Bakan Pakdemirli açıkladı: 10 kat arttı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 190 ülkeye bin 827 tarımsal ürün ihraç ettiklerini belirterek, "18 milyar dolar ihracat ile Türkiye ithalatçı bir ülke değil ihracatçı, kendi kendine yeterli bir ülkedir." dedi.

Bakan Pakdemirli açıkladı: 10 kat arttı
Bakan Pakdemirli açıkladı: 10 kat arttı
GİRİŞ 25.02.2020 09:44 GÜNCELLEME 25.02.2020 10:02

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde depremde  yaralanan vatandaşları ziyaret ettikten sonra Edremit ilçesindeki bir otelde  düzenlenen "Van Sektör Buluşma Toplantısı"na katıldı.

 

 

Burada yaptığı konuşmada bakanlığın çalışmaları ve desteklemeler  hakkında bilgiler veren Pakdemirli, Türkiye'de 200 bine yakın kırsal kalkınma  hibeleriyle vatandaşlara istihdam sağladıklarını, tarımsal hasılanın 17 yılda  yüzde 500 arttığını söyledi.
 
 "Küçükbaş hayvan varlığında Avrupa'da birinci sıradayız"
 
17 yılda 565 baraj inşa edildiğini, 140 milyar lira tarımsal destek  verildiğini aktaran Pakdemirli, 4,5 milyar fidan dikerek tohum üretimini 8 kat  artırdıklarını vurguladı.
 
Tarımsal hasılanın 2018 itibarıyla 217 milyar liraya geldiğini,  2019'da bunun 250 milyar liraya yakınlaşacağını ifade eden Pakdemirli, şu  bilgileri verdi:
 
"Her sene sizlerin gayreti sayesinde ülkemiz büyüyerek ilerliyor. 190  ülkeye bin 827 tarımsal ürün ihraç ediyoruz ve dış ticaret fazlamız 5,3 milyar  dolar. Bunun anlamı şu, 18 milyar dolar ihracat ile Türkiye ithalatçı değil  ihracatçı bir ülke, kendi kendine yeterli bir ülkedir. 2002'de 1,8 milyar lira  toplam destek varken geçen yıl 16, 8 milyar liraya, bu yıl da 22 milyar liraya  çıktı desteklerimiz. Yüzde 36,7 arttı. Hayvansal üretim desteğinde de 45 kat bir  artış var. 83 milyon lira olan desteklerimizi inşallah 2020 yılında 6,6 milyar  liraya çıkartıyoruz. Bugün 68 milyon küçükbaş varlığıyla Avrupa'da birinci  sırada, büyükbaş varlığıyla da ikinci sıradayız. 2023 yılına kadar da nüfusumuz  kadar küçükbaş hayvana sahip olmamız lazım. Allah'a şükür sükunet sağlandı. Terör  ortamından da kurtulduk, bunu artık avantaja çevirmemiz lazım. Çünkü  yaylalarıyla, otlaklarıyla burada küçükbaş için çok büyük bir potansiyel var."
 
"Orman yangınlarına müdahale süresini 12 dakikaya indirdik"
 
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle halka, çiftçiye, besiciye  üreticiye daha yakın politikalar izlediklerini sözlerine ekleyen Pakdemirli,  2018'de maliyetlerin, döviz kurunun artmasına rağmen üreticilere en iyi fiyatları  sunduklarını, hep üretici dostu politikalar ürettiklerini belirtti.
 
Geleceğe nefes kampanyası çerçevesinde 13 milyon fidanı milletle  birlikte diktiklerini anımsatan Pakdemirli, "Bu sene de hedeflerimizi büyüterek  devam ettireceğiz. Orman varlığımızı artıran nadir ülkelerden biriyiz. Ülkemizle  gurur duymamız lazım. 20 milyon hektarlardan 22,2 milyon hektara geldik.  Ormanlarda yangınlara müdahale süremizi de 40 dakikalardan 12 dakikalara  indirdik. Bu konuda çok başarılıyız.

Dünyada Portekiz de Yunanistan da Fransa da  dahil olmak üzere yangınlarla mücadelede orman teşkilatımız son derece başarılı."  ifadelerini kullandı.
 
Su yatırımlarında Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdıklarını  vurgulayan Pakdemirli, 276 olan baraj sayısını 2019'da 841'e yükselttiklerini  belirterek, Türkiye tarihinde yapılanın 3 mislini son 17 yılda bu iktidarın  yaptığına dikkati çekti.
 
"Tohum ihtiyacımızın yüzde 96'sını yerli olarak karşılıyoruz"
 
Pakdemirli, HES sayısının 100'den 650'ye, gölet ve bentlerin 228'den  602'ye, içme suyu tesislerinin 84'ten 323'e çıktığını belirterek, 18 atık su  tesisi projesini tamamladıklarını aktardı.
 
"Tohum üretiminde sanıldığının ve söylendiğinin aksine Türkiye  ithalatçı bir ülke değildir, ihracatçı bir ülkedir." diyen Pakdemirli, şöyle  konuştu:
 
"Tohum ihtiyacımızın da yüzde 96'sını yerli olarak karşılıyoruz. 86  ülkeye ihracatımız tam 10 misli artmıştır. 17 yıl içerisinde 145 bin ton olan  sertifikalı tohum üretimimiz de bugün itibarıyla 1 milyon 134 bin ton, bu yıl  içerisinde de 1 milyon 250 bin ton olmasını bekliyoruz. Tağşiş yapanların, sahte,  sağlıksız ürün üretenlerin üzerine gideceğiz. Geçtiğimiz hafta boyunca tüm bu  denetimleri hep birlikte bakanlığımızın teşkilatıyla yaptık ve çok güzel  neticeler elde ettik. Denetim sayılarımız da 39 binlerden 1,2 milyonlara kadar  geldi ve 30 kat arttı. Bunun anlamı şu, ürününü düzgün üreten, işini düzgün  yapanlar bundan sonra daha fazla para kazanacak demektir. Çünkü sepetteki çürük  yumurtaları ayıklıyoruz."
 
Bakanlık olarak Van'a yaptıkları yatırımlar hakkında bilgi veren  Pakdemirli, Van'ın büyükbaş hayvandan çok küçükbaş üretim merkezi haline gelmesi  gerektiğini ifade etti.
 
 Van'a 2,8 milyar lira toplam tarımsal destek verdiklerini anlatan  Pakdemirli, "Genç çiftçilerimizin 708 projesini 21 milyon lira destekledik. KKYDP  ve İPARD kapsamında 338 proje için 88 milyon lira hibe desteği verdik. Sadece  Van'ın otlu peynirini satmayı becerebilirsek, bunu ülke olarak yapabilirsek  inanılmaz bir katma değer elde edebiliriz. Geçen yıl itibarıyla Van'dan Katar'a  32 binden fazla koyun ihracatı yapıldı. Ben istiyorum ki 100 binler olsun.  İstiyorum ki, Türkiye gerçekten tekrar Orta Doğu'nun hayvancılık merkezi olsun.  Tüm Orta Doğu coğrafyasına Türkiye ihracat yapsın. Türkiye'de bu potansiyel var.  Van'a 3 milyon 493 bin metrekare alanda Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi  Bölgesi'ni kuruyoruz. Bin vatandaşımıza burada istihdam sağlanacak." diye  konuştu.

 

 

KAYNAK: AA