Ulaştırma Bakanlığı Kanal İstanbul takvimini açıkladı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Başkan Erdoğan’ın ‘hayalim’ dediği Kanal İstanbul takvimini açıkladı. Toplamda 75 milyar liraya mal olacak projenin yüzde 60’ının 2023’e kadar tamamlanması bekleniyor. Bakan Turhan, güzergahta, mevcut ve planlanan diğer kurumlara ait projelerle ilgili görevlerin belirlenmesi ve yerine getirilmesi için Bakanlıklar ve İBB arasında da iş birliği protokolü imzalandığını belirtti.

GİRİŞ 08.12.2019 15:03 GÜNCELLEME 08.12.2019 15:09
Bu Habere 116 Yorum Yapılmış

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "hayalim" dediği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ise, "cinayet projesi" olarak nitelediği, "Kanal İstanbul"un yapım takvimini 2019-2023 stratejik planında açıkladı.

 

 

Buna göre, "İstanbul Boğazı'nın trafik yükünü azaltacak uluslararası bir su yolu oluşturmak" için yapılması planlanan Kanal İstanbul'un, 2023'e kadar yüzde 60'ının tamamlanması hedefleniyor. Toplam 75 milyar TL'ye mal olması planlanan proje için 2023'e kadar 45 milyar TL harcanması öngörüldü. Planda, "İhale sürecinde yapılan itirazlardan kaynaklanan gecikmeler, yatırım maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle özel sektör girişimciliğinin yetersiz kalması" projenin riskli yönleri olarak değerlendirildi.

 

 

YAPAY SU YOLU

Proje, Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir su yolunun açılmasını öngörüyor. Uzunluğu 40 kilometre; genişliği 150 metre, derinliği ise 25 metre olarak planlanan kanalın hayata geçirilmesi halinde İstanbul Boğazı tanker trafiğine tümüyle kapanacak.

İstanbul'da iki yeni yarımada, yeni bir de ada oluşacak. Kanal İstanbul'un çevresinde kurulacak yeni yerleşim alanı, 453 milyon metrekareyi kapsayacak.

STRATEJİK PLANDA

Kanal İstanbul, ilgili ÇED çalışmaları ile yeniden gündeme gelirken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı "Kanal İstanbul"un yapım takvimini 2019-2023 stratejik planında açıkladı. Planda "Denizciliği geliştirmek ve deniz kültürünü yaygınlaştırmak" amacı altında yer verilen projede hedef, "İstanbul Boğazı'nın trafik yükünü azaltacak uluslararası bir suyolu oluşturmak" şeklinde belirlendi. Projenin, 2023 yılına kadar olan bölümünün detaylandırıldığı plana göre, projenin 1. yılı hazırlıkla geçirilecek; 2. yılda yüzde 10'u, 3. yılda yüzde 20'si, 4. yılda yüzde 30'u ve 5. yılda ise yüzde 60'ı tamamlanacak. Daha önceki açıklamalarda Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023'te yapımının tamamlanacağı belirtilen Kanal İstanbul'un 2023'te ancak yüzde 60'ının tamamlanması, bakanlığın hedefi olacak.

ÇEVRESİNE MODERN ŞEHİR KURULACAK
Planda, "İhale sürecinde yapılan itirazlardan kaynaklanan gecikmeler, yatırım maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle özel sektör girişimciliğinin yetersiz kalması" projenin riskli yönleri olarak değerlendirildi. İzlenecek stratejiler arasında ise, "Doğanın ve çevrenin korunmasına azami özen gösterilecektir. Proje süreci, paydaş kurum/kuruluşlarla güçlü bir işbirliği içerisinde yürütülecektir. Kanal çevresinde kentsel dönüşüm ile birlikte modern şehir oluşumu desteklenecektir" maddelerine yer verildi. Toplam 75 milyar TL'ye mal olması planlanan Kanal İstanbul için 2023'e kadar 45 milyar TL harcanması öngörüldü.

BAKAN TURHAN: KAZALARI ÖNLEYECEK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, "Kanal İstanbul Projesi'nin yapılması, İstanbul Boğazı'nın geleceği için artık zaruret halini almıştır. Kanal İstanbul, sadece bugünün değil yarının da projesidir. Kanal İstanbul, İstanbul Boğazı'nı kazalardan kurtaracak projedir" dedi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul Projesi'nin yapılmasının İstanbul Boğazı'nın geleceği için artık zaruret halini aldığını söyledi.  Turhan "Kanal İstanbul, sadece bugünün değil yarının da projesidir. Kanal İstanbul, İstanbul Boğazı'nı kazalardan kurtaracak projedir. İstanbul'un her tarafıyla entegrasyonu sağlanmış başlı başına kendine yeten bir medeniyet projesi olacak.Biz bu projeye siyasi gözle bakamayız. Biz İstanbul'un geleceğini düşünmek zorundayız" dedi.

'52 KURUMUN OLUMLU GÖRÜŞÜNÜ ALDIK'

2011 yılından bu yana 52 kurumun olumlu görüşünü aldıklarını kaydeden Turhan şöyle konuştu: "Projeye başladığımız ilk günden bu yana da her bir eleştiri konusunu enine boyuna tartışıyoruz ve endişeye sevk edecek herhangi bir durum kalmayacak hale getirildikten sonra yola devam ediyoruz. 2011'den bu yana yaptığımız bu titiz çalışmaların sonucunda toplamda 52 kurumun olumlu görüşünü aldık"

İMZALAR ATILDI

Bakan Turhan, güzergahta, mevcut ve planlanan diğer kurumlara ait projelerle ilgili görevlerin belirlenmesi ve yerine getirilmesi için Bakanlıklar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında da iş birliği protokolü imzalandığını belirtti.​

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 116
  • Artuk 4 yıl önce Şikayet Et
    İsrafı engellesek bunun kaynağı direk çıkar.
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun. Halen devam etmekte olan İstanbul metrolarıda ulaştırma bakanlığına devredilirse iyi olacak.
    Cevapla
  • Cesars 4 yıl önce Şikayet Et
    Kanal İstanbul yakınındaki arsaları 3 kuruşa kapatmaya çalışacak devlet ve mafyalar kamulaştırma adı altında zorla ellerinden alınacak garibanların dikkatli ol vatandaş avukat tut mahkemeye var oda olmadı Lahey’e kadar git çünkü trilyonluk arsa olucak kanal geçtimi
    Cevapla
  • nominal 4 yıl önce Şikayet Et
    Otobanmı ? diğer duble yolmu?karar senin fark bu olsa gerek.
    Cevapla
  • BAKANLIĞA MESAJ 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu kanal İstanbul’dan değil de İzmit'ten Karadeniz'e açılırsa daha uygun olur. Böylece 1-Karadeniz'den Marmara'ya akacak olan temiz su İzmit körfezini temizler. 2-İstanbul'un nüfus ve trafik yoğunluğunu artırmaz. 3-İstanbul’un su ve yeşil alan kaybını önler. 4-Kanalın yapımına karşı yapılan itirazlar ortadan kalkar. 5-Genel manada kanalın İstanbul’a getireceği sıkıntıları ortadan kaldırır. KANAL GÜZERGAHI: Google Earth programını açın, merkezi Kadıköy FB stadının ortası olmak üzere, yarıçapı 82,5 km olan ve Karadeniz’den İzmit Körfezine uzanan bir yay (daire) çizin. 46,5 km uzunluğundaki bu yayın bir ucu İzmit Kiraz Çay’ından İzmit Körfezi’ne, diğer ucu da Bağırkanlı’dan Karadeniz’e açılır.
    Cevapla
  • Kamil 4 yıl önce Şikayet Et
    Arsa yatırımını yapmış :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle