Emekli maaşına intibak ayarı! Milyonların gözü Meclis'te

2000 yılı ve sonrasında emekli olanların aylık bağlama oranlarının yükseltilmesi için hazırlanan tasarı Meclis’e sunulacak. Maaşlar arasındaki fark azalacak, intibak uygulaması tüm emeklileri kapsamış olacak.

Emekli maaşına intibak ayarı! Milyonların gözü Meclis'te
Emekli maaşına intibak ayarı! Milyonların gözü Meclis'te
GİRİŞ 15.11.2019 09:06 GÜNCELLEME 15.11.2019 09:07
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Milyonlarca emeklinin intibak umudu sürüyor. Anayasa Mahkemesi, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için adres olarak Meclis'i gösterdi. Emekliler, merakla bekleyişe geçti. Emeklilere intibak, yasa çıkarılarak hayata geçebilecek. 2000 yılından önce emekli olan yaklaşık 2 milyon kişiye yönelik yapılan intibak düzenlemesi, 2000'den sonra emekli olanları da umutlandırmıştı. Öncelikle ombudsmana taşınan ve haklı bulunan intibak talebi, önce idare mahkemelerine, ardından da Yargıtay'a taşınmış ancak yargı vizesi alamamıştı. Son adres ise Anayasa Mahkemesi olmuştu. Anayasa Mahkemesi, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için kararını verdi. 
 
YARGI YOLU KAPANDI
 
Mahkeme, “Anayasanın 148'inci maddesinin dördüncü fıkrasında, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlara ilişkin şikayetlerin, bireysel başvuruda incelenemeyeceği belirtilmiştir” kararıyla intibak başvurusunu kabul etmedi. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının ardından gözler Meclis'e çevrildi. 2000 yılı ve sonrasında emekli olan yaklaşık 5 milyon kişiye intibak, yasal düzenleme yapılarak hayata geçirilebilecek.
 
TASARI HAZIRLANDI  
 
Henüz taslak halinde olan, 1999 ve 2008 yılları arasında aylık bağlama oranlarını düşüren uygulamaların kaldırılmasına yönelik teklif Meclis’e sunulacak. Maaşlar arasındaki makas aralığının daraltılmasına yönelik düzenleme önerilerini de içeren tasarıyla, yeni bağlanan aylıklarda oluşan yaklaşık yüzde 40’lık kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor. Öte yandan teklifte, emekli maaşıyla birlikte ödenen yüzde 4 ek ödemenin, yüzde 8’e çıkarılması yönünde maddeler de var.
 
5 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR
 
İlk intibaktan yaklaşık 2 milyon SSK'lı yararlandı. Maaşlarda 50 ile 355 lira arasında artış yaşandı.Yeni intibak hayata geçerse, yaklaşık 5 milyon kişinin daha yararlanacağı belirtiliyor. Zam oranının da ilk intibaktaki gibi 355 liraya varan tutarda olması bekleniyor. 
 
HESAP DEĞİŞECEK
 
Türkiye’de emekli maaşı hesabında 3 ayrı formül bulunuyor. En yüksek aylık bağlama oranı 2000 yılına kadar olan çalışmalar için uygulanıyor. Onu, 2000- Eylül 2008 arası izliyor. En düşük aylık bağlama oranı ise Ekim 2008’den sonrası için uygulanıyor. Ekim 2008 sonrasında sigortalılık süresi uzadıkça, özellikle asgari ücret üzerinden prim ödeyenlerin bağlanacak maaşında düşüş yaşanıyor. Tasarıya göre, bu karma emekli aylığı hesaplama sistemi yerine bütün dönemleri kapsayan tek bir emekli aylığı hesaplama sisteminin getirilmesi gündemde. Milyonlarca kişinin beklediği düzenleme hayata geçirilirse, halen çalışanlara emekli olurken bağlanacak maaş yükselecek.

 

 

KAYNAK: GÜNEŞ
YORUMLAR 18
  • Vatandas 3 yıl önce Şikayet Et
    Intıbak beklıyor sgk dusuk maas slan EMEKLI 8700 gun pırım yayıran 5375 gun pırım yatıran arasındakı adaletsızlık 5510 sayılı kanundan bahsedıyorız fazla pırım yatıran emeklı pırım cogaldıkca aylık baglama oranı dusuyor anlayan anladı
    Cevapla
  • Emeklıler 3 yıl önce Şikayet Et
    Korana vırıs dolayısıyla emeklı sgk dahada zor duruma dustu sgk emeklısı 2008 yılın da cıkan 5510 sayılı kanun sgk emeklı zor duruna dustu ozellıkle 2008 yılından sonra emeklı olan bu kısıler her yıl emeklı aylık baglma oranı dusmesıne sebeb oldu ıstanvul secımlrınde cok emeklı sgk lı uyarı verdı emeklıler 9000 gun pırım yatıranla 5550 gun pırım yatıran arasında fark maalesef 5500 yatıranın lehıne oldu 9000 gun pırım tatıran aleyhıne oldu heryıl sgk lı calıstıkca askerı ucretten aylık baglama oranı dustu ıntıbak ıse ses yok yıllardır gundemde ama ıcraat yok bu kısıler seytanen zam beklıyor 1500 tl kadar olanlar tamam 1500 ıle 2200 tl alanlar arasında duzenleme beklıyor emeklı
    Cevapla
  • Dursun 4 yıl önce Şikayet Et
    5510 sayılı kanun degismedikce 2008 yılın da cıkan kanun sgk emeklısı nın galı duzelmez heryıl emeklı aylık bsglama oranı dusmesıne sebeb oluyor ornek vatandasın 25 yıl doldurmus pırımı fazladan doldurmus 6 yıl yad vurmus bu altıyıl sgk lı calıstıkca yas vurdıgu ıcın rmeklı aylık baglama oranının dusmesıne sebeb oluyor sız dıyeceksınız sımdı sgk yuksek yatırsatdı dıye sgk calısan cogu kesım memur harıc sgk sı askwrı ucrettwn yatıyor bu gercek ıntıbak seyyanen zam 8000 gunden emeklı olmus vatandas 2 kere magdur edıyor hemfazla yatan pırımın parasını alıyor hemdw emeklı aylıfınu dusuruyor ıstanbul secumlerınde uyarı verdı emeklı
    Cevapla
  • Emekli 4 yıl önce Şikayet Et
    Gecinemiyoruz kardeşim
    Cevapla
  • Emekli 4 yıl önce Şikayet Et
    Adil bir emekli maaşı için; ntibak şart.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle