İlk adım atıldı! Vatandaş indirim bekliyor

Yeni Başkan Murat Uysal’ın başkanlığında yapılan ilk toplantıda 4.5 yıl aradan sonra gelen 425 baz puanlık faiz indiriminin yankıları sürüyor.

İlk adım atıldı! Vatandaş indirim bekliyor
İlk adım atıldı! Vatandaş indirim bekliyor
GİRİŞ 27.07.2019 08:54 GÜNCELLEME 27.07.2019 08:54
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Piyasaları adeta ‘ters köşeye yatırarak’, ‘sert faiz indirimi doları zıplatır’ beklentilerini boşa çıkararak ezber Bozan Merkez Bankası’nın bu hamlesinin ardından gözler kredi faizlerine çevrildi. Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 20 altına çekmesiyle yüzde 18 ila 23 arasındaki mevduat faizlerinin ilk etapta en az 10 baz puan gerilemesi ve yüzde 20 altına inmesi bekleniyor.

 

 

KONUTTA BEKLENTİ 1.30

İkinci adımın ise konut kredilerinde atılması bekleniyor. Faiz indirimi beklentisiyle temmuz ayının son haftasında bankaların konut kredisi faizleri kademeli olarak geriliyordu. Son olarak Akbank 60 aylık konut kredisi faizlerini aylık 1.93’ten 1.49’e çekmiş ve yıllık yüzde 18.7’lik bileşik faizle bir nevi gelecek indirimi bir ölçüde kredi politikasına yansıtmıştı. Uzmanlar Merkez Bankası’nın ‘yüklü indirimi’nin ardından konut kredisi faizlerinin aylık 1.30’lar seviyesine gelmesini öngörüyorlar.

 

 

Şu anda Merkez Bankası verilerine göre yıllık ortalama faiz oranları, tüketici kredilerinde yüzde 27.01, Taşıt kredilerinde yüzde 27.67, konut kredilerinde yüzde 21.26, ticari kredilerde ise yüzde 25.43’ük oranlar uygulanıyor. Mevduat kredilerinde ise ortalama oran yüzde 21.85. Merkez Bankası’nın 425 baz puanlık indirimi sonrasında bu oranları aşağı yönlü hareket edeceğini ve yeni düşük faiz oranlarıyla hem borçların kolay ödenmesinin hem de piyasaların canlanmasının sağlanacağı görülüyor. Yapılacak indirimin ilk etapta ise TL’ye duyarlı sektörler olan konut sektörü, otomotiv, elektronik ve beyaz eşyada etkisini göstermesi bekleniyor. Özellikle ihtiyaca ve stoka rağmen konut satışlarında yüksek faiz nedeniyle durgunluk yaşanıyor. TÜİK’in açıkladığı son verilere göre haziran ayında Türkiye genelinde toplam 61 bin 355 konut satılmış ve satışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48.6 gerilemişti.

YORUMLAR 28
  • Ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    Önümüzde 2 ay kaldı sonrası malum Anadolunun kışı geliyor Allah cümlemizin yardımcısı olsun. .Faizde biraz geç bir indirim oldu
    Cevapla
  • Alper 4 yıl önce Şikayet Et
    Faizler düşse konut fiyatları artacak. Cepten çıkacak para yine aynı. Konut fiyatları kontrol altına alınmalı.
    Cevapla
  • KaraBelaFatih 4 yıl önce Şikayet Et
    0.80-0.90 seviyelerine inmeli konut kredileri ve konut satışlarında evinin gerçek değerinin çok çok üstünde bir fiyat biçilmemeli konut kredisinde faiz düşünce konut fiyatları artıyor, konut kredisinde faiz artınca konut fiyatları azıcık indirime giriyor o da satışlar gevşedi diye.
    Cevapla
  • Derman 4 yıl önce Şikayet Et
    Faizler halen çok çok yüksek
    Cevapla
  • Anlayana 4 yıl önce Şikayet Et
    İlk kez ev alan ailelere faiz çok çok düşük olmalı mutahitler kontrol edilmeli abartılı fiyat uyguluyorlar Gıda fiyatları iyi gidiyor hep kontrol edilmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle