Milyonları ilgilendiriyor! Dikkat çeken tazminat kararı

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, istifa eden işçiye kesinlikle ihbar tazminatı ödenmeyeceğine hükmetti.

Milyonları ilgilendiriyor! Dikkat çeken tazminat kararı
Milyonları ilgilendiriyor! Dikkat çeken tazminat kararı
GİRİŞ 15.07.2019 11:50 GÜNCELLEME 15.07.2019 11:50
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

İşten atıldığını öne süren işçi, 2. İş Mahkemesi’ne müracaat ederek iş akdine haklı bir neden olmadan son verildiğini öne sürdü. Kıdem ve ihbar tazminatları ile bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etti.

 

 

Mahkemede savunma yapan davalı işveren iş akdinin davacı tarafından tek taraflı sonlandırıldığını bu nedenle ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanmadığını, ödenmeyen bir alacağının da bulunmadığını iddia etti.

Davacının çalışma süresinin bir yılın altında olması sebebi ile kıdem tazminatına hak kazanamayacağına dikkat çeken mahkeme; davacının iş akdinin tazminat gerektirmeyecek şekilde son bulduğunu ispatla yükümlü olan işverenin; bu hususu ispatlayamaması nedeniyle ihbar tazminatının hüküm altına alınması gerektiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararı işveren temyiz edince devreye Yargıtay 22. Hukuk Dairesi girdi.

 

 

İhbar tazminatının İş Sözleşmesi’ni fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olduğunun vurgulandığı kararda, "İş Sözleşmesi’ni fesheden tarafın ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz. Dava dosyası değerlendirildiğinde davacının işi kendisinin bıraktığı anlaşıldığından; Mahkemece ihbar tazminatının reddi yerine yanılgılı değerlendirme ile kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. Kararın oy birliği ile bozulmasına hükmedilmiştir" denildi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 13
  • kral 4 yıl önce Şikayet Et
    bunu bilmeyen mi vardı?
    Cevapla
  • blt 4 yıl önce Şikayet Et
    1 yıl istifaya tazminat verilmesin eyw ama 10 yıl emek sarfetmiş biri istifa ediyorsa tazminatını alacak böyle adalet olmaz arkadaş
    Cevapla
  • yusuf 4 yıl önce Şikayet Et
    merhaba arkadaşlar ben 7 yıldır kurumsal bi firmada barmen olarak çalışıyorum iş yerim kirasinin yükseldiği için kapatma kararı aldi beni başka bir şubeye transfer edecekler ben gitmek istemiyorum yolum çok uzayacak sigorta primim 4000 gün ben bütün haklarimi alıp ayrilabilirmiyim bilen varsa bana yardimcı olurmusunuz yolum çok uzuyor gunluk 5 yada 6 araba deyistirmek zorunda kalacam
    Cevapla
  • Zerrin 4 yıl önce Şikayet Et
    170 si arıyorsunuz ve doğru bilgiyi alıyorsunuz
    Cevapla
  • yolcu 4 yıl önce Şikayet Et
    tabi alamaz kardeşim adam daha 1 yılı daha doldurmamış
    Cevapla
  • patron 4 yıl önce Şikayet Et
    işverenin yedii yemeğe göz dikenlere: arkadaşlar şu yazdıklarımı anlarsanız kariyerinize katkısı olur; patron senin yaşındayken senden çok çalıştığı, ve sen de 30-40 yıl onun gibi çalışırsan 50-60 yaşında bir restoranda 1000tl verir hale geleceksin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle