ASRİAD'tan faiz kararı yorumu: Dengeli düşüş

Asrın İşadamları Derneği ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman, Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararı üzerine yaptığı değerlendirmede, TCMB’nin verdiği kararın çok yönlü dinamiklerin hesaba katılarak yeni bir sarsıntıya sebebiyet vermeden faizlerin ciddi oranda düşmesi sağladığını ifade etti. Danışman “Buna kısaca Dengeli Düşüş diyebiliriz” dedi.

ASRİAD'tan faiz kararı yorumu: Dengeli düşüş
ASRİAD'tan faiz kararı yorumu: Dengeli düşüş
GİRİŞ 12.09.2019 14:39 GÜNCELLEME 12.09.2019 15:40

ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman açıklamasında şunları söyledi:

 

 

“Üzerinde ciddi ön değerlendirmelerin olduğu bir konu olan TCMB’nin faiz kararı, artık ortaya çıkmıştır.  PPK toplanmış ve politika faizlerini 3.25 puan indirerek faizleri 16.5 seviyesine düşürmüştür.

Eğer sağlıksız bir karar olsaydı ilk tepkiler döviz cephesinden gelecekti. Dövizde de düşme yönünde hareketlenme oldu. Bu sonuç doğru karar verildiğinin işaretlerinden birisidir.

 

 

13 ay önce içine girmiş olduğumuz döviz kaynaklı stres ülkemiz ekonomisine çok ciddi bir gerilim yaşatmıştır. Dövizlerin fırlaması ardından faizler yükselmiş bunlara bağlı olarak da enflasyon tırmanmıştır. Bütün bu gelişmelerin sonucu olarak ekonomiye yansıyan önemli kırılmalar yaşanmıştır.

2019 6. Ayından itibaren artık ekonominin değişik departmanlarından düzelme seyri devreye girmiştir. Önceki kararda ortaya çıkan faiz indirimleri de piyasalar tarafından kabullenilmiş ve bugünkü şartların hazırlanmasına imkan verilmişti. Şimdiki kararın da ekonomide önemli bir kısım değişiklikleri olumlu olarak tetikleyeceği beklenmektedir. Bu konuda en önemli etki piyasa faizlerinde beklenmektedir. Bu alanda ortaya çıkacak yatırım yapılabilir bir kredi maliyet oranı ekonominin yeniden hareketlenmesine imkan verecektir. Bu da beklenen bir gelişmedir.”    

Danışman: “Merkez Bankasının cesur davranmasını takdirle karşılıyorum”

Yılsonu enflasyon hedeflerinin yüzde 12’ler seviyesinde beklendiği bu süreçte, dövizi hareketlendirmeden faizlerin de bu civarlara inmesinin ekonominin yeniden önemli oranda rayına gireceğinin göstergesi olacağını dile getiren Danışman açıklamasının sonunda şunları söyledi. 

“Ülkemizde mevduatların ciddi oranda arttığı görülmektedir. Faizlerin yüksekliği paranın piyasalardan bankalara kaynamasını sağlamış ve ekonomisi fevkalade soğutmuştur. Sürecin tersine dönmesi durumunda yeniden yatırımlar ve piyasalar hareketlenecek ve işler daha iyi konuma yükselecektir. 

Merkez Bankasının cesur davranmasını takdirle karşılıyor, yeni dönemin hayırlar getirmesini diliyorum.”