İsim değiştiren de cezadan kurtulamayacak

Taklit ve tağşiş yaptığı için ceza yiyen firma, isim değiştirse dahi ceza almaktan kurtulamayacak. Yapılacak düzenlemeye göre suç tekrarlanırsa firma sahipleri men cezası alıp hapse girecek.

İsim değiştiren de cezadan kurtulamayacak
İsim değiştiren de cezadan kurtulamayacak
GİRİŞ 16.12.2019 07:07 GÜNCELLEME 16.12.2019 07:09
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığının gıdada taklit ve tağşiş yapanların para cezasından faaliyetten men ve hapis cezasına kadar sert önlemlerle caydırılması için üzerinde çalıştığı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nda değişiklikleri içeren taslak çalışmasında yeni detaylara ulaşıldı. Taslağa göre, gıdada tağşiş yapıp ceza yedikten sonra ufak isim ve unvan değişikliği yaparak faaliyetlerine devam eden firmalar da cezalardan kurtulamayacak. Ayrıca sahtekâr firmaların yalnızca tağşişli ürünü değil tüm ürünlerinin raflardan kaldırılmasına yönelik düzenlemenin de yapılacağı öğrenildi. Mevcut düzenlemeye göre taklit ve tağşiş yapanlara yönelik idari para cezası, söz konusu parti ürünün piyasadan toplatılması ve bu ürünlerin kamuoyuna ifşa edilmesi gibi yaptırımlar uygulanıyor ancak bunlara rağmen firmalar, isim değiştirerek taklit ve tağşiş faaliyetlerine devam ediyor.

 

 

14 FİRMA İSİM DEĞİŞTİRMİŞ

Bakanlığın ilk belirlemelerine göre İstanbul, Ankara, Adana, Kayseri, Kocaeli, Sakarya ve Trabzon olmak üzere 7 ilde 14 firma gıdada sahtecilik yaptığı gerekçesiyle kamuoyuna ifşa edilmesinin ardından isim değişikliği yapmış. Bakanlığın bilgisi dâhilinde olan bu firmalar aynı suçu işlemeleri hâlinde cezalardan nasibini alacak. Diğer yandan taklit ve tağşiş yapanlara hem idari ve adli para cezalarının getirilmesi hem de bu fiili 2 yıl içinde tekrarlamaları durumunda işletmeciye hapis cezası verilmesi ve işletmecinin faaliyetinden menedilmesi yaptırımları üzerinde de çalışılıyor. Bakanlık geçtiğimiz yıl 1 milyon 124 bin, bu yıl ise 985 bin gıda denetimi yaptı. Toplamda 769 firmayı kamuoyuna duyuran bakanlık, 2012 - 2019 yılları arasında 21 kez kamuoyuna açıklama yaparak, 2 bin 44 parti ürünü taklit ve tağşişten, 372 ürünü ise içerisinde bulunmaması gereken unsurlar nedeniyle ifşa etmişti.

 

 

İÇİNDE YOK YOK!

Denetimlerde alkolsüz içeceklerde ilaç etken maddesi, balda taklit ve tağşiş yapıldığı belirlenmişti. Baharatlar, bitki, çay ve kahvede ilaç etken maddesi ve gıda boyası tespit edilmişti. Bitkisel yağlara da farklı tohum yağları katıldığı anlaşılmıştı. Tarım Bakanlığı, 7 bin uzman personelle denetim gerçekleştiriyor. Türkiye’de toplamda 138 laboratuvarda gıda analizleri yapılıyor.

Türkiye Gazetesi

YORUMLAR 10
  • gurbetci 4 yıl önce Şikayet Et
    aslinda yiyeceklere hile yapanlar zehirlemelerden , olumcul hastalik bulasici ,hastaliktanyargilanmasi çok normal çunki bencanimi bunlarin çopluklerinde bulmadim derim ve butun bu fabrikalari kontrol altina alinmasi ve açik net adreslerinin uzerilerinde olmasi lazim degilmi.meyve ve sebzelerede olumcul tarim ilaçlarida kontrol edilmesi sart .
    Cevapla
  • Volkan 4 yıl önce Şikayet Et
    Piyasada raflardan skt si dolan ürünleri tinerle silip yeni tarih vurup marketlere sunan ve sofralarimiza gelen bu yemeklerle zenginliklerine zenginlik katan ve insanları düşünmeyenler var maglesef
    Cevapla
  • yolcu 4 yıl önce Şikayet Et
    denetlemeler artmalı, hastaneler dolup taştı herkesin bir şikayeti var. hep bu yediğimiz gıdalardan kaynaklanıyor. 3 kuruş fazla kazanacam diye halkın sağlığıyla oynuyorlar. yazıklar olsun yatacak yeriniz yok.
    Cevapla
  • Iriza 4 yıl önce Şikayet Et
    Sadece kaldırım da caddede küçük iş yapan seyyar tuccara değil, bu magzemenin çıktığı fabrikayida aşindirmali
    Cevapla
  • Sami 4 yıl önce Şikayet Et
    Tabi haklısınız ara sokaktaki market ne yapsın malzeme fabrikadan çıkıyo.son kullanım tarihleri tinerle silinip yeni tarihli olarak sofralarımiza katılan ürün cok
    Cevapla
  • osman 4 yıl önce Şikayet Et
    isim değil farklı bir şirket farklı bir marka ile giriyorlar her seferinde burda( afyon da) sucukçular hileli sucuklarını sürekli böyle yapıyor ama ne ismi ne değişikliği
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle