Türkiye JCR Avrasya hamlesiyle ''bir taşla üç kuş'' avladı

Kredi derecelendirme alanında sıfırdan bir şirket kurma yerine Türk finans sektörünün öncü kurumları aracılığıyla JCR Avrasya'nın çoğunluk hisselerini satın alan Türkiye, hem zaman ve maliyet avantajı yakaladı, hem de uluslararası piyasalarda kredibilitesi olan 'milli' bir reyting şirketine sahip oldu.

Türkiye JCR Avrasya hamlesiyle ''bir taşla üç kuş'' avladı
Türkiye JCR Avrasya hamlesiyle ''bir taşla üç kuş'' avladı
GİRİŞ 29.11.2019 16:37 GÜNCELLEME 29.11.2019 16:37
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Türk finans sektörünün öncü kurumları, JCR Avrasya’nın yüzde 85,05 hissesinin kurucu ortaklarından satın alınması ve Japonya Kredi Derecelendirme Kurumu olan JCR-Japan Credit Rating Agency Ltd ile mevcut ortaklığın devam ettirilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

 

 

Analistler, kredi derecelendirme kuruluşu JCR Avrasya'nın satın alınmasıyla birlikte Türk finansal sisteminde önemli bir eksiğin giderildiğini belirterek, böylece kredi riski başta olmak üzere bir çok değerlendirmenin sistematik biçimde yapılabileceğini söyledi.

Yüzlerce yıllık tarihe sahip kredi derecelendirme kuruluşları, inceledikleri şirket veya devletlerin varlıklarına belirli kıstaslar dahilinde derecelendirme yapıyor. ABD'li Fitch Ratings, Moody's ve Strandard & Poor's bu kuruluşların önde gelenleri konumunda bulunurken, birçok ülke bu alanda yerli kuruluşlarının da olmasına özen gösteriyor.

 

 

Bu kapsamda Çin'de Dagong, Hindistan'da CRISIL, Güney Afrika'da GCR 2000'ler öncesinde kurulun kuruluşlar olarak dikkati çekerken, Rusya da 2015'te ACRA isimli kredi derecelendirme şirketini kurmuştu.

Analistler, 2008 küresel finans krizinde verdikleri yanlış kredi notları sebebiyle tepki toplayan ABD'li kredi derecelendirme kuruluşlarının, zaman zaman gelişmekte olan ülkeler konusunda takındıkları yanlı tutumları sebebiyle de eleştirildiğini belirtti.

Moody's, Eylül 2008'de iflas eden Lehman Brothers için 17 Temmuz 2008'de düşük kredi riski barındıran şirket anlamına gelen ve yatırım yapılabilir kredi notu olan "A2", yine 2008 yılı sonlarına doğru da 180 milyar dolarlık kurtarma operasyonuna mecbur kalan AIG sigorta firması için 15 Eylül 2008'de "A2" notu vermişti.

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞUNUN AVANTAJLARI ÇOK

Analistler, JCR Avrasya'nın Türk finans sektörünün öncü kurumları tarafından alınmasıyla ilgili olarak, başta kredi riski olmak üzere risklerin objektif, bağımsız ve sistematik ölçümünün yapılabilmesi ve derecelendirme alanında karşılaştırılabilir bir referans oluşturma konusunda çok önemli bir adımın atıldığını ifade etti.

Ülkede derecelendirme kullanımının yaygınlaşmasının öneminin altını çizen analistler, böylece bu notların bankaların tahsis ve izleme süreçlerinde kullanılarak verimliliği artırmasının, uzun vadede ise KOBİ’lerin kredi riskinin hızlı ve doğru şekilde ölçülmesine katkıda bulunmasının beklendiğini kaydetti.

Analistler, risk ve fiyatlama ilişkisinin doğru tesis edilmesi için sağlıklı girdiler ve kaynakların daha verimli şirketlere kullandırılması için objektif bilgi sağlaması beklenen JCR Avrasya'nın, dünyaca tanınmış olmasının da çeşitli avantajları olduğunu dile getirdi.

SIFIRDAN ŞİRKET KURMANIN MALİYETİ ÇOK FAZLA 

Sıfırdan bir şirket kurulması halinde, çalışan istihdamı, modelin geliştirilmesi için gerekli olan verilerin toplanması ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından modellerin onaylanması için en az dört yılın geçmesi gerektiğini vurgulayan analistler, mevcut bir şirkete ortak olunmasının zaman ve maliyet kazancının oldukça yüksek olduğuna dikkati çekti.

Analistler, BDDK tarafından derecelendirme faaliyetleri ile ilgili olarak yetkilendirilmiş tek şirket olan JCR'ın, uluslararası bağlantısı ve iş modeline sahip olmasının bu kararda önemli etken olduğunu ve Türkiye'nin milli derecelendirme şirketi olarak uluslararası piyasalardaki tanınırlığı için avantajları olacağını dile getirdi.

İLK AŞAMADA BELİRLİ BÜYÜKLÜKTEKİ FİRMALAR DERECELENDİRİLECEK 

Analistler, BDDK tarafından yetkilendirilen derecelendirme kuruluşları tarafından verilen notların sermaye yeterliliği oranının hesaplanmasında hangi kredi kalitesi kademesine tekabül ettiğinin belirlenmesine ilişkin düzenlemelerin yapılacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Söz konusu değişiklikle bankaların, kredi alan şirketlerin derecelendirme notunun tekabül ettiği kredi kalitesine göre sermaye yeterliliğini hesaplayabileceğini aktaran analistler, mevcutta, tüm krediler için en yüksek risk ağırlığı üzerinden sermaye yeterliliği oranının hesaplanmakta olduğunu ifade etti.

Analistler, kredi derecelendirme notlarının dikkate alınmasıyla genel olarak bankacılık sisteminin sermaye yeterlilik oranında bir artış meydana gelebileceğini, bu nedenlerle bankalar ve kredi kullanan şirketlerin kredi derecelendirme hizmeti almak isteyebileceğine dikkati çekti.

BDDK’nın yapacağı düzenlemelere bağlı olmakla birlikte ilk aşamada belli bir ciro büyüklüğünün üstündeki firmaların derecelendirilmesinin beklendiğini kaydeden analistler, sonrasında orta ve küçük ölçekli firmaların derecelendirilmesinin de teşvik edilebileceğini, belki de zorunlu hale getirilebileceğini vurguladı.

Analistler, şirketin finansal sektörden kredi kullanan müşterilerin kredi değerliliğini tespit edeceğini, Hazine veya bankaların notlarının bu derecelendirmeye dahil olmayacağını belirtti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 16
  • Tfx2 4 yıl önce Şikayet Et
    Daha profesyonel bir sekilde fiyat oynamasi ve ekonomi iyi gidiyor algisi olusturmak icin mukemmel bir hamle
    Cevapla
  • BÜLENT ŞİMŞEK 4 yıl önce Şikayet Et
    Madem BÖYLE DÜŞÜNÜYORSUN KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞU SAHİBİ ALAMANYA İNGİLTERE ABD DE AYNISINI YAPIYOR.
    Cevapla
  • murat. topçu 4 yıl önce Şikayet Et
    Sizden ricam editörlerin bu yazıyı haber yapmanız dünya ülkelerinde tek merkez bankaları nın uygulama da oldukları faiz oranlarını haber yapıp türkiye'de ki yöneticilere ışık olup dünyanın en düşük halkına faiz veren ülkeleri ortaya çıkarıp onlar yapabiliyorlar sa bizde yapalım. Faiz haram dır anca şafak diye kaldırma. Diye bişey olmayan kademe li olarak. Faiz in insanlara cazip gelmiycek. Duruma gelmesi lazım. Ülkenin. Medya büyük güçtür doğru kullanılırsa huzur un sağlanmasına da vesile olur kaçmasına da vesselam. Ve dua ile nokta
    Cevapla
  • Aslan 4 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim ülkemizi korusun maddi ve manevi olarak güçlendirsin
    Cevapla
  • Mustafa Okka 4 yıl önce Şikayet Et
    Dünya kadar kadar borcu olan Amerika ya not vermemizin zamanı geldi.
    Cevapla
  • Finansçı 3 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu üç rating kuruluşu, ülkelere verdikleri notlarla Abd ile arası iyi olmayan ülkeleri ekonomik açıdan yıpratma, ekonomik ve sosyal düzenini sarsma, dışa bağımlı hale getirme ve en sonunda toplumsal patlamalar zemin hazırlama konusunda tetikçilik yapmaktalar. Ülkemizde 2018 ağustosu, 2006, 2013 gezi olayları dönemlerinde hep sahnedeydiler. Üstelik yaptıkları tahmin tutmayınca hiç bir şey olmamış gibi rakamları revize edebiliyorlar. O yüzden uluslararası tanınır bir yerli rating kuruluşuna sahip olmak çok önemli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle