Yerli üretimle 1,5 milyar dolar cepte kaldı

Bakan Dönmez, geçen yıl yüzde 50 olan elektrik üretimindeki yerli üretim payının, bu yılın ilk 7 ayında yüzde 65’e yükseldiğini söyledi. Dönmez “Yüzde 15 artış olmasaydı, 1.5 milyar dolar ithalat yapacaktık” dedi.

Yerli üretimle 1,5 milyar dolar cepte kaldı
Yerli üretimle 1,5 milyar dolar cepte kaldı
GİRİŞ 06.09.2019 08:50 GÜNCELLEME 06.09.2019 11:00
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin elektrik üretimindeki yerlilik oranı her geçen gün artıyor. Geçen yıl toplam tüketimin yüzde 50’si yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılanırken, bu yıl bu rakam yüzde 65’e çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı bir televizyon programında elektrik üretiminde yapılan yatırımlarla yerli payının yılın ilk 7 ayında yüzde 15 daha artarak yüzde 65’lere ulaştığını belirtti. Dönmez “Bunun ekonomik karşılığı da şu; eğer bunu yerli yenilenebilir kaynaklardan üretmemiş olsaydık, yaklaşık 1.5 milyar dolar daha ithalat yapacaktık. Önümüzdeki yıllarda yerlilik payını artırmak için yerli kaynakları azami kullanmayı hedefliyoruz” dedi.

 

 

Türkiye’de bir dönem enerji arz güvenliği olduğunu belirten Dönmez “Ama son yıllarda artık arz güvenliğinin gerek elektrikte, gerekse doğal gazda kalmadığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Ve enerji sektöründeki yatırımlar da uzun dönemli planlamayı gerektiren hususlar, en az 10 yıl sonrasını görmemiz gerekiyor ki biz şimdi 20’nci, 30’uncu yılların da projeksiyonlarını yaparak geleceği planlamaya çalışıyoruz” diye konuştu. 

ARAMALAR SÜRÜYOR 

 

 

Türkiye’nin Akdeniz’de gerçekleştirdiği arama ve sondaj faaliyetlerine değinen Dönmez, bu konuda ciddi bir ivme yakalandığını söyledi. Dönmez “Bölgede iki sismik gemi ve iki sondaj gemisiyle oradaki faaliyetlerimizi yapıyoruz. Doğu Akdeniz’de sadece biz yokuz, yani petrol, doğal gaz aramasında güneyde Mısır, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi var. Lübnan’da henüz somut bir şey yok, onlar bazı sahaların ihalelerine çıktılar, yeni yeni gelişiyor. Suriye var ancak Suriye’de iç savaş olduğu için orada herhangi bir hareket yok. Türkiye Cumhuriyeti olarak biz varız.”  

ENERJİDE İŞBİRLİĞİ 

Irak’ta ciddi bir enerji potansiyeli olduğunu söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez şu açıklamayı yaptı: “Irak’la bu coğrafyada yıllardır devam eden teknik, ekonomik, kültürel ilişkilerimiz var. Sayın Adil Abdülmehdi’nin başbakanlığında yeni bir hükümet kuruldu, yaklaşık 10 aylık bir hükümet. Geçtiğimiz Mayıs ayında Sayın Abdülmehdi’nin Ankara ziyaretinde yeni dönemin güzel işaretlerini birlikte müşahede etmiştik. Enerji alanındaki ilişkilerimizin daha da derinleştirilmesi, geliştirilmesi için de başta muhatap bakanlarımız olmak üzere Sayın Başbakan ile de görüştük. Başta petrol olmak üzere enerjinin her alanında Irak’ta ciddi bir potansiyel var, ilişkilerimizi arttırabiliriz. Yıllardır çalışan bir Irak-Türkiye petrol boru hattı var. Irak’ın kuzeyinde çıkıp, Kerkük ve civarında çıkan petrolü Ceyhan’daki terminalle pazarlara ulaştıran başta Akdeniz olmak üzere bir terminal ve bir boru hattımız var. Bu boru hattının kapasitesinin arttırılması dahil olmak üzere bazı hususları istişare etme imkanı bulduk. Irak’ın kuzeyindeki petrolün değil, Irak’ın muhtelif yerlerindeki petrolün de yine Irak-Türkiye petrol boru hattı üzerinden pazarlara ulaştırılmasıyla alakalı bazı çalışmalar olduğunu ifade ettiler,  memnuniyetle karşıladık.” 

Kamu binalarında 300 milyonluk tasarruf

2017 yılının sonunda Enerji Verimliliği Ulusal Eylem Planı’nı yayımlandığını hatırlatan Bakan Dönmez, kamu binalarında enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini ifade etti. Dönmez “2023 yılına kadar kamu binalarına biz yüzde 15’lik bir tasarruf planlıyoruz. Bizim yapmış olduğumuz potansiyel çalışmalarına göre de yaklaşık yüzde 27’lik bir tasarruf potansiyelimiz var.Yüzde 15’lik kısım yaklaşık yıllık 250-300 milyon lira gibi bir tasarrufa denk geliyor. 2023’te yüzde 15’lik tasarrufa ulaşırsak ondan sonra takip eden dönemde de bir yüzde 13 daha hedef belirlersek toplam tasarruf hedefimizi yakalamış olacağız” dedi.

YORUMLAR 3
  • oben 4 yıl önce Şikayet Et
    iyi güzelde elektrik fiyatları neden hep yükseliyor
    Cevapla
  • gakkoş 4 yıl önce Şikayet Et
    Şu dolarla telaffuz etmeyi bırakalım artık yeter.
    Cevapla
  • Eryiğit 4 yıl önce Şikayet Et
    Güneş Enerjisi yani insanlara GES için kolaylık sağlayın
    Cevapla