"E-ticaret" ev hanımlarına kazanç sağlıyor

Esenler Belediyesi tarafından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı destekleriyle 15 Mart'ta hayata geçirilen Nar Projesi'ne katılan 400 kadın, evlerinde ürettikleri ürünleri e-ticaret yoluyla satarak aile ekonomisine katkı sağlıyor.

"E-ticaret" ev hanımlarına kazanç sağlıyor
"E-ticaret" ev hanımlarına kazanç sağlıyor
GİRİŞ 15.04.2019 11:03 GÜNCELLEME 15.04.2019 11:04

Nar Projesi'nde ev kadınlarının ürettiği, örgü, oyuncak bebek, çanta, kağıt rölyef gibi el işi ürünler, süs eşyaları ve dekoratif ürünler ile mantı, içli köfte, börek, sarma, baklava gibi yöresel yiyecekler e- ticaret sitesi üzerinden satışa sunulmaya başladı. 

 

Esenler Belediyesi Kadın ve Aile Müdürlüğü Koordinatörü Sevilay Acar, ocak ayından itibaren başvuru aldıklarını anlattı.

Başvuruların ardından uygun olan kadınlara, site ve ve e- ticaretle ilgili bilgi verdiklerini, belediye olarak bu süreçte sitenin alt yapı ve işleyişini sağlayacak şekilde hizmet verdiklerini söyleyen Acar, şöyle devam etti:

 

"Kadınlar kendi sitelerini kendileri yönetecek, kendi sayfalarını istedikleri gibi değiştirebilir ve fırsat ürünleri koyabilirler. Biz belediye olarak, kadınlarımız sistemsel ya da müşteriyle karşılaştıkları herhangi bir sorun olursa, o noktada devreye gireceğiz, çözüm noktası olacağız ve işleyişin devam etmesini sağlayacağız. Şu ana kadar 400 kadın başvuru yaptı ve bu kadınlarımıza birebir eğitim verdik. 'E-ticaret nedir?, E-ticaretin kanuni prosedürleri ve yükümlülükleri nelerdir?' Bu konuları anlattık. Bir yandan da sayfaları yönetmeyi ve ürünlerini yükleyip fiyatlandırmanın nasıl olması gerektiğini öğrettik. Projenin açıldığı 15 Mart'tan itibaren hanımlarımız satışlarını yapmaya başladı ve şu anda sipariş alıp ürünlerini hazırlıyorlar. "

Projede el emeği ürünlerin olduğu el becerisi, gıda ve hizmet olmak üzere 3 kategori olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Kadının bir becerisi de olmayabilir. Onlara da dedik ki, 'Siz dışarıda kalmayın.' Örneğin, bu kadınlarımız 'günlük 2 saat ya da haftada 2 gün çalışabilirim' gibi taleplerini bize ilettikleri zaman hizmet kategorisine katılabilecekler. Evlerde yardımcı personel, hasta, engelli ve çocuk bakımı, temizlik, bazı firmaların kolileme, paketleme, gibi yardımcı eleman ihtiyaçlarını karşılayacak alanlarda, iş bulabilecekleri ortamları, yine kendi sayfaları üzerinden dahil olacaklar. Bu projeyle, ev hanımlarını mutlaka bir şekilde evine katkı sağlayabilecek düzeye getirmek istiyoruz. Bir kadın gerçekten evine katkı yapmak istiyorsa, 'enerjimi nerede ekonomik potansiyele çevirebilirim?' dediği noktada Nar Projesi'ne gelebilir."

Acar, buradan üretilen bir iğne oyasının Dubai'ye satılabileceğini dile getirerek, kadınların böylece ürünlerini e-ticaretle dünyaya satabileceklerini vurguladı.

Acar, "Projeye dahil olan kadınlar, ürünlerini sitede alan adı aldıktan sonra vergi dairelerine gittikleri takdirde, vergiden muaf tutuluyor. 'Ben e-ticaret yapmak istiyorum ama vergiden muaf olmak istiyorum' dediklerinde, hükümetimiz yeni çıkardığı kanunla, yıllık 30 bin civarı altında olan geliri elde ediyorsa, kadınlarımız vergi vermiyor. Bu da elimizi güçlendiren bir şey oldu. Hanımlarımız vergiden muaf belgesini aldıkları noktada vergi vermiyorlar. Dolayısıyla kazançları daha fazla olacaktır. Hedefimiz bu projede 100 bin kadını projemize dahil etmek istiyoruz."

Ev hanımları ürünlerini dünyaya satacak

Nar Projesi'nde el emeği kategorisinde ürünleri satılan 2 çocuk annesi üniversite mezunu 34 yaşındaki Demet Asan, bir arkadaşının tavsiyesiyle projeye dahil olduğunu, sitede satışlarının yeni başladığını dile getirdi.

İki çocuk annesi 32 yaşındaki Ayşenur Çarkçı da ev hanımı olduğunu ve şimdiye kadar hiç çalışmadığını ifade etti. Lisede el sanatları bölümünü okuduğunu ve bu alana ilgisinin olduğunu dile getiren Çarkçı, "Nar Projesi'yle tanıştıktan sonra daha farklı ürünler tasarlamaya ve yapmaya başladım." dedi.

Sitede mefruşat ürünleri satan 54 yaşındaki 3 çocuk annesi Henise Şahin ise Nar Projesi'ne katıldıktan sonra ürünlerini geliştirdiğini ifade ederek, "Çok memnunum, hayatım değişti. Maddi yönden evime katkı sağlayabileceğim." ifadelerini kullandı.    

Yöresel ürünleri satışta olan 26 yaşındaki 1 çocuk annesi Nazlı Cuci, turşu, tarhana ve kurutulmuş yiyecekler, kayısı gibi yöresel ürünleri satışta dünyaya ulaşmasından çok memnun olduğunu söyledi.

KAYNAK: AA