Depremlerde ikincil afet tehlikesi: Sistem sadece 2 ilde var

Türkiye, Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin yaralarını sarmaya çalışırken, gözler bundan sonra alınacak tedbirlerde olacak. Bilindiği üzere, Türkiye bir deprem ülkesi ve 6.5 büyüklüğündeki her depremde doğal gaz kaynaklı patlamaların neden olacağı 'ikincil afet' yaşanma riski bulunuyor.

Depremlerde ikincil afet tehlikesi: Sistem sadece 2 ilde var
Depremlerde ikincil afet tehlikesi: Sistem sadece 2 ilde var
GİRİŞ 27.01.2020 10:17 GÜNCELLEME 27.01.2020 10:33
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Uzmanlar, İstanbul ve Bursa dışındaki illerde doğal gaz vanalarını kesmek için erken uyarı sistemlerinin bulunmadığına dikkat çekerek, diğer iller için şirketlerin hızlıca adım atması gerektiğini belirtiyor. Enerji Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, doğal gaz şirketlerinin bu tür sistemleri kurmak için yaptığı yatırımları ise artık vergiden düşürecek.

 

 

Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından, Türkiye'nin depreme hazırlık seviyesi yine en önemli tartışma konularından biri oldu.

Depremlerin yıkıcı etkisini en aza indirmek için bilimsel çalışmaların ve alt yapı hazırlıklarının aşama aşama tamamlanması gerektiği herkesin malumu.

 

 

Bir deprem ülkesi olan Türkiye'de aktif fay hatları nedeniyle birçok il neredeyse her yıl bir depremle yüzleşmek zorunda kalıyor.

Uzmanlar, depremlerdeki can kayıplarının en aza indirmek için 'erken uyarı sistemlerinin' devreye girmesi gerektiğinin altını çiziyor. 2002 yılında İstanbul Kandilli Rasathanesi'nde kurulan erken uyarı sistemlerinden bir diğeri Bursa-Yalova illerinde kuruluyor. AFAD'ın öncü olduğu bu proje henüz test aşamasında ama başarılı sonuçlar elde edildiği biliniyor. Bu sistem başarılı olursa, Türkiye'nin diğer illerine örnek bir model olarak bu sistemlerin devreye girmesi bekleniyor.

"DEPREMLERDE İKİNCİL AFET TEHLİKESİ"

Konuyla ilgili yenisafak.com'un sorularını yanıtlayan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış, İstanbul ve Bursa dışındaki illerde deprem sırasında vanaları kesmek için erken uyarı projelerinin olmadığına dikkat çekerek, bu projelerin 81 ili kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini söyledi:

"Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) benim yaptığım başvuruyu kabul etti. Bundan sonra doğal gaz şirketlerinin bu tür sistemleri kurmak için yaptığı yatırımlar vergilerden düşürülecek. Her doğal gaz şirketinin bu sistemleri kendi regülatörü içerisinde kurması gerekiyor. Doğal gazdan kaynaklı patlamalar ve yangın, ikincil afetler olarak depremim en büyük sıkıntısını oluşturuyor. Dolayısıyla bu sistemlerin yaygınlaştırılması çok önemli"

"ALT YAPI MEKANİZMALARI HENÜZ HAZIR DEĞİL"

Ancak Türkiye hala deprem sırasında can kaybını minimuma indirecek en önemli bazı mekanizmalardan hala yoksun. Henüz hızlı trenleri ve metroları deprem anında yavaşlatacak ya da durduracak bir sistem bulunmuyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 6
  • Gerçeğin Sesi 4 yıl önce Şikayet Et
    Mutahitler hırsız belediyeler arsız halkımız doyumsuz sonuc kabus aci ve gözyaşı
    Cevapla
  • Gerçeğin Sesi 4 yıl önce Şikayet Et
    Hala evlerdeki doğal gaz sistemlerinde gaz kaçağında daire disindan gazi kesen sistem yapilmiyor çoğu evde yok
    Cevapla
  • edmond dantes 4 yıl önce Şikayet Et
    vergiden düşmek ne demek. yığınla para alıyor bu şirketler. devlet MECBUR tutmadıkça umurunda olmaz kimsenin. bazı şeylerde devlet zor kullanma gücünü göstermeli. can sağlığı söz konusu. sıkıştığınız yerde yanmayı beklemek kadar dehşet bir şey olabilir mi?
    Cevapla
  • sivaslı 4 yıl önce Şikayet Et
    benim sabah aklıma geldi bu. şehir girişine motorlu vana motoru tetikleyecek terazi yada emniyet kemeri sistemine benzer bilya ile kimse ellemeden kendi kapatır zor deildir bence...
    Cevapla
  • Osman 4 yıl önce Şikayet Et
    Elazığ'da yaşayan ve o gece depremi yaşayanlardan biri olarak şunu söylemek istiyorum. Allah böylesi bir afeti kimseye göstermesin. Bir an artık herşey bitti ve buraya kadar dediğimiz anları yaşadık. Ama Allah'ıma hamdolsun alacak nefesimiz varmış. Bu enerji konusunda şunu söylemek istiyorum. Doğalgaz konusunda böyle bir otomotik kesinti konusunda bir şey söyleyemiyorum. Ama -12 derece soğukda dışarıda ikinci bir şok yaşadık. Sağlam binalara geçerek doğalgazlar açık olduğu için ısınma ve barınmalarımızı yaptık. Doğalgaz konusunda bir tehlike yaşamadık. Ama elektrikler bir kesilseydi o karanlıkta insanların ne şoklara gireceğini varın siz düşünün. Allah devletimizde razı olsun.
    Cevapla
  • JeoM Behzat Gönü 4 yıl önce Şikayet Et
    El feneri bulundurun. 1999 Kocaeli depreminde çok işe yaradı. Şimdiki fenerler az pil tüketiyor, lambası arıza yapmıyor ve ele içine sığacak kaderler, kemere taksan olur. Geçmiş olsun. (Jeoloji Müh. Behzat Gönül. Kocaeli).
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle