Antarktika'ya 4. sefer başladı

4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyeti İstanbul Havalimanı'nda düzenlenen törenle uğurlandı. Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Seferimiz kapsamındaki araştırmalar sayesinde kıtadaki fiziki varlığımızı perçinleyecek kalıcı Türk Antarktik Bilim Üssü çalışmalarında son aşamaya geçmiş olacağız" dedi.

Antarktika'ya 4. sefer başladı
Antarktika'ya 4. sefer başladı
GİRİŞ 09.02.2020 12:30 GÜNCELLEME 09.02.2020 13:17
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinesinde gerçekleşecek olan 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyeti İstanbul Havalimanı'nda düzenlenen törenle uğurlandı.

 

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antarktika'ya düzenlenecek 4. Ulusal Bilim Seferi kapsamında 24 kişilik sefer ekibinin uzun, heyecanlı ve meşakkatli bir yolculuğa çıkacağını söyledi.

Antarktika kıtasının herhangi bir ülkenin yönetimi altında olmadığını hatırlatan Varank, "Kıtanın idaresi, Antarktika Anlaşması'na üye danışman ülkelerin oylarıyla yürütülüyor. Biz bu anlaşmaya 1995 yılında gözlemci statüsüyle taraf olduk.
Nihai hedefimiz, danışman ülke konumuna geçerek kıtanın geleceğinde söz sahibi olmaktır." dedi.

 

Bu hedefe ulaşmak için sorumluluklarını yerine getirmek üzere 2017 yılından bu yana çalışmalarına hız verdiklerini vurgulayan Varank, şöyle konuştu:

"Öncelikle, Antarktik Araştırmalar Bilimsel Komitesi'ne üye olduk. Antarktika Çevre Koruma Protokolü'nü kabul ettik. Hepsinden daha da önemlisi, her yıl kesintisiz bir şekilde bilim seferleri düzenlemeye başladık. Bu sayede, literatüre kazandırdığımız bilimsel yayınların yanı sıra birçok bilimsel çalışmanın yayın hazırlıkları da sürüyor. Geçen sene kıtadaki geçici bilim yerleşkemizi kurduk. Dolayısıyla bu seferde, Antarktika’ya misafir değil, adeta ev sahibi olarak gidiyoruz." 

KALICI ÜS İÇİN SON AŞAMA

Mustafa Varank, geçici üssün 1 ay süreyle araştırmacılara hizmet vereceğini, sefer ekibinin yer bilimleri, canlı bilimleri ve deniz bilimleri alanında olmak üzere 3 ana kategoride 15 proje yürüteceğini bildirdi.

Yürütülecek projelerden birinin önemine değinen Varank, "Antarktika'ya kuracağımız 3 farklı Küresel Seyir Uydu Sistemi sayesinde konum doğrulaması yapabileceğiz.
Ayrıca, sistemlerimizden birisi doğrudan uluslararası ağa dahil edilecek.
Atacağımız bu adımla, İngiltere ve Amerika'yla da iş birliğimiz başlamış olacak.
Deniz tabanını haritalama çalışmalarımız da devam edecek.

Ayrıca, sefer ekibinin kıtadaki çalışmalarını ve yaşanan zorlukları da bir belgeselle ölümsüzleştirmek istiyoruz." diye konuştu.

Varank, seferde elde edilecek verilerin uluslararası bilimsel yayınlarla tüm dünyaya açılacağını dile getirerek, "4. Bilim Seferi'miz kapsamındaki araştırmalar sayesinde kıtadaki fiziki varlığımızı perçinleyecek kalıcı Türk Antarktik Bilim Üssü çalışmalarında son aşamaya geçmiş olacağız." dedi.

Seferin Cumhurbaşkanlığı'nca himaye edildiğini, seferi TÜBİTAK bünyesinde yeni kurdukları Kutup Araştırmaları Enstitüsü'nün koordine edeceğini bildiren Varank, şunları kaydetti:

"Antarktika'yla ilgili çalışmaları bundan sonra tek bir merkezden ve daha kurumsal bir yapıda enstitümüz sürdürecek. Ülkemizin kıtadaki çıkarlarını koruyacak, muadil kurum ve kuruluşlarla iş birliklerini geliştirecek. TÜBİTAK, ilk defa geçtiğimiz sene tüm Türkiye'ye açık sefer-odaklı bir çağrı yayınladı. Gelen başvurular titizlikle değerlendirildi ve özgün değeri en yüksek çalışmalar kabul edildi. Bundan sonraki çağrıları da TÜBİTAK aracılığıyla yapmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla konuya ilgi duyan ve çalışmalarını derinleştirmek isteyen tüm araştırmacılarımızı bu çağrıları yakından takip etmeye davet ediyorum."

THY SPONSOR OLDU

Mustafa Varank, kutup araştırmalarının dünyanın geçmişine olduğu kadar geleceğine de ışık tutan bir nitelik taşıdığını vurgulayarak, "Kutuplar konusunda yaptığımız bu atılımla, bilimsel araştırmalarda öne çıkmak ve küresel vizyonumuzla adımızdan söz ettirmek istiyoruz. Bu vesileyle 4. Ulusal Bilim Seferi'mize sponsor olan Türk Hava Yolları'na, Hasan Kalyoncu Üniversitesi'ne, TÜRKSAT'a ve İGA Havalimanı İşletmesi'ne çok teşekkür ediyorum" dedi.

Varank, sefer ekibinin birazdan ailelerine veda edip 15 bin kilometrelik zor ve cesaret isteyen bir yolculuğa çıkacağını belirterek, ekibin şanlı Türk bayrağını gururla dalgalandığı Beyaz Kıta'da önemli çalışmalar yapacağına yürekten inandığını söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • ... 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah mübarek etsin inşaAllah o mübarek beldeden döndükten sonra tesettürlerini muhafaza etmeleri önemlidir Allahu teala mekandan münezzehtir Alemin yegane sahibi Alemlerin Rabbi Allahu tealadır celle celalüh
    Cevapla