PEGASUS pilotu suçu neden kuleye atıyor? Bu sorulara cevap verin

Pistten çıkan ve 3 kişiye mezar olan Pegasus uçağında yaşanan kazaya ilişkin soruşturma devam ediyor. Her geçen gün yeni detayların çıktığı soruşturmada yardımcı pilotun ifadesi 'PEGASUS pilotlarına inmek için baskı mı yapıyor?' iddialarını ortaya çıkardı. Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan ve Akşam yazarı Hikmet Genç, 'Pegasus maliyeti düşürmek için insan hayatını riske mi atıyor? sorusunu gündeme taşıdı.

GİRİŞ 15.02.2020 13:41 GÜNCELLEME 15.02.2020 19:53
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda pisten çıkan ve 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazada yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Son olarak 'Şüpheli" sıfatıyla ifadesi alınan yardımcı pilotun, olay günü ''kulenin kendilerine inemeyeceklerini belirtemediği''ni ve ''pas geçin'' talimatı almadıklarını söyledi. Öte yandan, F.P'nin kazaya dair kendisine yöneltilen bazı soruları da "hatırlamıyorum" diyerek yanıtlaması dikkat çekti. Kaptan pilot M.A. ile uçağı piste indirmeye karar verdiklerini, piste indikten sonra uçağın kaydığını ve kaptan pilotun uçağı tutmaya çalıştığını aktaran yardımcı pilot F.P'nin, kaza nedeniyle üzgün olduğunu dile getirdiği kaydedildi.

 

İncemeler sonucunda pilotların uçuş tecrübesi, sağlık durumu ve pistten çıkan uçağın sefere elverişlilik durumuyla herhangi bir problem olmaması akıllara 'pilotlara baskı mı yapıldı?' sorusunu getirdi. Konuyu bugünkü köşe yazılarında bu konuya değinen Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan ve Akşam yazarı Hikmet Genç, PEGASUS’un pilotlarına baskı mı yapıyor iddialarını tekrar gündeme taşıdı.  

Köşe yazısında kazaya ilişkin detayları paylaşan Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, ‘Pilot neden suçu kuleye atıyor? Şirketin pilotlara yönelik “Pas geçmeyip ineceksin” baskısı mı var? Pas geçmenin ekonomik bedelinden mi kaçılıyor?’ sorularına cevap istedi.

 

İşte Ahmet Hakan'ın o yazısı:

PEGASUS PİLOTU SUÇU NEDEN KULEYE ATIYOR?

PEGASUS pilotu, verdiği ifadede suçu kuleye atmış.

Demiş ki: “Kule bize ‘Pas geçin, inmeyin’ talimatı vermedi. Uçağı indirebileceğimizi düşündük.”

Hava Trafik Yönetimi Mevzuatı’na göre kule, sadece pist üzerinde uçağın iniş emniyetini kötü etkileyecek bir engel bulunması durumunda “İnmeyin” ya da “Pas geçin” diyebilir.

Pegasus kazasında pist üzerinde bir engel yoktu ki! Öyle olsa kuleden “İnme” ya da “Pas geç” talimatı gelirdi. Kule, o gün mevzuata uygun davranmış ve hava koşullarını pilota iletmiş. Bu durumda pilotun inisiyatif kullanması gerekirdi.

Pegasus uçağından önce THY’ye ait iki uçak, pisti pas geçti. Kule, bu iki uçağa “Pas geçin” talimatı vermedi ki!

Sadece hava koşullarını iletti ve THY’ye ait iki uçağın pilotları, kuleden verilen hava koşullarıyla ilgili bilgileri değerlendirip inmeyi riskli buldu ve pas geçti.

Pilot neden suçu kuleye atıyor? Şirketin pilotlara yönelik “Pas geçmeyip ineceksin” baskısı mı var? Pas geçmenin ekonomik bedelinden mi kaçılıyor?

Canlar gitti, onlarca yaralımız oldu... Bu soruları sormak ve cevabını aramak boynumuzun borcu.

NEDEN PEGASUS PİSTTEN ÇIKIYOR?...

Akşam yazarı Hikmet Genç’in gündeminde de pistten çıkan PEGASUS uçağı vardı. Genç köşesindeki yazısında havayolu şirketlerinin yakıt maliyetlerine dikkat çekerek, “Pegasus pilotlarına iniş için baskı mı yapıyor? sorununa yanıtlanmasını istedi.

İşte Hikmet Genç'in o yazısı:

Türkiye’nin en prestijli projelerinden biri olan İstanbul Havalimanı’nı hazmedememişlerdi.

Hazımsızlık hala sürüyor. Yağmur yağar, şimşek çakar, bunlar dönüp dolaşıp havalimanı tartışmasına başlar. Bir sürü yalanla tezviratla algı yönetmeye çalıştılar.

Sabiha Gökçen’deki kaza ile ilgili onca soru soruldu. Hâlâ cevap veren yok.

İlk defa olmuyor. Pegasus uçakları üçüncü kez pistten çıktı. Bunlar aynı pistler değil. Farklı pistler. Demek ki sorun pistlerde değil.

Son kaza raporuna göre pilotların tecrübesinde sorun yok, uçaklarda sorun yok, kulede sorun yok. Peki bu uçaklar neden pistten çıkıyor?.. Son kazada 3 yolcu hayatını kaybetti,.

Peki o zaman soralım…

Havayolu şirketlerinin maliyetlerinin yüzde 50’sinden fazlasını yakıt giderleri oluşturuyor. Uçağın pisti pas geçmesi ya da havada dolanması binlerce dolar yakıt maliyeti demek.

Pegasus pilotlarına iniş için baskı mı yapıyor?..

Havayolu şirketi maliyeti düşürmek için insan hayatını riske mi atıyor?..

Onu bunu suçlamayı bırakın da bunlara cevap verin…

YORUMLAR 23
  • Hyr 4 yıl önce Şikayet Et
    Şu pilotlara bir sorun pas geçseler inmek için yeterli yakıtları varmıydı yoksa Pegasus kılı kılına mı dolduruyor depoyu.paa geçte havada yakıt bitecek. Daha önce yakıtım yok hemen inmeliyim konuşmaları ayyuka çıkmıştı.pegasus pilotları az yakmak için 50 tür fırıldak yapıyorlar.
    Cevapla
  • sanane 4 yıl önce Şikayet Et
    Kardesim o piste inemiyorsan inmeyeceksin! Pas gecenler patlican da bunlar mi pilot!
    Cevapla
  • Adem 549 4 yıl önce Şikayet Et
    Neden kule iniş yönünü çevirmedi? Bu neden sorulmuyor. Pilotlar yapmış bir hata. Kule yönü ters çevirse kaza olmayacak? İlk günden anladık, kuyruk rüzgarı.. İnemeyecekleri hızda hala bu yönde trafik neden? Bu uçak olmazsa başka uçak aynı sorun.
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben anlamıyorum. Karakutu oluyordu uçaklarda. Bunların ses kayıtları neden hiç yayınlanmıyor ki
    Cevapla
  • Lotuss 4 yıl önce Şikayet Et
    Rahmetli muhsin yazicinin ucus kayitlarida paylasilmadi bu memlekette herturlu hainlik var aga
    Cevapla
  • Boeingdowngoing 4 yıl önce Şikayet Et
    Daha önce Hollanda da bu ve Birkaç şirketin tam sefere yetecek kadar yakıt almalariyla ilgili haber çıkmıştı,avantajlı ama tehlikeli girişim,yükten v.s tasarrufmuş güya,nekadar yakıt almış/kalmış bakılmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle