Şef garsonun 'nakit yöntemi' hırsızlık sayılmadı

Yargıtay 13. Ceza Dairesi, hesapları kredi kartı ile ödenmiş gibi gösterip verilen nakit paraları alan şef garson hakkında "bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle nitelikli hırsızlık" suçundan hükmedilen hapis cezasını bozdu.

Şef garsonun 'nakit yöntemi' hırsızlık sayılmadı
Şef garsonun 'nakit yöntemi' hırsızlık sayılmadı
GİRİŞ 12.06.2019 11:44 GÜNCELLEME 12.06.2019 11:45
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Elazığ'da bir lokantada çalışan şef garson, müşterilerin kredi kartı  ile ödeme yaptığı izlenimi uyandırarak hesap karşılığı verilen nakit paraları  aldı. Şef garson, farklı kişilerden elde ettiği kredi kartlarıyla söz konusu  ücretleri ödedi, daha sonra bu işlemleri iptal etti.

 

 

Olayın anlaşılmasının ardından iş yeri sahibinin şikayeti üzerine  garson hakkında dava açıldı. Elazığ 3. Asliye Ceza Mahkemesi, şef garsonu,  bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle nitelikli hırsızlık suçundan Türk  Ceza Kanunu'nun 142/2-e maddesi uyarınca hapis cezasına çarptırdı.

Temyiz üzerine dosya Yargıtay 13. Ceza Dairesine geldi. Daire, sanığa  bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle nitelikli hırsızlık suçundan verilen  hapis cezasını bozdu.

 

 

Sanığın eyleminin hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçunu  oluşturduğu sonucuna varan Daire, sanığa TCK'nin 155/2. maddesinde düzenlenen  güveni kötüye kullanma suçundan değil de nitelikli hırsızlıktan ceza verilmesini  bozma nedeni yaptı.

TCK'nin "bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle nitelikli  hırsızlık" suçunu düzenleyen 142/2-e maddesinde 5 yıldan 10 yıla kadar hapis  cezası verilebileceği hükmü yer alıyor. Aynı kanunun hizmet nedeniyle güveni  kötüye kullanma suçunu düzenleyen 155/2. maddesi ise bu suçu işleyenlere 1 yıldan  7 yıla yıla kadar hapis ve 3 bin güne kadar adli para cezası verilmesini  öngörüyor.

YORUMLAR 2
  • okan can 4 yıl önce Şikayet Et
    butun benzinliklerde bu sistem var suan nakit odeyenin parasi alinir kart cekilir sonra o para komisyonla satilir bu kadar basit
    Cevapla
  • murat 4 yıl önce Şikayet Et
    Burda işveren zarara uğruyor. Kart komisyonunu garson cebinden mi ödüyor. Adalet denilen sistemin geldiği noktaya bak.
    Cevapla