Merkez Bankası'ndan swap hamlesi

TCMB swap piyasasında Türk Lirası faizini yüzde 25.5'ten yüzde 24'e düşürdüğünü açıkladı. Banka ayrıca, 9 Mayıs'ta ara verdiği repo ihalelerine de yeniden başladığını duyurdu.

Merkez Bankası'ndan swap hamlesi
Merkez Bankası'ndan swap hamlesi
GİRİŞ 21.05.2019 11:40 GÜNCELLEME 21.05.2019 12:02
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası'dan swap işlemlerine yönelik yeni bir hamle daha geldi. TCMB swap piyasasında Türk Lirası faizini yüzde 25.5'ten yüzde 24'e düşürdüğünü açıkladı.

TCMB, Nisan ayında Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası'nda vadesi gelmemiş toplam swap satış limitini yüzde 30'dan yüzde 40'a yükseltmişti. Londra swap piyasasında faizler yüzde 1400'ü aşmıştı.

 

TCMB'DEN REPO İHALESİ

TCMB bugün, 17 milyar lira tutarında 28 Mayıs vadeli miktar yöntemiyle repo ihalesi açtığını duyurdu.TCMB, 10 Mayıs'tan bugüne kadar bir hafta vadeli miktar yöntemiyle repo ihalesi açmıyordu.

SWAP NE DEMEK?

Swap, sözlük anlamı olarak takas, değiş/tokuş anlamına gelmektedir. Forward piyasalarda swap işlemleri, farklı faiz türlerine sahip (sabit ve değişken faizli) borçların birbirleri ile değişimi olarak tanımlanır.

SWAP ORANI NEDİR?

Piyasada üç tür swap işlemi vardır. Bunlar; para swapı, faiz swapı ve çapraz döviz swapı’dır. Kısaca swap türlerine değinecek olursak;

1) Para swapı işlemleri; tarafların önceden anlaştıkları oran ve koşullarda belirli miktardaki para birimlerini değiştirmek suretiyle gerçekleştirdikleri işlemlerdir.

2) Faiz swapı işlemleri; gösterge bir anapara tutarı üzerinden farklı faiz oranı esaslarına göre hesaplanacak faizlerin iki taraf arasında anlaşılan vadelerde değişimini öngören bir sözleşmedir. Bu sözleşmede, aynı para biriminden olan borçların faiz ödemelerinin yapısı değişmekte, anapara değişimi gerçekleşmemektedir.

3) Çapraz döviz swapı işlemleri; farklı para birimleri ve farklı faiz yapısı üzerine (sabit veya değişken) borçlanan taraflar, diğer tarafın borcuna ilişkin anapara ve faiz ödemelerini yerine getirmek üzere anlaşarak gerekli yükümlülüğü yerine getirirler.

YORUMLAR 41
  • Vatan65 4 yıl önce Şikayet Et
    Merkez Bankası bence hamle yapmasın düşüşe geçecek dolar ve euro yu hareketlendirdi yine.
    Cevapla
  • Gercegin Sesi 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de uretilmis otomobil beyaz eşya elektronik eşya ve cep telefonlarindan alanlara Kdv iadesi verilirse yerli üretim artar işsizlik azalır dolar duser
    Cevapla
  • 6363 4 yıl önce Şikayet Et
    kuru 6.50 tl den sabitle kimse dolar la oynamaz. doların halini gör o zaman
    Cevapla
  • selam 4 yıl önce Şikayet Et
    köylerimizi birleştirerek komparatif ler kurmalıyız köylerimize entekre tesisler katarak büyümeliyiz ne kadar çok üretim okadar boluk uçuzluk
    Cevapla
  • selam 4 yıl önce Şikayet Et
    köylerimiz bomboş araziler ekilip biçilmiyor gıdamızı bile dışardan dövizle alıyoruz köylerimizi yani tarım arazilerini birleştirerek her türlü gıdayı üretmeliyiz tıpkı eskiden oldugu gibi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle