Benzin ve motorine zam yapıldı

Bu geceden itibaren geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatına 34 kuruş, benzinin litre fiyatına ise 36 kuruş zam geldi. Söz konusu artış pompa fiyatlarına bu gece yarısından itibaren motorinde 12 kuruş olarak benzinde ise 35 kuruş olarak yansıyacak. Motorinde 22 kuruş benzinde ise 1 kuruşluk artış vergiden karşılanacak.

Benzin ve motorine zam yapıldı
Benzin ve motorine zam yapıldı
GİRİŞ 17.09.2019 19:17 GÜNCELLEME 19.09.2019 09:07
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Bu geceden itibaren geçerli olmak üzere benzin ve motorine zam yapıldı.

 

Motorinin litre fiyatına 34 kuruş, benzinin litre fiyatına ise 36 kuruş zam geldi, söz konusu artış pompa fiyatlarına bu gece yarısından itibaren motorinde 12 kuruş olarak benzinde ise 35 kuruş olarak yansıyacak. Motorinde 22 kuruş benzinde ise 1 kuruşluk artış vergiden karşılanacak.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) aldığı bilgiye göre, motorin ve benzin fiyatlarında yaşanan artışın ardından, zammın vergi ayarlamasıyla karşılandığı Eşel Mobil sistemi bu yıl benzin ve motorin için dördüncü kez tekrar devreye alındı.

Buna göre, motorin fiyatlarında yaşanan 34 kuruşluk artışın 12 kuruşu pompaya yansıtılırken, kalan 22 kuruşluk artış vergiden karşılanacak.

Ankara'da ortalama 6,44 liradan satılan motorinin litre fiyatı 6,56 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul'da 6,38 liradan 6,50 liraya, İzmir'de 6,47 liradan 6,59 liraya yükselecek.

Benzin fiyatlarında ise yaşanan 36 kuruşluk artışın 35 kuruşu pompaya yansıtılırken, kalan 1 kuruşluk artış vergiden karşılanacak.

Ankara'da ortalama 6,84 liradan satılan benzinin litre fiyatı 7,19 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul'da 6,88 liradan 7,23 liraya, İzmir'de 6,85 liradan 7,20 liraya yükselecek.

AKARYAKIT FİYATLARININ HESAPLANMASI

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

EŞEL MOBİL NEDİR?

Akaryakıt fiyatlarının döviz kurundaki oynaklık nedeniyle çok sık değişimini önlemek amacıyla, akaryakıt fiyatlarındaki artışların özel tüketim vergisinden otomatik bir şekilde karşılanması suretiyle karşılanarak akaryakıtın pompa fiyatının sabit kalmasını sağlamaya yönelik bir sistem olarak adlandırılıyor. Örneğin benzin fiyatı 30 kuruş arttığında, benzindeki ÖTV 30 kuruş indirilmek suretiyle benzinin pompa fiyatı sabit tutuluyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 18
  • Nasıl 4 yıl önce Şikayet Et
    Petrol düştü bugün. Şimdi indirim bekliyoruz
    Cevapla
  • Maaş %4 artar 4 yıl önce Şikayet Et
    Zamlar % 20
    Cevapla
  • Memur 4 yıl önce Şikayet Et
    Memura gelince %4
    Cevapla
  • hasan hayat 4 yıl önce Şikayet Et
    mazot bu kadar pahalı olurmu ya.köylü tarlayı nasıl işleyecek
    Cevapla
  • sessiz 4 yıl önce Şikayet Et
    ya inerken gıdım gıdım iniyor çıkarken hemen jet gibi fırlıyor.Neden yüksek kendi petrolmüzü çıkartalım artık.Petrol çıkarmak için başvuranlara yerli firmalara ruhsat verin.Fiyatlar düşsün.Ülkemiz petrol zengini.Ruhsat vermeyen hangi bürokratsa hesaba çekilmelidir.TPAO da işi bilen kalmadı galiba.Allah yardımcımız olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle