Ağustos ayı kira artış zammı ne kadar? Tefe-Tüfe kira zam oranı hesaplama...

Kira sözleşmesi biten ve 2019 yılı Ağustos ayında yenilenecek olan milyonlarca kiracı, Ağustos ayının kira artış oranını araştırıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen Ağustos ayı kira zamları TEFE-TÜFE rakamları baz alınarak açıklandı. İşte yeni kira zam oranları…

Ağustos ayı kira artış zammı ne kadar? Tefe-Tüfe kira zam oranı hesaplama...
Ağustos ayı kira artış zammı ne kadar? Tefe-Tüfe kira zam oranı hesaplama...
GİRİŞ 06.08.2019 10:13 GÜNCELLEME 06.08.2019 10:13

Gayrimenkul kiralamalarında, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde, mal sahibinin kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Meskenlerde resmi kira artışı, dönemin Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinden yüksek olamıyor. Borçlar Kanunu Madde 344 gereğince; tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Buna göre her ay düzenli olarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen Ağustos ayı kira zamları belli oldu. 

 

2019 AĞUSTOS AYI KİRA ARTIŞ ORANI AÇIKLANDI

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %1,36 arttıTÜFE'de (2003=100) 2019 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %1,36, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,44, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,65 ve on iki aylık ortalamalara göre %19,91 artış gerçekleşti.

 

Ağustos ayında kira sözleşmesi yenilenen kiracılara on iki aylık ortalamalara göre yüzde 19,91 artış yapılacak. 

KİRA ARTIŞ HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) geçtiğimiz Eylül ayında açıklandı. Yeni Ekonomi Paketi kapsamında kira zamları artık üretici fiyat endeksi oranlarına göre değil, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarına göre belirleniyor.

Ancak açıklanan bu rakam ev sahibi tarafından uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranı oluyor. Yani açıklanan rakam yapılabilecek en yüksek zam oranı olup kiracı ve ev sahibi karşılıklı anlaşma ile bu oranı aşmayacak şekilde daha düşük bir tutarda kira zammı ile uzlaşmaya varabilir.

AĞUSTOS AYI TEFE TÜFE KİRA ARTIŞI HESAPLAMA

Mevcut Kira Bedeli: 1000 TL

Zam Oranı: Yüzde 19,91

Zam Bedeli: 199,1 TL

Zamlı Kira Bedeli: 1.199,1 TL

TEMMUZ AYINDA KİRACILARA NE KADAR ZAM YAPILDI? 

2019 Temmuz ayında kiracıların yeni dönem kira bedelleri yüzde 19.88 oranında artış yapıldı.