Bakanlık harekete geçti! Bu ürünlere dikkat...

Tarım ve Orman Bakanlığınca, alternatif tatlandırıcıların, dış ticareti ve yurt içi tüketimi etkin şekilde takip edilerek, gıda mevzuatıyla belirlenen sınırlar dahilinde kullanımı sağlanacak. Bu amaçla riskli olduğu belirlenen ithalatçı şirketler ile gıda imalatçıları, ilgili kurumlarla iş birliği yapılarak denetlenecek ve ürünleri analiz edilecek.

Bakanlık harekete geçti! Bu ürünlere dikkat...
Bakanlık harekete geçti! Bu ürünlere dikkat...
GİRİŞ 16.11.2019 13:06 GÜNCELLEME 16.11.2019 13:07
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Şeker sektörünü önemli ölçüde etkileyen alternatif tatlandırıcıların dış ticareti ve yurt içi tüketimi etkin şekilde takip edilecek. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Tarım ve Orman Bakanlığı "Hammaddelerinin Sürdürülebilirliği Projesi" yürütecek. Projeyle şeker sektöründe izleme ve denetim kapasitesinin güçlendirilmesi, ham madde temininden mamul maddenin elde edilmesine kadar geçen sürecin iyileştirilerek ekonomik ve ekolojik açılan sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanıyor.

 

 

Bu kapsamda, su kısıtı, nüfus artışı, gıda sektörünün ham madde ihtiyacı ve mevcut şeker fabrikalarının verimliliği dikkate alınarak ilgili taraflarla iş birliği halinde Şeker Sektörü Master Planı hazırlanacak. Toprak, su ve iklim şartları dikkate alınarak ekolojik ve ekonomik olarak en uygun havzada şeker pancarı ve mısır üretimini geliştirecek planlama yapılacak. Böylece, şeker ham maddelerinin üretiminin sürdürülebilirliği sağlanmış olacak.

Kamuya ait şeker fabrikaları yanında özelleştirilen fabrikaların bulunduğu bölgelerde tarafların sözleşmeli tarıma uygun faaliyette bulunmaları sağlanarak, hak ve sorumlulukları güvence altına alınacak. Şeker üretim sürecinde fabrika ve ekim alanları bazında etkinlik analizleri yapılarak, verimliliğin artırılması ve maliyetlerin azaltılmasına yönelik sektörel planlamalar gerçekleştirilecek. Sektörün uluslararası rekabet gücü yükseltilecek.

 

 

ŞEKER SEKTÖRÜNDEN HAYVANCILIĞA YEM KATKISI

Şeker üretim sürecinde oluşan yan ürünler değerlendirilecek. Bu kapsamda melas, posa ve küspe gibi yan ürünlerin başta hayvancılık sektörü olmak üzere en etkin şekilde kullanılması, atık ve artıklardan alternatif ürünlerin elde edilmesine yönelik iş modelleri geliştirilecek. Kota sisteminin uygulandığı şeker sektöründe, fabrikaların pancar şekeri ve nişasta bazlı şeker kotalarına uygun olarak faaliyette bulunmalarını sağlamak, kayıt dışılıkla ve kaçakçılıkla etkin şekilde mücadele etmek üzere teknolojik altyapı kullanılarak, şeker sektörü izleme ve değerlendirme mekanizması güçlendirilecek.

Projeyle şeker alternatifi tatlandırıcıların dış ticareti ve kullanımının izlenmesi de sağlanacak. Buna göre, Şeker Kanunu kapsamında yer almayan, ancak şeker sektörünü önemli ölçüde etkileyen alternatif tatlandırıcıların, dış ticareti ve yurt içi tüketimi etkin şekilde takip edilerek, gıda mevzuatıyla belirlenen sınırlar dahilinde kullanımı sağlanacak. Bu amaçla risk esaslı olarak belirlenen ithalatçı şirketler ile gıda imalatçıları, ilgili kurumlarla iş birliği yapılarak denetlenecek ve ürünleri analiz edilecek. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Nusret 4 yıl önce Şikayet Et
    Böbrek hastalıkları yapay tatlandırıcı ve glikoz, doğal olmayan işlenmiş fruktoz ile zirve yapmakta. Hasta nüfus, bu çocukların hasta çocukları ve kısırlık ! Sürekli yorgunluk böbrek yetmezliği ! Sırasıyla hastalık döngüsü. şeker pancarı neden kotalı ? Hayvancılık ile pancar arasındaki bağlantı yem girdileri ! Şeker Pancarında KOTA var ! yetmediği için şeker, diğer alternatif tehlikeli kamışlara tatlandırıcılara yöneliyoruz ! Peki neden kota var pancarda oyun ortada, dünyada nesiller dökülecek haberiniz olsun. Ziraat mühendisliği gereksiz bir bölüm kimseden ses çıkmıyor bu arkadaşlar ilgilinmez ise kim ilgilenecek ? Kapatın gitsin.
    Cevapla
  • zafer gülten 4 yıl önce Şikayet Et
    bazen haberlerde görüyoruz---15-16 yaşındaki gençler bilhassa spor neyin yaptıktan sonra aniden ölüyor....ben bunu gençlerin kolaylıkla alabildiği -enerji içecekleri- ne bağlıyorum...bu içecekler aynen bir nevi -dopink - gibi.içince kişi yorulduğu daha az hissediyor,kalp ve organların çalışması hızlanıyor,ve bu tempoya alışık olmıyan genç kendini zorlayınca ölüyor.
    Cevapla
  • bahadır 4 yıl önce Şikayet Et
    Sıgaradan daha zararlı bu ürünleri derhal yasaklayın hemde çoluk çocuk biliçsizce yiyor ve içiyor sonra şeker hastalığı arttı.Doğal hiçbir şey kalmamış.Derhal çözüm bulunması lazım
    Cevapla
  • Abdülhamit Han 4 yıl önce Şikayet Et
    inşallah GDO glikoza fruktoza ÖTV gelir ,Reis halk Glikoz fabrikalarını kapat halk seninle ,dualarımız seninle
    Cevapla
  • Ağrılı04 4 yıl önce Şikayet Et
    Hakan boş konuşuyorsun
    Cevapla
  • hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    kapatamaz çünkü en büyük glikoz üreticisi ABD menşeli ve Yıldız Holding ülker ortaklı abd firmalar izin vermez. çünkü çömlek patlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle