Rumlar Türkiye'nin önerisini reddetti

Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye’nin yaptığı ve Kıbrıs sorununun çözümüne kadar Doğu Akdeniz’deki tüm doğalgaz arama faaliyetlerine karşılıklı son verilmesi, Türk tarafıyla Rumların enerji konusunda işbirliği yapması yönündeki önerisini reddetti.

Rumlar Türkiye'nin önerisini reddetti
Rumlar Türkiye'nin önerisini reddetti
GİRİŞ 31.01.2020 19:28 GÜNCELLEME 01.02.2020 00:38
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Rum Hükümet Sözcüsü Kiriakos Kusios, Türkiye’nin moratoryum önerisinin uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler deniz hukuku sözleşmesine uygun olmadığını iddia etti. Sözcü öneride yer alan Kıbrıslı Türklerin haklarının korunması gerekçesinin de dayanaktan yoksun olduğunu savundu.

 

 

Türk Dışişleri bakanlığının önerisini yorumlayan sözcü, “Rum yönetimi Kıbrıslı Türklerin haklarını gasp etmedi veya bunu amaçlamadı” dedi.

Güney Kıbrıs hükümet sözcüsü, Rum lider Anstasiadis, 9 Ağustos 2019’da KKTC cumhurbaşkanı Akıncı’ya sunduğu öneriye atıfta bulundu.
Rum tarafının önerisi, Türkiye’nin Rumların sözde münhasır ekonomik bölgesini resmen tanıması önkoşuluyla, doğalgaz satışından elde edilecek gelirin bir kısmının Kıbrıs Türk tarafıyla paylaşılmasını teklif ediyordu.

 

 

Rum hükümet sözcüsü, “Türkiye sunduğu bu önerinin reddedilmesiyle Kıbrıs etrafındaki doğalgaz faaliyetleri üzerindeki baskısını daha da artıracak” diye konuştu.

Türk tarafının moratoryum önerisini reddettiklerini vurgulayan sözcü, bunun yerine Rum sözde münhasır ekonomik bölgesinin belirlenmesi için Ankara’yı diyaloğa davet etti. Sözcü bu yolla Kıbrıslı Türklerin haklarının da güvenceye alınabileceğini öne sürdü.

Türkiye, Kıbrıs’ta kapsamlı bir siyasi çözüme varılıncaya kadar Rumların tek muhatabının KKTC olduğunu vurgulayarak, Ankara’nın resmen tanımadığı Rum yönetimiyle hiçbir koşulda ve hiçbir konuda diyaloğa girmeyecğinin altını çiziyor.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 15
  • Fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Rumlara zırnık koklatmayalım. Büyük Türkiye kimseye taviz vermeyecek
    Cevapla
  • 1071 4 yıl önce Şikayet Et
    Rumların istediği kıbrısta bütün Türkleri öldürmek veya kovmak biz de kaç dejçfadır ŞEHİDler verilerek alınan kıbrıstan soykırımcı rumlara toprak vermeğe çalışıyoruz kıbrıs sorunu diye bir sorun yoktur sorunlu olan rum katil sürüsüdür onların sondaj yapmasına hiç izin vermeyecektik.
    Cevapla
  • Volkan 4 yıl önce Şikayet Et
    yahu haberin içeriğini tam okuyamadım da bu rumlar adam olsa bu coğrafyada bizim sayemizde adam olacaklar dedikleri dinlencek. Ama yok avrupaya yaslanıp maşa olmayı yakıştırıyorlar kendilerine. Avrupa denk getirdi mi bir kaşık suda boğar bunları haberleri yok. Bkz İtalya bkz almanya. Yazık. halbuki ortak bir sürü yanımız ve çıkarımız var.
    Cevapla
  • Haso 4 yıl önce Şikayet Et
    Rumlarla butun diyalog ve iliskiler sonlandirilmali.göcmenleri birak o zaman rumlari görürüz
    Cevapla
  • mistoria 4 yıl önce Şikayet Et
    Bak şu an kabul etmiyorlar ama Akdeniz'de kesin olarak sınırımızı çizdiğimizde ve dünyaya onaylatınca kapımızda havlayacaklar. O zaman da biz kabul etmeyelim...
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Dünyaya kabul ettiremezsin, çünkü Rumları tutuyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle