Anne babalar dikkat! Ödemek zorunda değilsiniz

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Altay, “Okulların açılmasıyla birlikte velilerden istenen yardım parasından dolayı şikayet alıyoruz. Bağış yapmak mecburi değil ancak maddi durumu iyi olmayan veli, çocuğunu mahcup durumda bırakmamak ve çocuğunda baskısıyla yardım etmek zorunda kalıyor” açıklamasında bulundu.

Anne babalar dikkat!  Ödemek zorunda değilsiniz
Anne babalar dikkat! Ödemek zorunda değilsiniz
GİRİŞ 22.09.2019 14:43 GÜNCELLEME 22.09.2019 14:44
Bu Habere 115 Yorum Yapılmış

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı ve Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Altay, okullarda ailelerden istenen yardım parasından ailelerin şikayetçi olduğunu söyledi.  Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı ve Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Altay, "Okulların açılmasıyla birlikte velilerden istenen yardım parasından dolayı neredeyse her eğitim öğretim açılışında geleneksel hal almış şikayetler yine gelmeye başladı" dedi.

 

 

Altay şu açıklamalarda bulundu:

“Bağış yapmak mecburi değil ancak maddi durumu iyi olmayan veli, çocuğunu mahcup durumda bırakmamak ve çocuğunda baskısıyla yardım etmek zorunda kalıyor. Okulların sorunları olabilir. Asgari ücretle geçinip 3 çocuk okutan velileri de göz ardı etmemek gerekir. Bize gelen şikayetlerde okullara bağış adına bu yıl ki yardımlar "Okul Aile Birlikleri" adıyla toplandığı şeklindedir. Yetkililerin önceki yıllarda yaptığı açıklamalarda "yardım parası toplamak kesinlikle yasak", deniyordu. Ancak bu yıl Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bir ajansa verdiği röportajda "Okul Aile Birlikleri, okulun kalitesini yükseltmek için bağış talebinde bulunuyor. Yani Okul Aile Birliği adına da olsa yardımın kapılarını aralandı. Okul yönetimi de Okul Aile Birlikleri adına öğrencilerden yardım talep etmeye başladı. Ancak ister okul yönetimi ister Okul Aile Birliği istesin, hiç bir veli yardım parası vermek zorunda değildir. Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu, eğitim ve öğretim kalitesinin artırılması için yaşanan güçlüklerin giderilmesi adına okul müdürlüğü ve velilerle iş birliği yapabilir. (Madde 13) Ancak bu iş birliği yine iradi olup veliler zorlanamaz. Nitekim, okul aile birliğinin işlevi, eğitimdeki güçlüklerin giderilmesine katkı sağlamaktan ibarettir. Okul Aile Birliği’nin faaliyetleri çerçevesinde yapılacak iş birliklerinde gönüllülük esas olup bu anlamda öğrenci ve velilere yardım talep edilmeye zorlanamaz. Yönetmeliğin 16. Maddesinin 3. Fıkrasındaysa “nakdi bağışların öncelikle birliğin banka hesabına yatırılması sağlanır, mümkün olmadığı durumlarda gelir makbuzu karşılığında kabul edilir. Belge karşılığı elden alınan bağışlar en geç beş iş günü içinde birliğin banka hesabına yatırılır. Hesaba yaptırılmayan para ve makbuz kesilmeyen durumlarda Okul Aile birliklerine uygulanacak cezalar vardır. Maddi durumu iyi olup, bağış yapmak isteyen velilerin, Okul Aile Birliklerine yapacağı yardımları da takip etmesinde fayda vardır.”

 

 

YORUMLAR 115
  • keskin 4 yıl önce Şikayet Et
    Şu yazılanlara bakıyorumda millet iyice sersemleşti biri bu toplumu bilgilendirmeli , ne istediğini bilmez halde. Ya okul 70 tl kitap parası yada 100 tl cocuklar için gider parası çokmu . Bu kadar millet buraya şukadarcık para için dünya yazıyor çocukların eğitimi için çokmu . özel okula gönder . okula verdiğin kadar ek kaynak ve giderlere ödüyorsun sesin bile çıkmıyor sadece kitap 3400 tl kaynak hariç . devleti bulmuşsun beleş bide beleş mezar versin...........
    Cevapla
  • hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Okul aile birlikleri paraları nereye harcıyor belli değil biz vatandaşlar aman yardımcı olayım havasındayız. Aile birliği karar alıyor benim param ile ahkam kesiyor.
    Cevapla
  • Akın 4 yıl önce Şikayet Et
    Devlet müfettiş görevlendirecek müfettiş velilerle toplantı yapacak ayda yada üç ayda bir ve velilerin ögretmenler ve okul hakkındaki şikayetlerini kapalı zarf usulü alacak haksız para isteyen kitap isteyen idare ve ögretmen hakkında işlemi yapacak bakın ozaman isteye biliyorlarmı
    Cevapla
  • Sivas 4 yıl önce Şikayet Et
    Canın cehenneme vermezsin olur biter senden zorla kimse para almaz
    Cevapla
  • Kemal 4 yıl önce Şikayet Et
    yılda bir kez bir miktar para çokta büyütülecek bişey değil birçok yere bağışta bulunabiliyoruz lüzumsuz yere birçok harcama yapabiliyoruz çocuklarımz için çok bir para sayılmaz yalnız yardmcı kitap işine karşıyım. ödev yasaklandı diyorlar her akşam ödev veriyorlar fotokopi kitaptan ödevler etkinlikler vs. Bunun yanında birde yardımcı kitaba çalışacak evde ben çalıştıramıyorum yapmak istemiyor geçen yıl aldıklarımız kapağı açılmadan duruyor bu sene yine aldık bakalım ne olacak? birde ocuğunuza yüklenmeyin odev yap diye baskı yapmayın tantanası var.
    Cevapla
  • etirol 4 yıl önce Şikayet Et
    nasıl mecbur değilsiniz mecbur bırakılıyor okula yazmadan önce banka hesabına para yatır gel deniyor buna çözüm bulunması lazım önce birde haber yapıp milletin sabrını zorluyorsunuz başka işiniz yokmuş gibi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle