Yıllık enflasyonda sert düşüş geliyor

3 Temmuz’da açıklanacak enflasyonun yıllık bazda 3 puan birden düşüş göstermesi bekleniyor. Ekonomistler aylık bazda yüzde 0.05 artış beklenirken, yıllık enflasyonun ise baz etkisiyle yüzde 18.71’den yüzde 15.7’ler seviyesine ineceğini öngörüyor.

Yıllık enflasyonda sert düşüş geliyor
Yıllık enflasyonda sert düşüş geliyor
GİRİŞ 30.06.2019 09:50 GÜNCELLEME 30.06.2019 09:50
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Haziran enflasyonu 3 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak. TÜFE’nin sınırlı bir artış göstermesi, yıllık enflasyonun ise baz etkisiyle sert düşüş göstermesi bekleniyor. Enflasyonun aylık bazda yüzde 0.05 artış göstermesi beklenirken, yıllık enflasyonun ise baz etkisiyle mayıstaki yüzde 18.71’den yüzde 15.74’e sert gerilemesi bekleniyor. Haziran ayında işlenmemiş gıdada mevsim ürünlerinin tezgahlara daha fazla girmesinin de desteğiyle işlenmemiş gıdanın enflasyona düşürücü etkisi bekleniyor. 

 

 

BAZ ETKİSİ DEVREDE

Ancak ekonomistler yıllık enflasyondaki asıl düşüşün baz etkisiyle olacağına dikkat çekiyorlar. Yıllık enflasyon son 15 yılın rekor seviyesini 2018 Ekim’de yüzde 25.24 ile görmüş daha sonra yönünü aşağı çevirerek mayısta yüzde 18.71 olmuştu. Reuters’in 13 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankete göre aylık tahminler yüzde 0.17 düşüş ile yüzde 0.42 artış bandında yer alırken, yıl sonu tahminleri ise bir önceki anketteki yüzde 16 seviyesinden yüzde 15.25’e geriledi. TÜFE mayısta gıda fiyatlarında yaşanan düşüşün desteğiyle aylık bazda yüzde 1.3 beklentisinin altında yüzde 0.95 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 19.5’ten yüzde 18.71’e gerilemişti.

 

 

GIDA FİYATLARI İNDİ

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Haziranda tüketici fiyatlarının aylık bazda sadece yüzde 0.05 artmasını bekliyoruz. Enflasyonu aşağı çeken kalem gıda grubu olacak. Diğer ana kalemlerde ise mevsimsel ortalamalarına benzer bir hareket tahmin ediyoruz. Baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonunun yüzde 15.7’ye gerilemesini bekliyoruz” dedi.

Domates tarlada 50 kuruşa düştü

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Adana’da hasadı süren domatesin fiyatı tarlada 50 kuruşa kadar geriledi. Geçen yıl aynı dönemde tarlada 2-3 liradan satılan domatesin bu yıl 50 kuruştan alıcı bulması üreticiyi üzerken vatandaşı sevindiriyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan “Türkiye’de havaların yağışlı olmasından dolayı ekim geç yapıldı. Havaların iyi gitmesi nedeniyle domateste hastalıklar oluşmadı. Bu nedenle rekolte çok yüksek. Rekoltenin iyi olması nedeniyle fiyatlar aşağı düştü” diye konuştu. Türkiye’de ve Adana’da domates ekim alanının arttığını vurgulayan Doğan “Geçen yıl bu günlerde tarlada kilogramı 2-3 liradan satılan domatesin kilogramı 50 kuruştan alıcı buluyor, pazarda ise 1.5 liradan satılıyor. 50 kuruş çiftçimizin açısından yetersiz bir fiyat” dedi.

YORUMLAR 37
  • ddd 4 yıl önce Şikayet Et
    rakamlarda düşüş olabilir ama maaşlarımız eridi maalesef. ekonomi düzelince ilm iş kodamanlara destek değil orta sınıfa ekstra zam olmalı ki ekonomi düzelmiş mi anlayalım
    Cevapla
  • kemal 4 yıl önce Şikayet Et
    domates patates ile Türkiye krize girmişti şimdi fiyatlar düştü demek ki ekonomik krizden çıktık.Bülbüller ötmez oldu..
    Cevapla
  • slm 4 yıl önce Şikayet Et
    çoban bile ekonomiyi senden daha iyi bilir
    Cevapla
  • KaraBelaFatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Bankada ki faizi kaldıramayacaklar bunu anladıkta bari düşürsünler. İnsanlar parasını faize yatırıyor piyasa da şuan yeteri kadar sıcak para akışı dönmüyor buda bir çok sektörü vuruyor sıcak para akışı olmayınca ödemelerde de gecikme oluyor piyasayı da kötü etkiliyor.
    Cevapla
  • yusuf Çelik 4 yıl önce Şikayet Et
    sebze meyve düşerde memlekette kani bozuklar bitmez tarih bilmeyen miletiz
    Cevapla
  • Ismail 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok dogru
    Cevapla
  • M.akif 4 yıl önce Şikayet Et
    Domates 1.5- 2 lira kilosu peki salçanın kilosu hala niye 20 lira
    Cevapla
  • Hkn 4 yıl önce Şikayet Et
    20 lira ya salcami kaldı.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle