Akılalmaz zarar: Yüzde 91'e ulaştı

Dicle Elektrik, Mardin’de özelleştirmenin gerçekleştirildiği 2013 yılından bu yana her yıl uyguladığı desteklere rağmen değişik dönemlere ait ödenmeyen elektrik borcu 1 milyar 280 bin liraya ulaşınca kayıtlı 5 bin 800 tarımsal sulama abonesinden bin 453’ünün elektriğini kesti.

Akılalmaz zarar: Yüzde 91'e ulaştı
Akılalmaz zarar: Yüzde 91'e ulaştı
GİRİŞ 27.11.2019 13:39 GÜNCELLEME 27.11.2019 13:39
Bu Habere 111 Yorum Yapılmış

Dicle Elektrik dağıtım bölgesinde, tarımsal sulama abonelerine uygulanan ve geçmiş yıllarda yüzde 80’lere ulaşan elektrik desteği bu yıl yüzde 55 olarak belirlendi. Çiftçilerin yüzde 55’lik elektrik desteğinin yanında ürün desteği gibi diğer devlet desteklerini alabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt olması gerekiyor. Ancak Dicle Elektrik bölgesinde tarımsal sulama abonelerinin birçoğu 700 metreye ulaşan derinlikten su çektikleri ve anormal düzeyde elektrik kullandıklarından, elektriğe para ödememek için ÇKS’ye kayıt yaptırmıyorlar. Bu sebeple kayıt dışı kalan çiftçi hem devlete vergi ödemeyerek milli ekonomiye ciddi biçimde zarar veriyor, hem de anormal düzeyde kullandığı elektriğin bedelini ödemiyor.

 

 

KAYITLI ABONELERİN YÜZDE 91’İ ÖDEMİYOR

Dicle Elektrik Mardin İl Müdürlüğü, tarımsal sulama abonelerinin devir sonrası güncel elektrik borcunun bir milyar 280 milyon liraya çıkması üzerine konuyu mercek altına aldı. Yapılan incelemede Mardin’de 12 bin 923 çiftçi bulunurken tarımsal sulama abone olan çiftçi sayısının 6 bin 350 olduğu belirlendi. Bunların yüzde 91’inin Dicle Elektrik’e ödenmeyen 1 milyar 280 milyon lira borcu bulunduğu ortaya çıktı.

 

 

Tarımsal sulama yaparken neredeyse kullandığı elektriğin bedelini hiç ödemeyen tarımsal sulama abonelerini defalarca uyaran Dicle Elektrik, bundan sonuç alamayınca yasal haklarını kullanıp tebligat yaparak ve bu durumda olanların enerjisini kesmeye başladı. Yapılan uyarı sonrasında yasal çerçevede Pazartesi günü başlatılan uygulama ile bin 453 tarımsal sulama abonesinin elektriği kesildi. Kaçak bağlanmaması için de kesilen hatlar toplanmaya başlandı.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL”

Bu durumun kabul edilebilir olmadığı kadar sürdürülebilir de olmadığını belirten Dicle Elektrik yetkilileri, kayıt dışı elektrik kullanan ve bunun için ÇKS kaydı yaptırmayan çiftçilerin aslında zarar ettiklerine dikkat çekerek, “Çiftçi ürün desteği gibi desteklerin yanında bu yıl yüzde 55 elektrik desteği alıyor. Yani 10 bin lira elektrik kullanan Mardinli çiftçi 4 bin 500 lira ödüyor. Ama kayıt dışı kaldığında tüm bu destekleri alamadığı gibi, kaçak elektrik ve ödemediği vergiden dolayı ülke ekonomisine de zarar veriyor. Mardin’de yaşanan durum şirketimiz için sürdürülebilir değildir. Düşünün müşterilerinizin yüzde 91’i aldığı malın bedelini yıllardır ödemiyor. Üstelik borç miktarı 1.3 milyar liraya yaklaşmış durumda. Bu sebeple elektriği kesilip hatları toplanan çiftçilere kesinlikle yeniden elektrik verilmeyecek” dedi.

Bu arada, borcu bulunan tarımsal sulama abonelerinin elektriğini kesme işlemi Mardin dışındaki illerde de uygulanmaya başlandı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 111
  • Urfalı 4 yıl önce Şikayet Et
    130 lira elektirk kulanmişim bana 300 tl.geliyor soruyorum dicle elektrik e bana diyorki sizin bulundugunuz semte kacak kulanim fazla
    Cevapla
  • Eddai 4 yıl önce Şikayet Et
    Alçak hainler hak bilmez kan emiciler.
    Cevapla
  • frkn 4 yıl önce Şikayet Et
    kardes doguda oyle boyle bati da soyle boyle yapmayin devlet devlet olmanin gerekliligini yapmali odemiyor mu kes konu tartismaya kapali .
    Cevapla
  • vatandas42 4 yıl önce Şikayet Et
    ödemiyorsa kes kardesim kimse itiraz edemez oyle bi dunya yok kim olursa olsun mahsülu sat borca gelince yok nasil olsa devlet affi cikar HERKES GOREVINI TAM YAPSA BU ULKEDE COK GUZEL GUNLERI GORECEGIZ...
    Cevapla
  • ben tek siz hepiniz 4 yıl önce Şikayet Et
    devlet baba kimseye ayrıcalık yapmamalı. benden aldığı gibi herkesten alacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle