Merkez Bankası'ndan dolar hamlesi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verdi. Karar sonrası 6,25 sınırına yaklaşan dolar 6,21 seviyesine geriledi.

 Merkez Bankası'ndan dolar hamlesi!
Merkez Bankası'ndan dolar hamlesi!
GİRİŞ 09.05.2019 13:08 GÜNCELLEME 09.05.2019 14:04
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası, Türk Lirası Likidite Yönetimine ilişkin yaptığı basın duyurusunda, "Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır." ifadelerine yer verildi.

Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bu yıl 16 Ocak, 6 Mart ve 25 Nisan'daki toplantılarında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 24 düzeyinde sabit tutulmuştu.

 

Analistler, Merkez Bankasının geçmiş dönemlerde de 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verdiğini anımsattı.

Bu kararla birlikte ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin kademeli olarak yüzde 25,50 ve üzerinde oluşabileceğini ifade eden analistler, böylece döviz kurundaki oynaklığın azalmasının beklendiğini dile getirdi.

Karar sonrası 6,25 sınırına yaklaşan doların 6,21 seviyesine gerilediği görüldü.

 

14 Eylül 2018 - 22 Mart 2019 tarihleri arasında TCMB fonlamasının tamamı haftalık repo ihaleleri ile yapılırken, finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak 25 Mart 2019 - 8 Nisan 2019 tarihleri arasında haftalık repo ihalelerine ara verilmiş ve fonlama gecelik borç verme oranı olan yüzde 25,5'ten sağlanmıştı.

TCMB, 8 Nisan'dan itibaren haftalık repo ihalelerine tekrar dönmüştü.

Bunun neticesinde, BIST Bankalararası Repo Piyasasında TCMB işlemleri hariç tutularak hesaplanan ortalama faiz 25 Mart 2019 - 8 Nisan 2019 tarihleri arasında artış kaydetmiş, ancak fonlamanın tekrar haftalık repo ihaleleri ile yapılmaya başlaması ile birlikte tekrar politika faizinin etrafında dalgalanmaya başlamıştı.

YORUMLAR 34
  • Vatanseverler 4 yıl önce Şikayet Et
    Meydanlarda kamera karşısında dolar bozduracak vatanseverler doların 10 tl olmasını bekliyorlar...
    Cevapla
  • TAYFUN 4 yıl önce Şikayet Et
    Milliyetçiyim diyerek dolar alan satan dış ticaretle uğraşmayan vatandaşlar 80 milyon insanın vebaline girdiğinizin farkındamısınız.Çoluk çocuğumuzun rızkı gavur parası peşinde koşarak prim yapacak devalüe olacak beklentinizle her gün giden garibanın ekmeği geleceğiyle oynuyorsunuz.EY DEVLET BÜYÜKLERİM.Ticaret yapmayan dolarla işi olmayan bu insanlara yasak getirin.Nasılmı.Ticari vesikası olmayan elinde dolar bulunduranlara ve bozdurmak isteyenlerden vesika istensin.Olan hep gariban ve maaşlılara oluyor.
    Cevapla
  • Ers61 4 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşılan, dolar üzerinden operasyonlarını yoğunlaştıracaklar. Allah büyüktür, ne yaparsanız yapın, Reis'in arkasındayız.
    Cevapla
  • yorumsuz 4 yıl önce Şikayet Et
    ben,ekonomiden,dolardan,faizden anlamam,lakin cahil aklımla şu hakikatı biliyorum; Bu dunyada her derdin bir devası var!!...
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Dolar almayi dogru bulmasamda alana hayin denmesinide asla doğru bulmuyorum. zaten alanda hicbir sekilde kar etmiyorki olsa olsa anca zararini dengeliyor? yaniliyormuyum?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle