İstifa edene 10 bin dolar ve 3 brüt maaş

ABD'Lİ e-ticaret devi Amazon, çalışanlarına istifa edip kendi taşımacılık şirketlerini kurmaları için 10 bin dolar ve 3 brüt maaş ödeyecek. Bu çalışanlar firmanın Dağıtım Hizmeti Ortağı Programı'na dahil olacak ve Amazon paketlerini müşterilere teslim edecek. Dünya genelinde 850 bine yakın kişiyi istihdam eden Amazon bu sayede 2 günlük teslimat sürelerini 1 güne düşürmeyi hedefliyor.

İstifa edene 10 bin dolar ve 3 brüt maaş
İstifa edene 10 bin dolar ve 3 brüt maaş
GİRİŞ 14.05.2019 15:51 GÜNCELLEME 14.05.2019 15:51

897 milyar dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alan Amazon çalışanlarının kendi işini kurması için yeni bir program başlattı. İki günlük teslimat süresini bir güne düşürmeyi hedefleyen ABD'li e-ticaret devi isteyen çalışanına 10 bin dolar ve 3 brüt maaş ödeyerek kendi taşımacılık şirketini kurma şansı tanıyacak. Firmadan yapılan açıklamaya göre bu çalışanlar daha sonra firmanın geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği Dağıtım Hizmeti Ortağı Programı'na dahil edilecek. Bu programa kayıt olan firmalar Amazon siparişlerini müşterilere teslim ediyor.

ON BİNLER İLGİ GÖSTERDİ

Yani Amazon kendi küçük taşımacılık şirketini kuracak çalışanlarına aslında garanti iş vaat ediyor. Tabii firmanın verdiği 10 bin doların önemli bir kısmının taşımacılık şirketinin kuruluşu için harcanacağını belirtmek gerekiyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Amazon Küresel Operasyonlar Kıdemli Başkan Yardımcısı Dave Clark "Dağıtım Hizmeti Ortağı programımıza çalışanlarımız dahil on binlerce kişi talepte bulundu. İş arkadaşlarımız bize programa katılmak istediklerini ancak geçiş sürecinde zorlandıklarını belirtti. Şimdi kendi işinin sahibi olmak isteyen çalışanlarımıza yeni bir yol sunuyoruz" diye konuştu.

ROBOTLAR 1300 KİŞİYİ İŞSİZ BIRAKACAK

Amazon'dan yapılan yazılı açıklamada söz konusu programa katılacak çalışanların Amazon'un istikrarlı bir şekilde büyüyen iş hacmi sayesinde sürekli yoğun olacağı belirtildi. Bunun yanında programa katılanlar özel Amazon logolu kamyonlara sahip olabileceği ve firma bünyesindeki taşımacılık alanındaki son teknolojilere erişimlerinin olacağı vurgulandı. Amazon bir yandan çalışanlarını işi bırakıp kendi şirketini kurup sonra da Amazon'a taşeron hizmet vermeye teşvik ederken bir yandan da ABD genelinde 1300 kişinin işine son verecek başka bir projeyi hayata geçirdi.

PARASI 2 YILDAN KISA SÜREDE ÇIKACAK

Ülkenin dört bir yanında bulunan paketleme depolarında test etmeye başladığı yeni bir teknoloji sayesinde ürünler insan eli değmeden makineler tarafından taranıp paketlenebiliyor. Söz konusu teknolojinin uygulanması bir Amazon deposunda ortalama 24 kişinin işsiz kalması anlamına geliyor. Firma bu paketleme 'robotlarının' tanesine 1 milyon dolar harcarken düşen işçi maliyetleri sayesinde bu parayı 2 yıldan kısa bir sürede çıkarmayı hedefliyor. Sık sık yarattığı istihdamla övünen Amazon test ettiği bu yeni teknolojiye rağmen bu imajının sarsılmasını istemiyor.

'YENİ İSTİHDAM ALANLARI YARATACAK'

ABD basınında 'Amazon'da insanların yerini robotlar alıyor' ekseninde başlıklarla haberler yapılmasının ardından yaptığı açıklamada "Bu yeni teknolojiyi teslimat sürelerini kısaltmak, güvenliği ve ağımızdaki verimliliği artırmak için test ediyoruz. Artan verimlilikle müşterilerimize yeni hizmetler sunmayı ve bu sayede yeni istihdam alanları açmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Amazon'un dünya genelinde yaklaşık 650 bin çalışanı bulunuyor.