O ile 10 milyar dolarlık yatırım: 5 bin kişiye iş kapısı olacak

Türkiye Varlık Fonu, rafineri ve petrokimya alanındaki dış ticaret açığını azaltmak amacıyla kolları sıvadı. Adana'nın Ceyhan ilçesinde yaklaşık 10 milyar dolar yatırımla rafineri ve petrokimya tesisi kurulacak. Projenin inşaat süresince yaklaşık 10 bin, faaliyet döneminde ise 5 bin kişilik istihdam oluşturması bekleniyor.

O ile 10 milyar dolarlık yatırım: 5 bin kişiye iş kapısı olacak
O ile 10 milyar dolarlık yatırım: 5 bin kişiye iş kapısı olacak
GİRİŞ 03.12.2019 20:23 GÜNCELLEME 03.12.2019 20:24
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanlığının 2020-2022 Yeni Ekonomi Programı kapsamında, TVF'nin özel sektör veya yabancı sermaye iş birliklerine dayanan petrokimya, madencilik ve yerli kaynaklardan elektrik üretimi alanlarında sabit sermaye yatırımlarında yer alması öngörülmüştü.

 

TVF'den edinilen bilgiye göre, bu kapsamda, dış ticaret açığını azaltmak amacıyla stratejik yatırımları gündemine alan fon, ilk yatırımını rafineri ve petrokimya alanında yapacak.

 

Türkiye Varlık Fonunun yaklaşık 10 milyar dolar yatırımla Adana'nın Ceyhan ilçesinde kuracağı rafineri ve petrokimya kompleksinin inşasına, tasarım ve mühendislik çalışmalarının tamamlanmasının ardından 2021'de başlanacak.

İnşaat süresince yaklaşık 10 bin, faaliyet döneminde ise 5 bin kişilik istihdam oluşturması beklenen projenin, ileri teknoloji ve yenilikçi üretim yöntemleri açısından dünyada örnek gösterilen yatırımlar arasında yer alması hedefleniyor.

Ceyhan'ın "petrokimya üssü" olması sağlanacak

Söz konusu rafineri ve petrokimya kompleksi, Ceyhan'ın uluslararası enerji merkezi olması hedefine destek sağlayacak. Projeyle, bölgede petrokimya üssü ve kimya kümelenmesi geliştirebilmek adına ihtiyaç duyulan ham maddelerin üretilmesi ve gerekli altyapı yatırımlarının hayata geçirilmesi sağlanacak.

Türkiye'nin rafineri ürünü ithalatı geçen yıl itibarıyla 21 milyon ton olarak gerçekleşti.

Petrokimya ürünlerinde ihtiyacın yüzde 80'inden fazlası ithal edilirken, 2018'de bu alanda 13 milyar dolar dış ticaret açığı verildi. Türkiye Varlık Fonu, rafineri ve petrokimya yatırımlarıyla bu alandaki dış ticaret açığının kalıcı olarak azaltılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. Söz konusu yatırımın, dış ticaret dengesine yılda 1,5 milyar dolar katkı sağlaması bekleniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • Naci 4 yıl önce Şikayet Et
    Sonunda geç kalındı zararın neresinden dönülse kar birde kirim nikel saç üretecek demir çelik kurulsa oda yurt dışına bagimliyiz
    Cevapla
  • Halıl 4 yıl önce Şikayet Et
    Chpkk lılar bunada karsı cıkarlar..vatan dusmanları..
    Cevapla
  • Adem 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyenin en verimli bölgelerine bunları yapın. Verimsiz bölgelerini de tarım alanı ilan edin.
    Cevapla
  • devletçi 4 yıl önce Şikayet Et
    Chp ideolojisindeki işadamları istihdamı artırmıyor teşviklere rağmen. Devletin yatırım yapması lazım. Teşvikler istihdamı artıranlara verilsin. Patronlar işçinin AGİsine bile göz dikiyor. AGİyi kaldırın AGİ kadar BES hesaplarına ek destek verin daha iyi.
    Cevapla
  • Levrok 4 yıl önce Şikayet Et
    Adana ve Mersin dogunun Istanbulu olacak. Yatirimcilar icin en uygun bölge ve Istanbula göcü en aza indirecek gelecegin bu iki Sehiri.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle