Pazarcılar çıkan haberlere çiğ ıspanak yiyerek tepki gösterdi

İstanbul’un çeşitli noktalarında ıspanağın içerisinde bulunan yabancı otların tüketilmesi sonrasında çok sayıda vatandaşın zehirlenmesi üzerine çıkan haberlere halk pazarında ıspanak satan esnaf, çiğ ıspanak yiyerek tepki gösterdi.

Pazarcılar çıkan haberlere çiğ ıspanak yiyerek tepki gösterdi
Pazarcılar çıkan haberlere çiğ ıspanak yiyerek tepki gösterdi
GİRİŞ 04.11.2019 15:49 GÜNCELLEME 04.11.2019 15:50
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

İstanbul’un çeşitli bölgelerinde yaşayan 44 kişi önceki gün çeşitli yerlerden aldıkları ıspanakları tükettikten sonra rahatsızlanarak hastanelere başvurdu. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ise yaşanılanların ardından bugün bir açıklama yaptı. Açıklamada faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alındığı belirtildi.

 

 

Açıklamada alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edildiği bildirildi. Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu belirtildi.

ÇİĞ ISPANAK TÜKETEREK TEPKİ GÖSTERDİLER

 

 

Öte yandan yaşanılanların ardından bugün İstanbul’da halk pazarında ıspanak satan pazarcılar ıspanağın sağlıklı olduğunu çiğ ıspanak yiyerek gösterdi. Ayrıca vatandaşlardan kimisi çıkan haberlere inanmayıp ıspanak tüketmeye devam edeceğini söylerken kimisi ise yemekten korktuğunu söyledi.

Ispanak zehirlenmesi ile ilgili çıkan haberlere tepki gösteren pazarcı Kasım Ünal, “Ispanak derin dondurucuya konulduğunda bozulmaz. Çürük ıspanaktan yapmış olabilir. Çürük ıspanağı atıp zarar etmek yerine yemek yapmıştır. Ben kendimi bildim bileli ıspanak yiyorum. Ispanaktan kesinlikle zarar gelmez” dedi.

“ISPANAK ÇOK SEVERİM İMKANIM OLSA HAFTANIN 4 GÜNÜ YERİM”

Ispanağı çok sevdiğini söyleyen vatandaş İsmail Ergin, “Ispanakta zehirlenme olur mu bu tarz şeyleri bir ara soğan için yapmışlardı. Ispanak üzerinde şuan bir oyun oynanıyor. Ispanak çok severim. İmkanım olsa haftanın 4 günü yerim. Bu zehirlenmelerde ıspanağı etkileyen mutlaka bir yan zehirleyici madde vardır. Yağ ya da içine konulan katkı maddesi olabilir” şeklinde konuştu.

“1 GÜN BİLE MÜŞTERİLERİMDEN ŞİKAYET ALMADIM”

25 senedir pazarcılık yaptığını söyleyen Cevdet Savaş, “25 senedir pazarcılık yapıyorum. Küçüklüğümden beri pazardayım. Ispanağın zehirli olması gibi bir durum olamaz. Taze alın pazardan zehirlenmezsiniz. 1 gün bile müşterilerimden şikayet almadım” dedi.

“ISPANAĞIN İÇİNE KARIŞAN UZUN BOYLU OTLARI SATMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Taze sebze satışı konusunda dikkat edilmesi gerektiğini belirten pazarcı Orhan Akgün, “Bizce işini kötü yapan esnaflar yüzünden ıspanağın içine karışan uzun boylu otlar oluyor onu satmaya çalışıyorlar. Ispanak en sağlıklı sebzelerden biridir” diye konuştu.

“EN ZEHİRLİ OT BALDIRANDIR ORDUYU BİLE ZEHİRLER”

46 senedir pazarcılık yapan Mehmet Kurtoğlu ise, “Ispanağın bugüne kadar zehirli olduğu görülmemiş ot karışmıştır içine en zehirli ot baldırandır. Orduyu bile zehirler. Zehirli otlar tesadüfen ıspanağın tarlasına karışmıştır bir kuş getirmiş olabilir o da zehirler. Ispanağa bunu yüklemek yanlış. Yerim tabii ki vatandaş gönül rahatlığı ile yesin. Bir deli kuyuya taş atıyor on akıllı çıkaramıyor” ifadelerini kullandı.

“ISPANAKLARIN HEPSİNDE OLDUĞUNA İNANMIYORUM”

Çıkan haberlere inanmadığını yine ıspanak alacağını söyleyen vatandaş Elif Ekiz, “Ben yine alırım onun ilaç olduğunu düşünüyorum. Geçici bir durum olarak görüyorum. Mantar yine alıyoruz mesela ama birçok insan mantardan zehirleniyor. Ben ıspanakların hepsinde olduğuna inanmıyorum” şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 5
  • Vatandas 4 yıl önce Şikayet Et
    Maydonoz,ıspanak bu tür sebzeleri tek tek ayıklamak lazım,imesela maydonozun içinde maydonoza uyum sağlayan bir bitki vardır.Bunları temizleyin.Bol su ile,sirke ile yıkayın.Yemeği yapan birey önce kendi yesin ve beklesin yeterince gıdadan emin olunca çocuklara yedirsin.Aklıma bunlar geldi.Allah korusun.
    Cevapla
  • Mardinli 4 yıl önce Şikayet Et
    Deveye sormuşlar boynun neden eğri ...
    Cevapla
  • Ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah korkusu olsa ne üretici ne de satıcı ilaçlı ne olursa olsun satmaz satamaz ama paradan korku olursa bu ve benzeri vakalar çok olur oluyorda.
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Bundan sonra herkes Meyve, Sebze alırken 100 kere düşünsün!?... İnsanları yavaş yavaş Zehirliyorlar!
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    satanlarda cahil. açıklamada ıspanak içerisinde yabancı bir otun zehirlediği söylendi. yani bu demek oluyorki, ıspanak içerisinde yabancı ot var.
    Cevapla