Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Meteksan Savunma arasında imzalanan sözleşme doğrultusunda, "saha kabul faaliyetleri" kapsamındaki hava-yer ve hava-hava testleri başarıyla gerçekleştirilerek, proje kapanışı yapıldı.

Hava-yer ve hava-hava testlerinde, en yüksek mesafeden, en büyük boyutlu görüntü aktarımı ve platformlar arası haberleşme başarıyla sağlandı.

Harekat kabiliyetine önemli katkı sağlaması ve aynı zamanda Milli Taktik Veri Bağı altyapısının oluşturulması hedefiyle başlatılan Kement Projesi ile ağ destekli harekatı destekleyen, muharebe sahasındaki hava aracı, mühimmat ve görev sistemleri gibi unsurlar arasında karmaşık bilgi setlerinin gerçek zamanlı olarak değişimini, kritik verilerin paylaşılmasını sağlayan ve ağ yapısında çalışan milli bir haberleşme sistemi geliştirildi.

Proje kapsamında, muharip hava platformları, röle platformları (insansız hava aracı, helikopter vesaire) ve su üstü platformları ile mühimmatlar için 5 tip terminal geliştirildi. Laboratuvar, yer-yer, hava-yer ve hava-hava testlerinden oluşan kabul testleri de başarıyla tamamlandı.

Hava-yer ve hava-hava testlerinde mühimmata ve iki ayrı hava platformuna entegre edilen Kement terminallerinin kurulan ağda mesaj ve görüntü paylaşımını, proje isterlerinin de üzerinde mesafelerde başarıyla gerçekleştirdiği doğrulandı.

Birçok platformda kullanılabilecek

Kement terminalleriyle gerek ağ destekli veri bağı olarak (NEW-Network Enabled Weapon kabiliyeti) gerekse bir taktik data link olarak Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için görev almaya hazır bir haberleşme sistemi oluşturuldu.

Ağda bir mühimmatın güdülmesi başta olmak üzere milli bir dalga formu ve kriptosuyla ağ destekli harekatın önemli bir unsuru olacak bu ürünler, uzun mesafeden, elektronik harbe dayanıklı, yüksek hızlı taktik veri haberleşme ihtiyacı duyulan pek çok uygulama ve platformda kullanılabilecek.

Kement Projesi kapsamında özgün ve milli olarak geliştirilen ürünler, bir taraftan mühimmatların veri bağı ihtiyaçlarını karşılayarak yeteneğini artırırken, diğer taraftan Türkiye'nin dünyada ağ temelli hareket yeteneğine sahip birkaç ülke arasında yerini almasını sağlayacak.

Yorumlar 14 Yorum Var
  • yani 27.06.2019 09:00
    maşallah güzel bu devlet için anlayan ve bilen için.....
  • Seyyid 27.06.2019 00:24
    Bu sistem daha geniş alana yayılmış birbirinden farklı sahalarda ki tüm araçları. Radar ve seyir sistemini kullanarak ilgili hedefin vuruş mesafesi ve kesinliği %100 olacak bir roketin seyri uçak menzilinden çıktıktan sonra o alanda bulunan deniz veya kara aracında da kontrol edilebilecek veya hareket halinde ola hedefin yeni kordinat bilgisini rokete iletecek ve bu saliseler içinde olacak. Küçüklüğünden beri bizde olmasını isdeğim bir sistem hayal gibiydi. Bunu bir de 5g teknolojisi ile birleştirin. Ne muhteşem
  • İnanan 27.06.2019 00:17
    Bize acil olarak Hisar orta menzilli füzeyi seri üretime geçilmeli kısa menzilli üretmeye gerek yok. Arasında fazla fark yok zaten
  • ahmet 26.06.2019 21:01
    Bu som füzesi degilmi
  • Mehmet 26.06.2019 20:03
    Anlayan insanlar azalıyor. Allah sonumuzu hayreylesin
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek