Rusya hava sahasını açmasa da farketmez! İşte Türkiye'nin kullanacağı silah...

İdlib'de son günlerde askeri gerilim had safhada. Esed güçlerinin Türk konvoylarını hedef alması bölgeyi savaşın eşiğine getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bugünden itibaren askerlerimize bir saldırı olursa, rejim güçlerini her yerde vuracağız" açıklaması gelişmelere yeni bir boyut kazandırdı. Peki olası bir operasyonda Rusya, hava sahasını açmazsa ne olacak? Türkiye hangi silahları kullanabilir?

Rusya hava sahasını açmasa da farketmez! İşte Türkiye'nin kullanacağı silah...
Rusya hava sahasını açmasa da farketmez! İşte Türkiye'nin kullanacağı silah...
GİRİŞ 12.02.2020 15:51 GÜNCELLEME 12.02.2020 16:00
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Rusya ve Esed rejimi güçlerinin Soçi mutabakatını yok sayarak İdlib'e gerçekleştirdiği saldırılar bölgede uzun süredir devam eden krizi yeniden alevlendirdi.

 

Esed rejimi güçlerinin ilerleyişini durdurmak için Türk Silahlı Kuvvetleri son dönemin en büyük askeri tahkimatını gerçekleştirdi.

Rejim güçlerinin 5 gün arayla TSK konvoylarına yönelik saldırısı bölgeyi savaşın eşiğine getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şam rejimine gereken cevabın verileceğini açıkladı. Rejim güçlerine olası bir askeri operasyonun masada olduğu ise herkesin malumu.

 


Herkesin merak ettiği "Operasyonda hava desteğini nasıl sağlanabilecek mi? TSK'nın alternatifleri neler?" sorusuna Savunma Politikaları Analisti Turan Oğuz cevap verdi.

Kanatlı Güdüm Kiti

TSK'nın olası bir hava harekatı için çok sayıda alternatifinin olduğuna dikkat çeken Oğuz, "Birincisi doğal yöntemlerle yani Rusya ile anlaşıp standart hava desteği sağlamak olacaktır. Eğer sağlanamazsa, kendi sınırlarımız içerisinden kullanabileceğimiz çeşitli alternatifler var. Bunlar sadece havadan değil, karadan da kullanabileceğimiz alternatifler" dedi.

T-155 Fırtına Obüs

FIRTINA OBÜSLERLE DAHİ HEDEFLERE ULAŞABİLİYORUZ

İdlib'in konum olarak Türkiye'ye yakın olmasının da büyük avantaj olduğunu hatırlatan Oğuz, "Örneğin 120 km menzilde 5-10 metre sapmayla hassas vuruş yapabileceğimiz Kaplan füzelerimiz var. İdlib'in dış mahalleleri sınırımıza, havadan, 24 km'den daha yakın, dolayısıyla bu bölgelere fırtına obüslerimizle dahi çok kolay ulaşabiliyoruz. Suriye hava sahasını kullanmasak bile çok çeşitli alternatiflerimiz var. Elbette bunlar kısa vadeli harekatlarda kullanabilir, bu çatışmalar uzun vadeli olacaksa mutlaka Suriye hava sahasını da kullanmamız gerekliliği doğar" diye konuştu.

Türkiye'nin acil ve gerekli durumlarda KORAL Elektronik Harp Sistemi'ni kullanarak hava savunma sahası içerisinde köreltme yapabileceğini de vurgulayan Oğuz, şu ifadelere yer verdi:

"KORAL bir sihirli değnek değil ancak çok önemli kabiliyetlere sahip. Örneğin, acil durumlarda Suriye hava sahası içerisinde köreltme yapmak suretiyle bir nevi takip edilemez bir bant açarak savaş uçaklarımızı sokabiliriz. Özellikle harekat sahasının sınırımıza çok yakın olması, elimizi çok güçlendiriyor. Bir hava sahası içerisinde yüzlerce kilometre boyunca kaybolarak gidemezsiniz ancak bu vakada olduğu gibi 40-50 kilometrelik mesafede KORAL elimizi çok rahatlatır. KORAL'ın asgari 100-150 km civarında bir etki alanı olduğu tahmin ediliyor. Tabii bu alan coğrafi ve diğer bazı koşullara da bağlı. O bölgenin avantajı çok dağlık olmayan bir coğrafyaya sahip olması."

BORA balistik füze

Son dönemde bazı bölgelerde rejim hava unsurlarının İdlib hava sahasına girmekte zorlandığı haberlerine de dikkat çeken Oğuz, "KORAL radar ve haberleşmeyi karıştırabiliyor, engelleyebiliyor. Koruyacağımız alana girecek rejim helikopterlerini engelleyebilir. Helikopterler radar kullanmasa da kullandığı GPS ve telsiz sistemlerini karıştırmak güvenli seyir olanaklarını ortadan kaldırıp uçuşlarını engellemeye sebep olabiliyor" vurgusunu yaptı.


 

TÜRKİYE'NİN ELİNDE GÜÇLÜ ALTERNATİFLER VAR

Suriye hava sahasında zaman zaman tüm tarafların birbirlerine karşı elektronik harp yöntemlerini kullandığına dikkat çeken Oğuz, "Suriye hava sahasındaki elektronik karmaşa nedeniyle olaylar kontrolden çıkabilir. Dolayısıyla EH uygulanan alanlarda harekat gerçekleştirmek en son tercih edilecek yöntemlerden birisi."

SOM seyir füzesi

Oğuz, Suriye hava sahasını kullanmama durumlarında, hedef cinsine ve harekatın sınıra uzaklığına bağlı olarak, TSK'nın kullanabileceği bazı önemli araç, ekipman ve mühimmatları da şöyle sıraladı:

Uçaklarımız vasıtasıyla kendi sınırlarımız içinden kullanabileceğimiz bazı hava-yer mühimmatları:
SOM Seyir Füzesi
Slam ER Füzesi
Popeye Füzesi
HGK Güdüm Kiti
KGK Güdüm Kiti
JSOW Güdüm Kiti
Kamikaze IHA:
Harpy-I (1.000 km menzilli)
Kara ateş destek vasıtaları:
Fırtına KMO
122mm SAKARYA CNRA
300mm KASIRGA CNRA
YILDIRIM Balistik Füzesi
BORA balistik Füzesi
EH sistemleri:
•KORAL Radar ve Haberlesme Karıştırma
•Diğer radar, haberleşme, GPS karıştırma sistemleri (uçaklar ve kara araçları

Popeye Füzesi

    KAYNAK: YENİ ŞAFAK
    YORUMLAR 8
    • Balkanlı 4 yıl önce Şikayet Et
      Yahu aferin size. Burda neden açıklıyorsunuz bunları. Düşman her hareketi her yazılanı takip ediyor. Bu işi icra eden askerimiz komutanlarımız nelerin yapılacağını gayet iyi biliyor. Açıklamayın.
      Cevapla
    • Akinci Beyi 4 yıl önce Şikayet Et
      Bakin,birsavas aninda artik rusya diye bir sey asla kalmaz,ya bizimledir ya karsimizda,karsimizda olursa bu ruslarin bogazlari unutmasi hava sahamizi kullanamamasi en önemlisi Türkiyenion elindeki atom bombasini kafasina yemesi an meselesi olur ki bunu seve seve yapariz.Ne sam kalir ne samin arabi.
      Cevapla
    • Bey 4 yıl önce Şikayet Et
      Rus abd cin oldukca bu savaş bitmeeeez,
      Cevapla
    • bg turk 4 yıl önce Şikayet Et
      bizde dugru durust silah olursa 2 gunde biter
      Cevapla
    • yorum 4 yıl önce Şikayet Et
      Çin'in Allah belasını verdi, ekonomileri çöküşe geçecek bu salgın ile, firmalar ilk fırsatta üretimlerini birkaç ayrı ülkeye kaydıracak
      Cevapla
    • ahmed 4 yıl önce Şikayet Et
      SOM seyir.füzesi bile bu işe yeter.Sınırdan salla gitsin esed itinin kafasına kafasına bak o zaman nasıl kaçıyo inine..
      Cevapla
    • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
      Onlar Suriye hava sahasını kendileri hariç kapatıyorsa, bizde Suriye hava sahasını tamamen kapatalım. Yiyorsa gelsinler, uzaktan bombalamak kolay oluyor.
      Cevapla
    • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
      Kardeş hava sahasını, hava savunma sistemleriyle kapatıyorlar. Yaptım demekle olmuyor. Teknoloji lazım.
      Cevapla
    Daha fazla yorum görüntüle