Karar çıktı! Vatandaşa faiziyle geri ödenecek

Abonelik işlemlerinde alınan güvence bedellerine ilişkin mahkemeden dikkat çeken bir son dakika kararı çıktı. Yargıtay, 2003 Mart ayından önceki abonelik işlemlerinde ödenen güvence teminat bedellerinin, sözleşme bitiminde faiziyle birlikte geri ödenmesi gerektiğine işaret ederek, bu yönde gelen bir davanın hükmünü bozup gereğinin yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

GİRİŞ 30.09.2019 11:27 GÜNCELLEME 30.09.2019 11:33
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Yargıtay'dan aboneliklerde alınan güvence bedeline yönelik dikkat çeken bir karar çıktı.

 

 

Yüksek mahkeme 1995 yılında alınan güvence bedelinin 20 yıl sonra değerinde ödenmesi için açılan davada söz konusu teminat bedellerinin enflasyon karşısında değerini yitirmemesi için gelir getiren bir banka hesabına yatırılması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Emsal teşkil edecek gelişme 1995 yılında Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ. üzerinden yapılan bir abonelik sözleşmesi üzerinden alınan güvence bedelinin 20 yıl sonra evin kiracıya verilmesi üzerine ortaya çıktı.

 

 

İADE TUTARINI REVİZE ETTİ

Daire sahibi, kiracısına doğalgaz kullanımı için yeni aboneliğin zorunlu tutulması üzerine 20 yıl önce ödediği güvence ve proje onay ücreti için Altındağ Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu. Başvuru sonrası daire sahibine söz konusu dönemde verdiği güvence bedelinin 900 TL olarak geri ödenmesine hükmedildi.

Bunun üzerine dağıtım şirketinin itirazı üzerine Ankara 14. Tüketici Mahkemesi, hakem heyetinin kararındaki 900 TL'lik ücret iadesini 479 TL olarak revize ederek kararı onadı.

YENİ DÜZENLEME 2003 SONRASINI KAPSIYOR

Abonelik güvence bedellerinin iadesine ilişkin çıkarılan düzenleme 2003 yılı ve sonrasında yapılan sözleşmeleri kapsıyor. Düzenlemeye göre abonelik sözleşmesi bitimiyle kişinin ödediği güvence bedeli Tüketici Fiyatları Genel İndeksi’ne göre hesaplanarak 3 gün içinde iade ediliyor.

GÜVENCE BEDELİ NEDİR?

Güvence Bedeli, "Perakende satış lisansı sahibi tüzel kişi, kullanım yerinin değişmesi ve/veya perakende satış sözleşmesinin sona ermesi veya sözleşmenin feshi halinde, müşterinin tüketim bedelini ödememesi ihtimaline karşılık olarak, borcuna mahsup etmek üzere" gereğince perakende satış sözleşmesi yapılırken alınan bedeldir. 

YORUMLAR 9
  • Başkent Gaza 4 yıl önce Şikayet Et
    Güvence bedeline rağmen 20 günlük fatura ödeme geciktiğinde derhal kapatıyorlar ve kapatma parasıda alıyorlardı. Halbuki benim teminatım var neden hemen kapatıyorsun ve ceza kesiyorsun.
    Cevapla
  • Gazel 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir gün geç ödesen faizi hemen bindirirler. Ancak teminat bedelini 10 sene sonra aynı miktar üzerinden öderler. Bozuk bir anlayış düzeltilmiş. Hayırlı olsun.
    Cevapla
  • ali yildiz 4 yıl önce Şikayet Et
    niye kanun çıkmıyor abonelik bedeli o günkü yeni abone ne kadar yatırıyor ise o kadar geri ödenecek diye tabi öyle olunca vatandaş korunmus olur bizim kanunlarımız zenginden yana
    Cevapla
  • hikmetli sözler. 4 yıl önce Şikayet Et
    doğrusu şöyle olmali: aldiginiz guvence bedelini o günkü fiyattan su ise su,elektrik ise elektrik kwh...ina cevirip abonelik bitince o gunku birim fiyattan geri ödeme yapılmalıdır.ornek abone olurken alinan guvence bedeli 100 tona tekabül ediyorsa geri oderkende 100 ton suyun bedeli geri ödenmelidir.
    Cevapla
  • ahmet2023 4 yıl önce Şikayet Et
    Zaten öyle
    Cevapla
  • fatih ak 4 yıl önce Şikayet Et
    100 yon güvence bedeli aldıysa yasal faiz %9 ise her yıl 9 ton ekleyecek 10 sene sonra ayrılırsa 190 ton olarak vermesi lazım
    Cevapla
  • fatih ak 4 yıl önce Şikayet Et
    gene olmaz abi 20 sene senin 100 ton suyunu kullanıyor bedavadan
    Cevapla
  • Volkan 4 yıl önce Şikayet Et
    ÇOk dogru bi karar sen parayı kıymetli iken al sonra degersiz öde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle