Milli Muharip Uçak TF-X için geri sayım başladı!

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Uçak Daire Başkanı Can, Milli Muharip Uçağın ilk uçuşunu 2026-2027'de yapmayı hedeflediklerini açıkladı.

GİRİŞ 14.12.2019 09:46 GÜNCELLEME 14.12.2019 09:59
Bu Habere 72 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Savunma ve Yüksek Teknolojiler Kulübünce (SAYTEK) Mithat Özsan Amfisi'nde düzenlenen, "Türk Savunma Sanayii - Milli Muharip Uçak (MMU) Konuşmaları 1" toplantısında, öğrencilere ve katılımcılara başkanlıklarının hazırladığı videoyu izletti.

 

 

Can, Türkiye'nin ürettiği İHA'lar hakkında da bilgi vererek, ülkenin bugüne kadar havacılık alanında kaydettiği ilerlemeden bahsetti.

F-35 projesinde 5 Türk firmasının yer aldığını belirten Can, "Şu anda 1 milyar doların üzerinde yerli firmalarımızın F-35 projesinde yaptığı ihracat rakamı var. Halen de F-35 için parça üretmeye devam ediyorlar." diye konuştu.

Can, milli muharip uçak projesine ilişkin ise şunları kaydetti:

"Milli muharip uçak, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının bir projesi. Bizim alt yüklenicimiz TUSAŞ. TUSAŞ bu projede bir İngiliz firmadan danışmanlık alıyor. Şu anda 90'a yakın İngiliz mühendis bizim projemize destek veriyor. TUSAŞ'ın da yaklaşık 400 personeli var, bunların büyük kısmı mühendis. Milli Muharip Uçak'ta, şu anda ön tasarım safhasındayız. İnşallah 2022'de ön tasarımı bitireceğiz. Bu ön tasarım devam ederken, belirli bir süre sonra uçağın ilk sacını kesmeye başlayacağız. 2023'de belki ilk prototipin şeklini görmeye başlarız. 2026 sonu, 2027 başlarında milli muharip uçağın ilk uçuşunu yapmayı arzu ediyoruz."

Türkiye'nin savunma sanayisindeki ilerleyişine işaret eden Can, "Savunma sanayisine baktığınızda ilk 100'de şu anda 5 şirketimiz var. Platform ihracatlarımız belli bir seviyeye geldikçe o listedeki şirketlerimizin sayısı da artacak. Dünyada savunma sanayisinde ihracat yapan birinci lige doğru ilerliyoruz." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 72
  • Dede 4 yıl önce Şikayet Et
    Tf uçak yapalim başka uçağa gerek yok kafamız rahat olur kotlar bizde olur şifre amerikada olmaz maliyeti uçak almaktan üçüz son kararım uçak yapalim
    Cevapla
  • salim 4 yıl önce Şikayet Et
    bence taramali da takilsin
    Cevapla
  • Fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Bağiş hesabi açinda bir ıçak için gerekli fabrika makine malzeme vb. Parasında millet olarak biz alalım en azından 1000 tl yatırayım şimdi açilirsa 100bin kişi verse 100000000 (100 milyon)para yapar birazda milletin katsı olsun çoban atışımız olsun bizden öncekiler bizler için Canımızı vermiş bizde paramızı gerekirse canımızı
    Cevapla
  • Aslan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence güzel fikir. Bu tür milli projelerde kullanılmak üzere resmi bir bağış hesabı açılsa. İsteyen 1 TL isteyen 1.000.000 TL yatırsa güzel olur.
    Cevapla
  • Tcccc 4 yıl önce Şikayet Et
    Bize açil atom ve nükleer bomba lazım asıl onlar caydırıcı güç ben ce
    Cevapla
  • Türkiye 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye nükleer silahı yaptığı gün tarihin akışı değişir. Haçlıların korkulu rüyası.
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Onlar Pakistanda var ama askeri operasyon yapmak icin degiller. Atom en son kullanilacak sey. Bizim bölgeye atom bombasini kolaykolay kimse atamaz. Atmaz. Cünkü komsular da zehirlenir.
    Cevapla
  • AYH 4 yıl önce Şikayet Et
    aynen, Nükleer silah dokunuzmaklik demek.
    Cevapla
  • Harbi adam 4 yıl önce Şikayet Et
    2013 milli ucagimizi gokyuzunde ucuran yigitlere selam olsun 2023 de savas ucagimiz goklerde olacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle