Gözler Merkez Bankasında

Yıllık enflasyonun Kasım ayında yüzde 10.56 ile beklentilerin altında kalması Merkez Bankasından faiz indirim beklentisini kuvvetlendirdi.

Gözler Merkez Bankasında
Gözler Merkez Bankasında
GİRİŞ 04.12.2019 06:30 GÜNCELLEME 04.12.2019 08:36
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Geçen sene yüzde 25 ile zirveyi gören enflasyon bu sene sert düşüş kaydetmiş ve ekim ayında yüzde 8.55’e kadar gerilemişti. Enflasyondaki bu düşüş, Merkez Bankasının yüzde 24’e kadar çıkan politika faizini düşürmesi için de önemli bir alan oluşturuyor. Gelecek haftaki toplantıda 100 ile 200 baz puan arasında faiz indirimi bekleniyor.  Merkez Bankası son üç toplantıda 10 puan indirimle politika faizini yüzde 24’ten yüzde 14’e kadar çekmişti.

 

 

100 - 150 BAZ PUAN BEKLENTİSİ  

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ege Yazgan yaptığı değerlendirmede Merkez Bankasından 100 ile 150 baz puan arası indirim beklediğini söyledi. Yazgan “Yüzde 11 civarında enflasyon bekliyordum ve faiz indirimi beklemiyordum ama yüzde 10,50’ye gelince yüzde birin üzerinde indirim olabileceğini düşünüyorum. 200 baz puan indirim bekleyenler de var ama bu fazla ileri gitmek gibi olur” ifadesini kullandı. 

 

 

“200 BAZ PUAN ŞAŞIRTICI OLMAZ”

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç ise 200 baz puan indirimin de şaşırtıcı olmayacağını söyledi. Global tarafta da olumlu rüzgar olduğunu belirten Altınsaç “Ellerinden geldiği müddetçe faizi indirmeye çalışacaklardır. Ben temkinli olunmasını tercih ederim ama bugünkü enflasyon rakamı faiz indirimi için avantajlı bir veri. Veri sonrası 200 baz puan indirim de görme ihtimalimiz var” şeklinde konuştu.

YORUMLAR 11
  • Ercys 4 yıl önce Şikayet Et
    Faizler inse ne yazar ya mütaitler evin üstüne inenin iki misli zam yapıyor bire yaptığı evi dörde satıyor dörde sattığı evide ikiden sattım diye bildiriyor ev almak hayal oldu hayal ..
    Cevapla
  • mechup 4 yıl önce Şikayet Et
    mevduat hesabi faizleri neden iniyorrrr....inmesi gereken farkli faiz alanlari iken
    Cevapla
  • vuslat 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu İndirimler Doğal Gaza ve elektiriğe yapılan zamda indirim yapılsın üretim Artsın Türkiye Refaha kavuşsun
    Cevapla
  • wtf 4 yıl önce Şikayet Et
    sorun şu ki ne kadar da indirim yapsalar halkın pazardan alacağı mallarda indirim olmayacagından alım gücü yine değişmeyecek
    Cevapla
  • krl 4 yıl önce Şikayet Et
    faiz anamizi.aglati milet bitmis.siz halen ekonomide bahsedyonuz bu lanet olasi faiz 0.65lere inmedikce bu ulkede ekonomi canlanmaz isbankasinda kredi aldim yuksek faizle yapilandirma yapmiyor devlet hiseleri vakfa devretseydi bugun daha saglikli sonuclar alirdik.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle