120 bin Euro değerindeki cihazı 100 bin TL'ye yerli ürettiler

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde (BEÜ) öğrencilerin eğitimlerine destek için kurulan 750 bin lira maliyetli nehir yataklarındaki, denizlerdeki pekçok olayı modellemeyi yapabilen hidrolik laboratuvarında kullanılan deney cihazı, yurt dışından ithal etmek yerine akademisyenler ve öğrencilerin çalışmasıyla 100 bin TL'ye kuruldu.

120 bin Euro değerindeki cihazı 100 bin TL'ye yerli ürettiler
120 bin Euro değerindeki cihazı 100 bin TL'ye yerli ürettiler
GİRİŞ 12.07.2019 14:14 GÜNCELLEME 12.07.2019 14:17
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Türkiye'de birkaç üniversitede bulunan ve yurt dışında üretilen 120 bin Euro değerindeki hidrolik kanalların bulunduğu cihaz ve laboratuvarın yazılımı, tasarımı ile üretimi akademisyenler ve öğrencilerin çalışmasıyla yerli bir firmaya yaptırıldı.

 

 

BEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hakan Kutoğlu, deney cihazlarının yurt dışından ithal edildiğini söyleyerek çalışmalarıyla 100 bin maliyetle üniversitelerine laboratuvarı kazandırdıklarını söyledi. Akademisyenler ve öğrenciler olarak en az maliyetle bir hidrolik laboratuvarı kurduklarını belirten Prof.Dr. Kutoğlu, laboratuvarın nehir yataklarındaki, denizlerdeki pekçok olayı modellemeyi yapabildiğini ve üniversiteler için çok önemli olduğunu ifade etti. Mühendislik fakültelerindeki laboratuvarın Türkiye'deki üniversiteler arasındaki sayılı laboratuvarlar arasına girdiğini anlatan Prof.Dr.Kutoğlu, şöyle dedi.

'Bu hidrolik kanal ile aşınmaları, erozyonları modelleyebiliyorsunuz. Birçok su yapısının davranışlarını modelleyebiliyorsunuz. Bu cihaz piyasada öyle kolay bulabileceğiniz bir şey değil. Arkadaşlarımız bunun için bir fiyat teklifi almışlardı yurt dışından. 120 bin Euro'ydu, 750 bin TL'den fazla bir ücret. Tabi pahalı bir rakam geldiği için arkadaşlarımız tasarımı kendileri yaptılar ve yurt içinden bir firmaya imal ettirdiler. 100 bin liraya mal oldu. Karşınızda yerli ve milli bir tasarım duruyor. Arkadaşlarımız tarafında tasarlanmış ve yurt içinde imal edilmiş bir tasarım.'

'TAMAMEN TÜRK YAPIMI'
Kurulan laboratuvar ve hidrolik kanalının birçok alanda kullanılabildiğini ve özellikle öğrenciler için önemli deneylerin gerçekleştirilmesine olanak sağladığını ifade eden projenin tasarımcısı Dr. Onur Dündar şöyle dedi

'Cihazımızın üzerinde bir otomasyon sistemi var. Bunun yazılımı da tamamen bize ait. Bu sistem, deney düzeyin de otomatik olarak verilerin toplanmasını sağlıyor. Belirlenen noktalara ardışık olarak gidip o noktalardaki verileri toplayıp bilgisayara aktarmamızı sağlıyor. Bu sistemin tamamı otomasyon ve imalatı ile birlikte Türk bir firma tarafından yapıldı. Dizaynı ise bizim tarafımızdan yapıldı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 13
  • yalaka07 4 yıl önce Şikayet Et
    seri üretime geç o zaman
    Cevapla
  • Aydemir. 4 yıl önce Şikayet Et
    Malesef ülkemiz de iyi yapilan lar gündeme gelmez. Göktürk kardesiminde yazdigi gibi incir cekirdegini doldurmayan lar güdeme gelir.
    Cevapla
  • Osman 4 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun kalkınma böyle olur.
    Cevapla
  • Sakin avcı 4 yıl önce Şikayet Et
    super tebrikler
    Cevapla
  • murat 4 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun helal
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle