Kilosu 10 TL'den 70 kuruşa düştü! Şimdi de alan yok

Adana’da talep düştüğü için kilosu 70 kuruşa kadar düşen ve satılamayan tonlarca domates kabzımalların elinde kaldı. Yüreğir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hacı Yüksekyayla, “60-70 ton domates hala satılmadı. Her yeni gelen mal eskiyi çürütüyor. Atmıyoruz, zararına satıyoruz ama yüzde 20’si çürüyüp çöpe gidiyor” dedi.

GİRİŞ 01.10.2019 11:26 GÜNCELLEME 01.10.2019 14:47
Bu Habere 164 Yorum Yapılmış

Bursa domatesi, 1 lira 20 kuruştan tarladan çıkarken, halde fiyatı 70 kuruşa kadar geriledi. Kışın fiyatı 10 TL'yi bulan domateste ürün bolluğu yaşanırken, talebinin azalması ise satışları etkiledi. Satılamayan tonlarca domates kabzımalların elinde kaldı.

 

 

Yüreğir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hacı Yüksekyayla, ürün fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Domatesin kış mevsiminde 6 liraya satıldığı zaman hiçbir suçları olmadığı halde kabzımalların günah keçisi ilan edildiğini söyleyen Yüksekyayla, “Domates, şu anda 70 kuruştan başlıyor ve en iyi domates 1 lira. Bu sene domates fiyatları çok düşük. Hatta daha önce 50 kuruş ile 70 kuruş arasında gidiyordu. Satış yok işte. Halde saat 09.00 olmuş. Bu saatte bile bütün mallar duruyor. Esnaf bu sene çok zarar etti. Eken çiftçi de çok zarar etti. Hiç görülmemiş bir sene” diye konuştu.

“HER YENİ ESKİYİ ÇÜRÜTÜYOR”

 

 

Hale 100 ton domates girdiğini, bu domatesin de 3’te 1’inin satılıp 3’te 2’sinin satılamadığını belirten Hacı Yüksekyayla, daha sonra şunları söyledi:

“Halde şu anda 60-70 ton domates var. 3’te 1’i anca satıldı. 3’te 2’si duruyor. Domates kışın 4-5 liraydı. Herkes bunu konuşuyordu ama şu anda düşük kimse bahsetmiyor. Eğer arz çok talep yoksa mal düşüktür. Ama arz az talep fazlaysa fiyatlar tekrardan 4-5 lirayı bulabiliyor. Mallar kaldı. Yarın tekrar yenisi gelecek. Her yeni eskiyi çürütüyor. Yeni geldiğinde bunun fiyatı daha da düşecek. Atmıyoruz ama neticede zararına da olsa satıyoruz. Yüzde 20’si çürüyüp çöpe gidiyor.”

Çiftçilerin tüketimden çok domates ektiğine ve devletin domates ekimi konusuna müdahale etmesi gerektiğini söyleyen Yüksekyayla, “Herkes dilediği gibi domates ekiyor. Bunun programlanması lazım. Bugün hangi bölgelerde ne ekilebilir, ne kadar kotayla ekilebilir buna bakmak lazım. Bir sene bakıyorsunuz ki fiyatlar tavan yapmış, bir sene bakıyorsunuz ki taban yapmış. Dengeyi tutturmak mümkün değil. Şu anda bu mallar milli servet. Bu vatanın parası. Bu halkımızın cebinden gidiyor. Ekonomiye katkı sunmuyor. Bunun hükümetin veya devletin karşılayacağı durum yok. Bunu biz biraz oluşturuyoruz. Bir sene mal para etti mi ertesi sene hepimiz o malı ekiyoruz. Ondan sonra da para etmiyor. Bunun için devletin el koyup belli bir plan dahilinde yapılırsa daha başarılı olacağımıza inanıyorum” dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 164
  • ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    en güzeli kurutmak,inanın daha iyi bir değerlendirme yöntemi olamaz
    Cevapla
  • tamer danacı 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu işi bilmiyorum ama salça fabrikalarının bu işi çözmede etkisi olabilir diye düşünüyorum. 10 tl den aşağı salça yok.
    Cevapla
  • abdullah1 4 yıl önce Şikayet Et
    Salça fabrikalarına gönderin, salça fiyatları hala yüksek.
    Cevapla
  • mehmmet 4 yıl önce Şikayet Et
    ulan hayırsızlar kenar mahallerde fakirlere bedava dağıtın niye çürütüyorsunuz ulan salça yaptırın
    Cevapla
  • adalet 4 yıl önce Şikayet Et
    Daha önce yüksek fiyattan sattıklarınıza sayın. fiyatı yüksek tutabilmek için çöpe attıklarınızı unutmayın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle