Şartnameye rağmen bildiğini okuyorlar! Binlerce ton geri gönderildi

Son yıllarda yurt dışına ihraç edilen ürünlerin geri gönderilmesi düşündürmeye devam ediyor. Özellikle Rusya’dan gönderilen ürünler kamuoyunda sıkça tartışılırken, üreticilerin ve ihracatçıların bu durumdan ders çıkarmaması akıllarda soru işareti bırakıyor.

Şartnameye rağmen bildiğini okuyorlar! Binlerce ton geri gönderildi
Şartnameye rağmen bildiğini okuyorlar! Binlerce ton geri gönderildi
GİRİŞ 17.11.2019 10:09 GÜNCELLEME 17.11.2019 10:09
Bu Habere 148 Yorum Yapılmış

Durumun son örneği ise bu kez Bosna Hersek’te yaşandı. Bosna Hersek’e yapılan yaş meyve ve sebze ihracatında, yapılan kontrollerde Türkiye menşeili 21 ton mandalina ülkeye sokulmadı. Bosna Hersek’in yetkili makamlarınca yapılan işlemlerde, izin verilen azami seviyenin üzerinde pestisit kalıntısına (kimyasal ilaç) rastlanıldığı için ilgili ithalata izin verilmediği öğrenildi.

 

 

KONTROL ŞARTLARINA UYULMASI İSTENDİ

Türkiye’den Bosna Hersek’e gönderilen mandalinalarda ayrıca son bir yıl içinde üç kez ‘kabul edilebilir’ seviyenin üzerinde pestisit çıktığı belirtildi. Türk yetkililerce bu durumun ülke imajını ve Bosna Hersek pazarını olumsuz etkilediği kaydedildi. Ürünlerde kalıtsal madde rastlanılması üzerine yetkililer Bosna Hersek’e yapılan yaş meyve ve sebze ihracatlarında, ülkenin kontrol şartlarına uyulmasını istedi.

 

 

EYLEM PLANI HAZIRLANMIŞTI

Meyve ve sebze ihracatında yaşanan son gelişmeler öncesinde Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Meyve ve Sebze İhracatı İçin Bitki Sağlığı ve Karantina Eylem Planı’ hazırlayarak üreticileri konu hakkında uyarmıştı. İlgili eylem planı, ürünlerin geri dönmemesi için uyulması gereken kuralları belirliyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 148
  • Orhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Yurtdışında analiz edilip ülkeye alınıyor da biz de acaba önümüze sürülmeden önce bakanlık kontrol ediyor mu? Geri gönderilen ürünler imha ediliyor mu?
    Cevapla
  • Celik 4 yıl önce Şikayet Et
    Ilk önce yaptığın işe saygın olacak. Ithalat ve ihracatta ne gibi şartlar varsa onlara uyacaksın. Böyle yaptığınız sürece ülke prestijini yerle bir edersiniz. Kendinize ediyorsunuz.... Bunu bilin ey insanlar.
    Cevapla
  • asabi 4 yıl önce Şikayet Et
    içimize hilebazlık işlemiş dışarıya iyi mal çıkar kötü mal içeride biz tüketiriz. markette mandalina ışıl ışıl parlıyor limon aynı elma aynı herşey soru işareti bakanlık bu konuda acımasız olmalı halkın sağlığı ile oynayan işletmelerin 1.sinde ciddi uyarı yaptırım 2.sinde bütün mal varlığına el koyan bir sistem getirilse sorun çözülür. 3.5 kuruş ceza önemsenmiyor yada firma hemen isim değiştirip devam hilel mala devam ediyor.
    Cevapla
  • Vatandas 4 yıl önce Şikayet Et
    Turkum dogruyum caliskanim acaba hangisiyiz
    Cevapla
  • Ulubatlı...... 4 yıl önce Şikayet Et
    Hiç biri......
    Cevapla
  • Abdullah Er 4 yıl önce Şikayet Et
    İşin en acı tarafı elin herifinin yemediği bu sebze meyveyi biz yiyoruz..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle