Sigara kullananlar dikkat! Aralıkta başlıyor

Sigara paketlerinin üzerindeki uyarı alanının yüzde 85'e çıkartılacağı ve marka logolarının kaldırılacağı yeni dönem için geri sayım sürerken, bu paketlerin üzerinde yer alacak resimli sağlık uyarıları ve bilgi mesajları belirlendi.

Sigara kullananlar dikkat! Aralıkta başlıyor
Sigara kullananlar dikkat! Aralıkta başlıyor
GİRİŞ 27.06.2019 13:05 GÜNCELLEME 27.06.2019 13:06
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan yeni düzenlemeyle, sigarada standart paket uygulamasına geçiş için hazırlıklar devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı görüşü alınarak çıkarılan ve 5 Aralık'tan itibaren uygulamaya girecek Tütün Mamullerinin Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile standart sigara paketleriyle çekiciliğin ve yanıltıcı özelliğin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

 

Düzenlemeyle Türkiye'de piyasaya arz edilen tütün mamullerinin paketlerinde, ön ve arka yüzeylerine yüzde 65 oranında uygulanan birleşik (resimli) sağlık uyarısı mesajlarının kapladığı alan yüzde 85'e çıkarılıyor ve paketin her iki yüzeyine de birleşik (resimli) sağlık uyarısı konuluyor. Ayrıca paketlerin yan yüzey alanlarının yüzde 50'sini kaplayan genel uyarı ve bilgi mesajı getiriliyor. Paketlerin üzerine markanın logosu, simgesi veya sair işaretleri konulamıyor.

 

Düzenlemeye göre eski ürünler 5 Ocak 2020'den sonra piyasada bulundurulamayacak.

Hem bilgi hem resim olacak

Tütün Mamulleri ve Alkol Dairesince tütün mamulleri paketlerinde uygulanacak resimli sağlık uyarıları, genel uyarılar ve bilgi mesajlı belirlendi. 

Buna göre, sigara paketleri üzerinde, "Sigara içmek öldürür-hemen bırakın", sigara dışındaki içimlik tütün mamullerinde ise "Tütün içmek öldürür-hemen bırakın" genel uyarıları yer alacak. 

Paketlerde, bilgi mesajı olarak "Tütün dumanı, kansere yol açtığı bilinen 70'ten fazla madde içerir" bilgi mesajı da bulunacak. 

Paketler için 14 ayrı resimli sağlık uyarısı belirlendi. Caydırıcı görüntülerle birlikte oluşturulan resimli uyarılarda yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

- "Sigara içiyorsanız çocuğunuzun da sigara içme ihtimali iki kat fazladır. Yaşam boyu sigara içenlerde erken ölümlerin yarısı sigara içmekten kaynaklanmaktadır."

- "Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur."

- "Sigara kullanımı gebelikte erken doğuma yol açarak bu bebeklerdeki ölüm, hastalık ve engellilik riskini artırır."

- "Sigara kullanımı her aldığınız nefesi zorlaştıran kronik bronşite neden olmaktadır."

- "Sigara en büyük inme nedenidir."

- "Sigara dumanında benzen, nitrozamin, formaldehit ve hidrojensiyanit gibi kanser yapıcı maddeler bulunur."

- "Sigara içmek ayakta kangrene neden olur."

- "Sigara içenler genç yaşta ölür."

Standart sigara paketleriyle çeşitli renklerden ve grafik tasarımlarından dolayı çekiciliğin ve yanıltıcı özelliğin ortadan kaldırılması, sağlık uyarılarında yer alan mesajların etkisinin artırılması hedefleniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 54
  • murat 4 yıl önce Şikayet Et
    Evet hayatta kokusunu bile sevmedigim en buyuk dusmanim 7 kardes dik Baban gunde 7 paket icerdi cakmaginin tasinin bittigini hic gormedim evin icinde bir birimizi goremezdik.Kiz kardeslerim ve 3 erkek kardesim sigara tiryakisi oldu ben hic icmedim spor yaparak kurtartim.Simdi Babam yok 52 yasin da butun bedenin ici curumus sekilde vefat etti.Bu yazimi okuyanlar geride evladiniz varsa sevdikleriniz icin sigara icmeyin.Tesekkurler
    Cevapla
  • Hamza 4 yıl önce Şikayet Et
    Neredyse 30 sene aşağı yukarı 40-50 tane içiyordum günde, Cigerlerimde bir yanma farkettim ve Hįzlı yürüdügüm zaman kesilmeye başladım aynı zamada o yanma daha şiddetlenmeye başladı. 2016 da bıraktım ve anca düzeldim.... Şimdi kendimi 20lik delikanlı gibi hissediyorum ve Zıpkın gibiyim... herkese Tavsiyem Bırakın.. bende hep bırakamıyacağıma inanıyordum hatta neredeyse korkuyordum ... para pul ne harcadıgınız hiç önemli degil önemli olan çoluk çogunuz için yaşamanız.. ben şimdi yükten kurtuldum
    Cevapla
  • zeki 4 yıl önce Şikayet Et
    sigarayı 1999 da bıraktım çok şükür rahatım yıl 2019 yirmi yıl oldu en ucuz sigara galiba 10 ₺ 10x30=300 tl ayda 300x12=3600₺ 1yılda 20x3600=72 000₺ yirmi yılda Allahım herkesi kurtarsın bu illetten
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Kafelere denetimler arttırılmalı, özellikle nargile kafelere.
    Cevapla
  • the 4 yıl önce Şikayet Et
    sigarayi almaya giden kisinin o yazilari gorup vazgececigini dusunmek de ayri bir ironi. ya siz hic a sigara olduruyormus yaziyor bak artik birakalim diyen birileri gordunuz mu isi sigara almaya gitmeden halletmek gerekiyor direkt yasaklansin zaten icenler yuzunden icmeyenler de zehirleniyior yasaklayin ya ne kaybedersiniz sadece yarari olur
    Cevapla
  • EFNAN 4 yıl önce Şikayet Et
    bilinç altını siz istemesenşzde farketmeden etkiler. zamanla olumlu sonuç alınabilir en azından bırakma kararında etkili olabilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle