Resmi Gazete'te yayımlandı! Yeni imar planına eklendi! Artık zorunlu

Resmi Gazete'de yayımlanan 'Bisiklet Yolları Yönetmeliği'nde plansız alanlar için yeni yapılacak imar planlarında ayrılmış bisiklet yollarına ve bisiklet park istasyonlarına yer verilmesi zorunlu tutuldu

Resmi Gazete'te yayımlandı! Yeni imar planına eklendi! Artık zorunlu
Resmi Gazete'te yayımlandı! Yeni imar planına eklendi! Artık zorunlu
GİRİŞ 12.12.2019 11:50 GÜNCELLEME 12.12.2019 11:50
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Bisiklet Yolları Yönetmeliği' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte plansız alanlar için yeni yapılacak imar planlarında ayrılmış bisiklet yollarına ve bisiklet park istasyonlarına yer verilmesi zorunlu tutuldu.

 

 

Yönetmeliğin 4. maddesinde şu ifadeler yer aldı : " Plansız alanlar için yeni yapılacak imar planlarında ayrılmış bisiklet yollarına ve bisiklet park istasyonlarına yer verilmesi zorunludur.İmar planı bulunmayan yerlerde bu Yönetmelikte belirtilen kırsal bisiklet bantları ve bisiklet patikaları yapılabilir. İmar planı bulunan yerlerde; paylaşımlı bisiklet yolları, bisiklet şeritleri ve bisiklet parkurları hariç olmak üzere uygulama imar planı değişikliği yapılmadan bisiklet yolu tesis edilemez. Ayrılmış bisiklet yolları, bisiklet otobanları, bisiklet köprü ve tünelleri için imar planında yer ayrılması zorunludur. İmar planı revizyonlarında bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak plan bütününde ayrılmış bisiklet yolları ve bisiklet park istasyonlarına yer verilir" ifadeleri yer aldı. 

EN AZ 60 CM MESAFE BIRAKILACAK

 

 

Yönetmelikle ayrıca bisiklet yollarının standartları da net bir şekilde belirlenmiş durumda. Yönetmeliği 7. Maddesinde konuyla ilgili olarak "Otomobil için azami hız sınırı 50 km/saat olan taşıt yollarına bitişik olarak ayrılmış bisiklet yolu projelendirilmesi durumunda; Bisiklet yolu taşıt yoluyla aynı seviyede ise taşıt yolunun en sağındaki şerit çizgisinden itibaren en az 75 cm emniyet mesafesi bırakılarak ve bu mesafede 1 metre aralıklar ile 20 cm genişliğinde 45° açılı çizgiler ile boyama yapılır, emniyet mesafesinin ortasına yol boyunca 1 metre ara ile 110 cm yüksekliğinde delinatörler yerleştirilir. Bu uygulamaya alternatif olarak taşıt yoluyla bisiklet yolu birbirinden yol boyunca en az 60 cm eninde ve 10 cm yüksekliğinde refüj ile ayrılır" ifadeleri yer aldı. 

Bunun yanında bisiklet yolu; taşıt yoluyla yaya kaldırımı seviyesi arasında veya yaya kaldırımı seviyesinde ise, taşıt yolu ile bisiklet yolu arasında bisiklet yolu kotunda olmak üzere en az 60 cm mesafe bırakılacak.

Yönetmeliğe göre tomobil için azami hız sınırı 70 km/saat üzerinde olan taşıt yollarına bitişik olarak ayrılmış bisiklet yolu projelendirilmesi durumunda ise "Bisiklet yolu taşıt yoluyla aynı seviyede ise taşıt yolunun en sağındaki şerit çizgisinden itibaren en az 175 cm emniyet mesafesi bırakılarak ve bu mesafede 1 metre aralıklar ile 20 cm genişliğinde 45° açılı çizgiler ile boyama yapılır, emniyet mesafesinin ortasına yol boyunca 1 metre ara ile 110 cm yüksekliğinde delinatörler yerleştirilir. Bu uygulamaya alternatif olarak taşıt yoluyla bisiklet yolu birbirinden yol boyunca en az 150 cm eninde ve 10 cm yüksekliğinde refüj veya aynı genişlikteki yeşil bant ile ayrılır." 

YORUMLAR 9
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Apartmanlarin altina kapali garaj da zorunlu olmali
    Cevapla
  • mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel bir haber.
    Cevapla
  • corumlu19 4 yıl önce Şikayet Et
    araç sürücüleri düzgün eğitilmelidir herşeyden önce...değil bisiklet yolu adamların yaya saygisi yok büyük araçların küçüklere hiç saygısı yok velhasil millette artık saygi edep yok...bisiklet yolunda dahi arabayı kullanır park yapar bu millet
    Cevapla
  • ADSIZ 4 yıl önce Şikayet Et
    Yollarımız yetersiz eski yerlere sözüm yok ancak yeni yapılan bölgelerde yolları geniş tutup bisiklet yolu yapmalarına da karşı değilim.Ama yolların geniş ferah olması şartı ile. Eve gidene kadar kaç kişi ezilme tehlikesi geçiriyor biliyormusunuz. sürücü ve yaya olarak etkenleri söylemek istiyorum. 1 yollar çok dar sürekli sağlı sollu yola çıkışlar var belli bir nizam yok 2 yolların kenarında kaldırımlar varda yok gibi 3 kaldırımları iş yerleri işgal etmiş durumda ve tabelalardan görüntü kirliği mevcut yaya geçitlerinde adam ı duruyor tabelamı duruyor belli değil.
    Cevapla
  • Mert 4 yıl önce Şikayet Et
    Sanki araç sahipleri çok iyi sürücü, kurallara riayet ediyor! Önce şoförleri eğitin ! Şoförler eğitilmesi lazım ! Trafik kurallarını öğrenmeleri lazım, yaya öncelikli yazan yerlerde ayakları devamlı gazda değil frende olması lazım ama nerdeeeeee
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle