100 milyar dolarlık dev iş birliği başladı

ABD’li şirketler, Türk Amerikan İş Geliştirme Konseyi tarafından düzenlenen toplantılar çerçevesinde, Türk iş adamlarıyla verimli görüşmeler gerçekleştirdi. Konsey Başkanı Uğur Terzioğlu “İki ülke iş adamları; enerji, tekstil teknolojileri, siber güvenlik başta olmak üzere birçok alanda iş birliği kararı aldı” dedi.

100 milyar dolarlık dev iş birliği başladı
100 milyar dolarlık dev iş birliği başladı
GİRİŞ 25.07.2019 06:23 GÜNCELLEME 25.07.2019 06:48
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Türk ve ABD’li firmalar arasında yeni bir iş birliği dönemi başlıyor. Türk Amerikan İş Geliştirme Konseyi (ATBDC) tarafından düzenlenen “ABD Türkiye Üst Düzey Liderler Yuvarlak Masa Toplantısı”nın ikinci gününde, Amerika’dan gelen 14 şirket, Türk iş adamları ile İstanbul’da buluştu. Her iki ülke iş adamları arasında oldukça verimli toplantılar gerçekleşti.

Açılışı önceki gün eski başbakanlardan Binali Yıldırım tarafından yapılan toplantılara, ABD İçişleri eski bakanı Ryan Zinke de katıldı. Zinke “Türkiye çok önemli bir NATO üyesidir ve bölgesel istikrar, kalkınma için kilit noktadadır. Türkiye geliştiğinde, bölge daha istikrarlı olur. Bu sebeple Türkiye’nin müreffeh ve güvende olması kesinlikle kritik öneme sahip. Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çok iyi ilişkileri var ve hâlihazırda da görüşüyorlar. Bu görüşmelerin bir yere varacağından eminim. ABD’de Türkiye’nin yaptığı iyi şeyler konuşulmuyor. Ama artık gerek mülteciler konusunda gerekse diğer birçok alanda Türkiye’nin ne kadar önemli bir devlet ve müttefik olduğunu hepimiz görüyor olacağız. Bunun, buradaki toplantılarda bir defa daha farkına vardık” dedi.

 

 

“ÇOK KARARLIYIZ”

Amerikan Türk İş Geliştirme Konseyi Genel Başkanı Uğur Terzioğlu ise “İlişkilerin gerildiği bir ortamda, böyle bir toplantı çok faydalı oldu. Amerikalılar bu organizasyona son derece önem verdi. İki günlük toplantılarda, ortak üretim konusunda somut sonuçlar alındı. Her biri kendi alanında öncü olan bu firmalar, Türk firmalarıyla ortak yatırım konusunda iradesini ortaya koydu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasındaki ikili görüşmeler, gayet sıcak bir havada geçmişti. Siyasi alanda yaşanan bu olumlu havanın, ekonomiye de yansımasını bekliyoruz. İki lider, Türkiye ile ABD arasındaki dış ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefini koydu. Bu rakama ulaşmak için Türkiye’de birtakım ortak üretimlerin yapılması ve üretilecek bu ürünlerin Türk kuruluşu olarak Amerika’ya ihraç edilmesi hedeflenmekte. Türkiye, üretim manasında potansiyeli çok yüksek olan bir ülke. Ortak yatırımlarla bu avantajın değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. Türkiye’ye gelecek bu firmalar, enerji başta olmak üzere tekstil teknolojileri, siber ve fiziki güvenlik teknolojileri gibi farklı alanlarda faaliyet gösteriyorlar. ABD’liler Türk şirketlerle ortaklık yapmak konusunda çok kararlılar” şeklinde konuştu.

 

 

GELEN FİRMALAR

Türkiye’ye gelen ABD’li firmalar arasında; Artillery One LNG, Cox Oil, 7th Generation, Tellurian, KIG, Artillery One Cybersecurity, Continental Divide International, Anderson Economic Group, Saltzman & Evinch, Mergen Group LLC, Talos Energy, Herrick Feinstein LLP, Echelon Studios, Steel Construction and Finance LLC gibi önemli şirketler yer alıyor.

ABD’Lİ ESKİ BAKAN ZINKE DE TOPLANTILARA KATILDI

Eski başbakanlardan Binali Yıldırım, ABD İçişleri eski bakanı Ryan Zinke, Amerikan Türk İş Geliştirme Konseyi Genel Başkanı Uğur Terzioğlu ve her iki ülke iş adamları, İstanbul’daki zirvede, ikili iş birliği çerçevesinde önemli kararlar aldı.

 Türkiye Gazetesi

YORUMLAR 7
  • Trabzonlu 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu ne iş?..Adım adım ekonomik işgal mi?...Kale içten fethedilirmiş....Bir yanda F35,S400 diğer yanda ABD lejyoner şirketleri.....
    Cevapla
  • dost acı söyler 4 yıl önce Şikayet Et
    perde arkasında farklı pazarlıklar var buda gayet normal çünkü siyaset cambaza bak oyununa döndü
    Cevapla
  • Gurbetci AK-BOZ KURT 4 yıl önce Şikayet Et
    Kontrol altina almaya calisiyorlar buyumemizi.
    Cevapla
  • gfhfmj 4 yıl önce Şikayet Et
    körükleeeeee...
    Cevapla
  • Mısafır 4 yıl önce Şikayet Et
    Boyle bı zamanda bu ne anlasması f 35 skandalından sonra nasıl guvenıpte ıs yapma yoluna gıdılıyor hayret!
    Cevapla
  • Yavuz 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye hic bir zaman ABD firmalarının mal varlıklarına el koymaz, o nedenle güvenilir bir ülke.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle