İnsansız deniz aracı ‘İDA’ yola çıkıyor

Yerli ve milli insansız deniz araçlarının nitelikleri ve geliştirilme yöntemleri, kamu, üniversite ve özel sektör işbirliğiyle belirlenecek.

İnsansız deniz aracı ‘İDA’ yola çıkıyor
İnsansız deniz aracı ‘İDA’ yola çıkıyor
GİRİŞ 19.04.2019 13:59 GÜNCELLEME 19.04.2019 13:59

 İhracatta yüksek teknolojili ürünlerin payının artması için TÜBİTAK tarafından ilk kez devreye sokulan Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) kapsamında maddi olarak desteklenen projelerden biri de insansız deniz araçlarının yaygınlaşmasını sağlayacak. İnsansız Deniz Araçlarının Otonom Çalışabilmesi İçin Ölçüm, Test ve Seyrüsefer Amaçlı Kontrol Birimi Geliştirme Yol Haritası (İDA OTO-SEVK) projesi ile kuruluşların yeteneklerine göre sınıflandırması yapılacak ve görev paylaşımı sistematik olarak yerine getirilecek. 

İDA OTO-SEVK projesinin ilk aşamasında Elkon, Promatech Denizcilik Teknolojileri, TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü, İstanbul Şehir Üniversitesi ve Türk Loydu şirket ve kurumları yer aldı. Karada, havada ve denizde kullanılan tüm araçların akıllandığını söyleyen Elkon Genel Müdürü Ertuğ Yaşar, “Akıllı araçlarda otonom özellikler de artmaya başladı. Deniz altı ve deniz üstünde insansız araçların geliştirilmesi bir zorunluluk. Üstelik bu çalışmalar, 3 tarafı denizlerle kaplı ülkemizde anayurt güvenliği ve savunma alanında büyük katkı sağlayacak” dedi.

İnsansız deniz aracı üreten tüm girişimleri tek bir ortak akıl çevresinde toplamaya çalıştıklarını belirten Yaşar, “Ar-Ge projeleri ile ortaya çıkan yol haritaları artık daha sistematik olarak ele alınacak. Böylece ilgili paydaşlar ile bilgi ve deneyim alışverişi sağlanacak, ayrıca otonom deniz araçlarının ülke içindeki rekabet yerine yurt dışı rekabetine odaklanacağız” diye konuştu.