Bakanlık'tan şeker ithalatı açıklaması

Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Türkiye, Rusya’dan şeker ithalatına başladı’’ başlığıyla bazı basın yayın organlarında yer alan haberlere ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, iddiaları yalanlarken, vatandaş tarafından tüketilen şekerin tamamının yurt içinde üretildiğini dikkat çekti.

Bakanlık'tan şeker ithalatı açıklaması
Bakanlık'tan şeker ithalatı açıklaması
GİRİŞ 18.12.2019 15:53 GÜNCELLEME 18.12.2019 17:09
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

‘‘Türkiye, Rusya’dan şeker ithalatına başladı’’ başlığıyla bazı basın yayın organlarında yer alan haberlere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.

Ülkemiz, yurtiçinde tüketilmek üzere şeker ithalatı yapmamaktadır. Şeker ithalatı, sadece ‘İhraç Edilen İşlenmiş Mamul Ürünlerde’ kullanılmaktadır.   

 

2018 yılında yapılan 82,9 milyon dolar değerindeki 201 bin ton ithalata karşılık; 1,9 milyar dolar şekerli mamul ihracatı yapılmıştır.

İthal edilen 1 ton şeker; 22,5 kat değer kazanarak şekerli mamul bünyesinde ihraç edilmiştir.

Bu yöntem ile ülkemiz katma değer oluşturmakta, şekerli mamul ihracatçılarımız dünya ile rekabet etmekte ve ilave döviz girdisi sağlanmaktadır. 

Özellikle belirtmek gerekir ki, ülkemizde 2018/2019 pazarlama yılında pancar şekeri tüketimi, rekor kırarak 2 milyon 455 bin tona ulaşmıştır. Vatandaşlarımız tarafından tüketilen şekerin tamamı da yurt içinde üretilmektedir.

 Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

YORUMLAR 5
  • insan 4 yıl önce Şikayet Et
    Özrü kabahatinden beter. Kardeşim madem ithal edeceğiz o zaman niye kapatıyonuz şeker fabtikalarını
    Cevapla
  • nevzat 4 yıl önce Şikayet Et
    pancarda kota olmasa da 201 bin ton burada üretilse 82 mijyon dolarımız bizde kalsa daha da iyi olur bizim çifçimiz faydalanır inanıyorum yapılır
    Cevapla
  • medo 4 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim madem yalan haber yapıp milleti manupüle ediyorlar, niye bunlara ağır bir ceza verilmiyor. Yoksa bunlar her zaman yine yalan dolan başka yerlerde olmuş olayların resimlerini montajlayıp Türkiye de olmuş veya hiç alakası olmayan başka bir olayda olmuş gibi ortalığı velveleye verip algı oluştururlar. Siz öyle değil böyle idi diye anlatıncaya kadar onlar amacına zaten ulaşmış olur.
    Cevapla
  • Vahim 4 yıl önce Şikayet Et
    Yıllık ne kadar Glikoz ithalatı yapılıyor.Onu açıklayabilir mi....Sayın Bakan...
    Cevapla
  • Ömer Sivas 4 yıl önce Şikayet Et
    Kaldır kotayı laf söz bitsin ne dir kota
    Cevapla