İran 30 milyar doların peşinde

İran hükümeti, ihracattan elde edilen 30 milyar doları ülke dışında tutan iş adamlarını yargı erkine havale edeceğini açıkladı.

İran 30 milyar doların peşinde
İran 30 milyar doların peşinde
GİRİŞ 20.05.2019 09:15 GÜNCELLEME 20.05.2019 09:17
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

İran Ekonomi ve Maliye Bakanı Ferhad Dejpesend, İran Meclisi Haber Ajansı’na (ICANA) yaptığı açıklamada, ihracattan kazanılan 30 milyar doların hala ülkeye geri getirilmediğini ifade etti.

 

 

‘İSİM LİSTESİ ELİMİZDE’

Dejpesend, 30 milyar doların ülkeye getirilmesiyle ilgili olarak iş adamlarıyla toplantı yaptıklarını söyledi. İhracat gelirini ülkeye getirmeme noktasında ısrar eden iş adamlarının isimlerinin ellerinde bulunduğuna işaret eden Dejpesend, bunların Merkez Bankası tarafından yargı erkine verileceğini ve haklarında dava açılacağını belirtti.

 

 

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakan Yardımcısı Hüseyin Mir Şucaiyan, açıklamasında petrol dışı 40 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını ancak bunun 30 milyarının ülkeye girmediğini söylemişti.

SABİT DÖVİZ KURUNA GEÇİLMİŞTİ

İran’da hükümet, geçen yıl Nevruz Bayramı tatili ve ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından dövizin yükselişini durdurmak için sabit kur rejimine geçti. Hükümet, döviz kurunu 4 bin 200 tümende sabitledi ve birinci kalem olarak belirlenen temel gıda ürünlerini ithal eden şirketlere dövizi bu fiyattan satıyor. Ülkede ihracat yapan şirketlere de sattıkları ürünün parasını Nima adı verilen mali sisteme geri yatırmaları koşuluyla dövizi serbest piyasa fiyatının altında satıyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 7
  • Bilinçli Yorumcu 4 yıl önce Şikayet Et
    Ayni uygulamayı Türkiye de ki iş adamlarına da yapmak da fayda var
    Cevapla
  • belde 4 yıl önce Şikayet Et
    aynı tip atraksiyonları bizim ülkemizde de olma ihtimali var. çünkü küresel oyuncuların elinde oynayan belirli iş gurubu bu ülkede de var. buna yönelik devletin iyi takip etmesi gerek. kandırma hareketlerine karşı, özellikle yasal yollara başvurup bu millete ayar çekmek isteyenler bulunmakta. devletimizin Masak kurumuna dikkatine
    Cevapla
  • Musti_180 4 yıl önce Şikayet Et
    Demekki her ulkede böyle insanlar var vallahi yazik billahi yazik.
    Cevapla
  • halil 4 yıl önce Şikayet Et
    Iran eger milli olmazsan.isadamlarina guvenirsen.bu islerden galip cikamazsin..keyfine duskun olan cok kazanan sanayici ve is adami kendi devletinde kazanir,Avrupada,Amerikadya para kacirir..tum isadamlarini denetleyin..para transferlerini takip edin..cogu Yahudilere vede derin Amerikaya calisir..hala calisiyorlardir..aman dikkat..bizdede ayni..zenginlere vede Tusida dikkat..
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Ağaç kurdu girmiş bir kere kolay kolay iflah olmaz İran.Onca ambargo olan ülkede 30 milyar...iyi para.Bu ara da İran'lı ların bir başka uyanıklığını da belirtelim.10 yılda 500 milyar dolarlık Irak parasını İran'a aktaran ve karşılığında İran petrol bakanlığından milyonlarca ton petrol evrakı alan Şiilerin kıyağını da unutmayalım.İran çalınan keş paraları Irak'lı Şiilerden aldı.Sonra da Irak'lı şii şirketlerine şu kadar petrol alma hakkınız vardır diye bunlara resmi evraklar verdiler.Onlar da kapı kapı dolanarak bu petrolü satmaya çalıştılar yıllarca.Tabii ki ellerinde kaldı kağıt paçavraları.Hainlik eden hainlik bulun. Ne güzel bir söz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle