Türkiye'nin ilk süpersonik jetinin tasarımı tamamlandı

Türkiye'nin ilk süpersonik jet eğitim uçağı projesi Hürjet için kritik olan "Ön Tasarım Gözden Geçirme" aşaması başarıyla tamamlandı. Hürjet'in, 2020 yazında kritik tasarımının tamamlanması, Aralık 2021'de prototipinin hangardan çıkarılması ve 2022 yazında ilk uçuşa hazır hale getirilmesi hedefleniyor.

GİRİŞ 22.07.2019 12:14 GÜNCELLEME 22.07.2019 12:49
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından Ağustos 2017’de Türk Hava Kuvvetleri ve uluslararası pazarın kısa dönemdeki ihtiyaçları hedef alınarak başlatılan Hürjet Projesi'nde yoğun bir çalışma yürütülüyor. 

Alınan bilgiye göre, Türkiye'nin ilk süpersonik jet eğitim uçağı projesi Hürjet için kritik olan Ön Tasarım Gözden Geçirme (Preliminary Design Review/PDR) aşaması başarıyla sonuçlandı. 

Geniş bir katılımla her biri kendi alanında uzman yerli ve yabancı bağımsız gözlemcilerin hakemliğinde 2 gün boyunca süren toplantılarda, projenin sonraki aşaması olan kritik tasarım aşamasına geçebilmesi için planlandığı şekilde ilerlediği değerlendirme komitesi tarafından onaylandı. 

Bu kapsamda, Uçuş Bilimleri, Uçak Yapısı, Uçak Sistemleri, Aviyonik ve Elektrik Sistemleri olmak üzere 4 ana uzmanlık alanında değerlendirmeye tabi tutulan Hürjet Projesi, tüm bu alanlarda değerlendirme komitesinin onayından geçti. 

Kısa sayılabilecek bir sürede bu kritik aşaması başarıyla tamamlanan Hürjet’in, 2020 yazında kritik tasarımının tamamlanması, 2021 yılının Aralık
ayında prototipinin hangardan çıkarılması ve 2022 yazında ilk uçuşa hazır hale getirilmesi hedefleniyor. 

FARKLI GÖREVLERİ YERİNE GETİRECEK

Hürjet Projesi, Jet Tekamül Eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ile Akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilmek üzere başlatıldı. 

Hürjet’in bu özelliklerinin yanı sıra hizmet süresi 20 yılı aşkın jet eğitim uçaklarının yerini alması, sayısı hızla artan 5. nesil uçaklar (TFX, F-35, ve benzeri) ve güncellenen konfigürasyonlarına hitap edecek jet eğitim uçağı olarak kullanılması da hedefleniyor. 

Hürjet Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı, tek motorlu, tandem ve modern aviyonik suite sahip kokpiti ile üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlandı. 

Uçağın silahlı varyantı, geniş görev yelpazesi ve üstün faydalı yük kapasitesi ile muharebe alanlarında önemli bir güç unsuru olacak. 

Hürjet, tüm bu özellikleri ve donanımlarıyla jet tekamül eğitim, harbe hazırlığa geçiş eğitimi, hafif taarruz (yakın hava desteği), hava devriyesi (silahlı ve silahsız), akrobatik gösteri uçağı rollerini üstlenecek. 

Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı, 45 bin feet yüksekliğe çıkabilecek, 2 bin 592 kilometre menzile sahip olacak. 
Yük kapasitesi 2 bin 721 kilogram olan Hürjet, 1,4 mach hıza ulaşabilecek. 

 

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 40
  • muradi 4 yıl önce Şikayet Et
    Oturum Azerbeycan artı Pakistan ile bu işi bir an önce yapmak lazım beklemek bizim için ölüm demek abd ing fransa bu uçakları satmaz ayrıca 5. nesiller izinsiz kalkmıyormuş bence abd ile uğraşacağımıza üçlü ülke olarak hürjetimizi en az on kere uçururduk tüm dikkatinizi kendi üretimimize verin yardım gerekiyorsa rusya veya çin veya koreden alalım avrupa bizi artık hammadde olarak gördüğünden bize yardım etmeyecekler.
    Cevapla
  • Yak 130 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence rusya nın Yak 130 modeli örnek alınıp 2 motorlu olarak geliştirilmeliydi.
    Cevapla
  • Yüce türk milleti 4 yıl önce Şikayet Et
    Gizlimi olur sinsi mi olur bilemem ama bir an önce her tür silahın en iyisini yapmalıyız bu kapasite bu zeka bizim milletimizde var yıllarca boşa uyutmadilar ? İnanmak imandan gelir bu millete imkan verilsin bak neler oluyor belkide yapılmıştır birşeyler sadece s400 aldık diye değil var birşeyler ...
    Cevapla
  • kaptan 4 yıl önce Şikayet Et
    TFX projesi icin ülke genelinde kampanya baslatilsin bu sms yoluyla yada her ilde bir cok noktada kurulan yardim sandiklari sekliyle olabilir ama mutalka bir bagis kampanyasi baslatilmali
    Cevapla
  • Haktan 4 yıl önce Şikayet Et
    Mesele para degil kardeş o teknolojiyi üretebilmek Ins oda olacak.
    Cevapla
  • Bosnali 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynen öyle kardeşim
    Cevapla
  • yusuf 4 yıl önce Şikayet Et
    yogun bir sekilde calisip süreyi cok daha öne cekmeli bu ucak afrika kitasinda f16 vs gibi süper pahali ucaklari alamayan bütceleri zorlayan ucaklar yerine bir cok ülke icin müthis bir pazar olusturcakatir ve TÜRKIYE afirka kitasinda bu ucakla eminim ki bir basriya imza aticak ve ülke ekonomisinde büyük aciklar kapatarcak devam edicektir proje ve calismalar hizlanmli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle