Gizli tehdide yerli kalkan

HAVELSAN tarafından askerî maksatlı olarak geliştirilen ‘Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer Bilgi Sistemi’ tehlikenin haritasını çıkarıyor, risk altındaki bölgelerin nüfus verileri ile kişilerin olaydan nasıl etkileneceğini belirliyor. Sistemden deprem anında da yararlanılabiliyor.

Gizli tehdide yerli kalkan
Gizli tehdide yerli kalkan
GİRİŞ 02.02.2020 07:32 GÜNCELLEME 02.02.2020 07:38
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Türk mühendisleri, savunma sanayi alanında kilit sistemler geliştirmeye devam ediyor. HAVELSAN tarafından üretilen Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer Bilgi Sistemi (KBRN-BS), zehirli gaz, kimyasal sızıntılar, biyolojik maddeler, kirli fabrika atıkları, nükleer atıklar ve kitle imha silahı tehditlerinin nerede olduğu, ne yöne yayıldığı ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini tespit edebiliyor. Sistem, aynı zamanda deprem gibi doğal afetlerde ortaya çıkan beklenmedik tehlikelere karşı da kullanılabiliyor.

TEHDİT HARİTASI ÇIKARIYOR

KBRN-BS yazılımına yer ve zaman verileri girildiğinde tehlikenin haritası çıkarabiliyor, risk altındaki bölgelerin nüfus verileri ile kişilerin olaydan nasıl etkileneceği değerlendirilebiliyor. Kızılay ve AFAD gibi kurumların ülke çapında tehditleri görebileceği ve analiz edebileceği veriyi sağlayan yazlım, Türk mühendisler tarafından millî imkânlarla geliştirildi. Havadaki kötü koku, zehirli gaz gibi tehditlerin durumunu saptayabilen sistem, rüzgârın yönü, tehlikenin yayılma hızı gibi hesaplamaları yaparak zararın en az seviyeye düşürülmesine katkı sağlıyor.

RİSK TESPİT VE TEDBİRİNE KATKI

Bir tehdidin rüzgâr aracılığıyla Türk askeri birliğine doğru sürüklemesi gibi bir durumda, birliğin oradan nasıl uzaklaştırılacağı, gazın nasıl yayıldığı, kaynağının ne olduğu, açık mı kapalı mı havada yayıldığı, ne kadar sürede ulaşacağı gibi durumlarda veriler aracılığıyla üst seviye koordinasyon sağlıyor. KBRN-BS, tehdit içeren bir olayın öncesinde hazırlık, müdahale ve olay sonrası arındırma ile iyileştirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine yönelik tüm süreçleri kapsıyor.

Türkiye Gazetesi

YORUMLAR 7
  • Adım İNSAN. 4 yıl önce Şikayet Et
    Afferinnn.Güzeeelll Güzeeelll..Allah(c.c.) sizden razı olsun inşaAllah.Bizce,İnsan Allah(c.c.)'ın rızasını kazanmak adına,Devlet'e/Vatan'a,Müslümanlara,Müslüman Türk Milleti'ne ve İnsanlığa hizmet eder iken aldığı parayı(maaşı) haketmedikçe Cennet'e girebilmesi mümkün görülmemektedir!Gene de Takdir elbbette ki Rabbimizin'dir!Bu bakımdan sizler gibi kritik olarak değerlendirilebilecek noktalarda görev yapan,yöneticisi ile yönetileni ile tüm herkesi çok daha fazla gayret ve çaba sarfetmeye davet ediyoruz!Allah(c.c.) yar ve yardımcınız olsun inşaAllah...
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    2018 yılında ABD'de çekilen bir film var. Adı VENOM (Virüs)..!!Filmin 16ncı dakikasında Çinli bir kadın ÇİN pazarında bir YILAN yiyor. Ve bu virüs önce Çin pazarındakileri öldürüyor sonra dünyaya burdan yayılıyor..Çinli kadının gömleğinde ne yazıyor biliyormusunuz?? "CORİNNO" yani filmden 2 yıl sonra ortaya çıkan "CORONA" virüsü..Şimdi soru ? 2018 de çekilen bu fimin görüntüleri TESADÜF MÜ? Yoksa planlanmış bir virüs mü?? Cevabını sizlere bırakıyorumm??
    Cevapla
  • Stratejist 4 yıl önce Şikayet Et
    Avustralya yangını ve toplu hayvan katliamı! Ne için virüs olabilir mi ,!
    Cevapla
  • Dr. Yavuz 4 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki bu gibi çıkacak virusların türüne göre adları da o zamanda öngörülmüştür.
    Cevapla
  • Genom 4 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlığın genom projesi ABD bin elinde, tüketim alışkanlıkları, alerjenler, her konuda derin bilgileri var, mesela marul ,domates, fıstık yiyerek bile binlerce insanın sağlığı bozulabilir, haliyle yılanın başı ABD gibi duruyor,bilimi insanlık aleyhine kazanç lehine kullanıyor olabilirler
    Cevapla
  • Kara Kartal 1453 4 yıl önce Şikayet Et
    Öyle bir durumda hiç şansımız olmaz. Allah yardımcımız olsun..
    Cevapla
  • Adaletsızlık 4 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah maşallah ALLAH yar ve yardımcınız olsun inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle