İşçi emeklisine memur zammı müjdesi

Ekstra artışlar emekli maaşları arasındaki makası azaltırken, 'eşit zam' formülü gündemde. Tasarı hayata geçerse, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammı toplu sözleşme görüşmelerinde belirlenecek. Ayrıca çok düşük maaş alan emeklileri rahatlatacak bir formül de gündeme geliyor.

İşçi emeklisine memur zammı müjdesi
İşçi emeklisine memur zammı müjdesi
GİRİŞ 17.07.2019 08:52 GÜNCELLEME 17.07.2019 09:02
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Emekli maaşları arasındaki makası azaltmak, gelir düzeyini artırmak için, son yıllarda pek çok ekstra düzenleme yapan hükümet, emeklilerin yüzünü güldürdü. 2000 öncesi intibak, seyyanen artışlar ve promosyon bu düzenlemelerden bazıları. Emeklilerin gelirini artıracak yeni düzenlemeler de gündeme geliyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, özellikle 'eşit zam' formülünün hayata geçirilmesini bekliyor. 
 
GELİRİ ARTIRIR 
 
Halen memur emeklilerinin zammı memurlarla birlikte toplu sözleşmede belirleniyor. 12 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi ise her yılın ocak ve temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar zam alıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, “Madem aynı çatı altındayız, ayrı zamlar olmamalı. Tüm emekliler için toplu sözleşme yapılmalı” çağrısı yapıyor. Emekliler, toplu sözleşmeyle zamların belirlenmesinin maaşlarda iyileştirme yolunu da açacağının altını çiziyor. 
 
ARTIŞ ORANI BİLİNECEK 
 
Toplu sözleşmenin hayata geçirilmesi halinde, emekliler arasındaki farklı zam sistemleri son bulacak. Memur, SSK ve Bağ- Kur emeklisinin zammı bir arada belirlenecek. Düşük maaşlı olanlara iyileştirme de daha kolay olacak. Ayrıca zam oranı önceden bilinecek, enflasyona bağlı olmayacak. Enflasyon oranını geçerse fark ödenecek.
 
ASGARİ AYAR DA GÜNDEMDE 
 
Çok düşük maaş alan emeklileri rahatlatacak bir formül de gündemde. Buna göre; tüm emekli maaşları asgari ücretten daha az olmayacak. Bu sağlanırsa, özellikle 2000'den sonra emekli olan SSK'lılarla Bağ- Kur tarım emeklilerinin maaşlarında ciddi zamlar yapılacak. Şu anda uygulanan net 2 bin 20 liralık asgari ücret, emekli maaşının da tabanını oluşturacak.

 

 

KAYNAK: GÜNEŞ
YORUMLAR 3
  • Misafir Sanatçı 4 yıl önce Şikayet Et
    Emeklilik sistemi hakkında; 1-Aynı çatı altında olmalarına rağmen, maaş ve özlük hakları,artıkları çok farklı, 2-Memur emeklisine maaş artış sözleşmesi yapılırken, diğer emeklilere bu hak yoktur, 3-Memur emeklisi ülkenin kalkınmışlığından pay alırken, diğer emeklilere bu hak yoktur, 4-Aynı şartları taşıdığı halde SSK emeklisi kendi içinde 2000 yılı öncesi ve sonrası emekli maaşları arasında 850tl'ye varan farkları vardır, 5-SSK'lı maaşları arasındaki farkın kapatılabilmesi için İNTİBAK hakkının verilmemesi, 6-Bağkur emeklisi 9000 iş günü emekli olurken bağlanan 1050tl, maaş bağlanması, 7-Kısaca,emeklilik sistemi aynı çatı altında birleştirildiği halde çökmüştür,
    Cevapla
  • İstanbullu 4 yıl önce Şikayet Et
    T.C. Emeklilik sistemini Anayasa'nın eşitlik ilkesine göre, aynı çatı altında oldukları halde Emekli sandığı,SSK ve Bağkur emeklilik sistemi, yeni bir düzenleme ile ülkenin GSMH payından pay alamaz, memur emeklileri maaş artış sözleşmesine SSK ve Bağkur emeklileri dahil edilmez ve maaş artış adaletsizliği düzeltmez ise bundan sonraki seçimlerde bu haksızlığa duyarsız kalan başkanlık sistemi çökecektir, çünkü yıllardır mağdur olan kendi içinde bile intibak bilmecesi bir haksızlıkla SSK ve Bağkur emeklisi ve ailelerinin kırğınlığı ile çok ciddi oy kaybına uğrayacaklardır, tabi bizden minnacık bir uyarı,umarım nazara dikkate alına,sözüm pay alanlara...
    Cevapla
  • mustafa 05 4 yıl önce Şikayet Et
    emeklilere bekliyoruz böyle bir yasa En az asgari ücret olmalı
    Cevapla