Son dakika haberi: Bakanlık duyurdu! Belgesi olmayan çalışamayacak

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "26 meslekte daha yeterlilik belgesi olmayanlar çalıştırılmayacak" denildi.

Son dakika haberi: Bakanlık duyurdu! Belgesi olmayan çalışamayacak
Son dakika haberi: Bakanlık duyurdu! Belgesi olmayan çalışamayacak
GİRİŞ 17.11.2019 11:10 GÜNCELLEME 17.11.2019 11:54
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Bakan Selçuk, yaptığı yazılı açıklamasında, Mesleki Yeterlilik Belgesinin önemine değinerek, 2015 yılından itibaren uygulanan belge zorunluluğu ile iş kazalarının azaldığını ve iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli ve belgeli işgücünün çalışma hayatına kazandırıldığını bildirdi. Selçuk, 26 mesleğe daha Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirdiklerini, bugüne kadar belge zorunluluğu getirilmiş meslek sayısının 143'e yükseltildiğini kaydederek, "Aralarında, 'Taşlama Tezgah İşçisi', 'Haddeci', 'İplik Operatörü', 'Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon Elemanı', 'Deri İşlenti Operatörü', 'Liman Forklift Operatörü', 'Yüksek Gerilim Montaj ve Teçhizat Test Elamanı'nın da olduğu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran iş yerlerinde, işveren veya işveren vekiline tebliğ yayın tarihinden bir yıl sonra para cezası uygulanacaktır. Bu bakımdan işverenlerimizin ve işçilerimizin bu konuda duyarlı olması gereklidir" dedi.

 

 

'SINAV VE BELGE ÜCRETLERİ DEVLET TARAFINDAN ÖDENİYOR'

Bakan Selçuk, mesleki yeterlilik belgesi sınav ve belge ücretlerinin de hükümet tarafından karşılandığını belirterek, "Bu teşvik ile birlikte çalışan ve işverenlerimize ilave mali yük getirmeden çalışanlarının bilgi, beceri ve yetkinliklerini ölçme, değerlendirme ve belgelendirmesi olanağı sağlıyoruz. Bu çerçevede 718 bin 668'i zorunluluk kapsamındaki mesleklerde olmak üzere toplamda 792 bin 695 adet Mesleki Yeterlilik Kurumu; mesleki yeterlilik belgesi verdik" ifadelerini kullandı.

 

 

BELGE ZORUNLULUĞUNDA GEREKLİ EVRAKLAR

Mesleki Yeterlilik belgesi zorunluluğunda tebliğ yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra belgesiz kişiler çalıştırılamamaktadır. Buna göre, tebliğlerde yer alan mesleklerde çalışan kişilerin Mesleki Yeterlilik Kurumu mesleki yeterlilik belgesi, ustalık belgesi veya mesleki ve teknik eğitim programlarından (meslek lisesi) ilgili alan ve dallardan alınmış diplomaya sahip olmaları gerekmektedir. Bu üç belge dışında yer alan belgeler belge zorunluluğu kapsamında çalışma şartını karşılamamaktadır.

YORUMLAR 52
  • SORU 4 yıl önce Şikayet Et
    Mevcut eğitim sistemi milyonlarca çocuğa 4+4+4=12 yıl düz lise eğitimi verip hiç bir meslek öğretmeden mezun ediyor, sonra da bu insanlara iş bulmaya çalışıyor? Bu gençlerin hemen hepsi aldığı düz lise eğitimiyle test çözmede uzman olmuşlar ama aile kurup hayatını devam ettirecek hiç bir bilgiye sahip değiller. Hayat bilgileri sıfır. Hiç bir meslek bilmiyor, yemek yapmasını bilmiyor, çocuk yetiştirmesini bilmiyor, bir yabancı dil konuşamıyor, otomobil sürmesini bilmiyor, düzgün konuşup yazamıyor, vs. bütün bunları sonradan öğrenmek zorunda kalıyorsa bu 12 seneye yazık olmuyor mu? 12 sene sadece okuma yazma ve dört işlem öğrenmek için çok fazla değil mi?
    Cevapla
  • ÇOK MU ZOR? 4 yıl önce Şikayet Et
    Düz liseler en kısa sürede meslek liselerine dönüştürülmelidir. lise mezunu olan her insan mutlaka bir meslek sahibi olmalı, hayata güvenle bakabilmesi için bilmesi gerekenleri öğrenmeli ve gerekli becerilere sahip olmalıdır. Ondan sonra da eğitimine devam etmek, alanında uzmanlaşmak isteyenler de üniversite sınavlarına girer ve yoluna devam eder.
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Meslek odaları hiç bir işe yaramıyor, para toplayıp belge dağıtıyorlar. Bu odaları tamamen kapatın gitsin, hiç olmazsa vatandaş aidat yükünden kurtulsun.
    Cevapla
  • mahmut 4 yıl önce Şikayet Et
    bosanmalarin yüzde yetmisi kadin eli para gördümü özgürlügüm elimde deyip aileler yikiliyor avrupada kadin calisirsa ne kadar kesinti var biliyormusunuz her evde tek kisi calis sin lütfen burakin kadin cocuk yapsin evinin erkegine hizmetini yapsin aileler ondan yikiliyor
    Cevapla
  • mahmut 4 yıl önce Şikayet Et
    cirak yok kalfa yok ki usta olsun
    Cevapla
  • AZKALDI 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede bir iç savaş çıkarsa bu kadın yüzünden çıkacak gibi, Cehenneme çevirdi ülkenin aile yapısını cehennneme
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle