Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer: Ekonomide canlanma dönemi başladı

SETA Ekonomi Araştırmacısı Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, faizlerde yaşanan düşüşle beraber ekomomik aktivitelerde canlanma dönemine girildiğini belirterek, verimliliğin artması için işveren-çalışan ilişkisinin iyileştirilmesi gerektiğini, çalışma sürelerinin de düşmesiyle işsizliğin azalmasına ciddi etki edeceğini söyledi.

Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer: Ekonomide canlanma dönemi başladı
Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer: Ekonomide canlanma dönemi başladı
GİRİŞ 11.03.2020 19:35 GÜNCELLEME 11.03.2020 19:35
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Araştırmacısı Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, Ar-Ge harcamalarının arttırılması, temel bilimlere önem verilmesi ve çalışma saatlerinin makul düzeylere gerilemesiyle ekonomide verimliliğin artacağını söyledi. 

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Araştırmacısı Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer

Ar-Ge harcamalarının Türkiye’nin teknolojik düzeyini artırması noktasında anahtar bir role sahip olduğunu belirten Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, “Temel bilimler özelikle uzun vadede Türkiye’nin teknolojide söz sahibi olabilmesinde kritik bir öneme sahip. Uzun çalışma saatleri çalışan verimliliği üzerinde olumsuz bir etkiye sahip bulunuyor. Makul çalışma süreleri bir taraftan çalışanların ve ailelerin refah/mutluluk düzeylerini artıracak, diğer taraftan da çalışanların verimliliklerini artıracaktır” dedi.

“İŞVEREN-ÇALIŞAN İLİŞKİSİ İYİLEŞTİRİLMELİ”

SETA Ekonomi Araştırmacısı Tatlıyer, ekonomide verimliliğin artırılması adına temel eğitimin ve yükseköğretimin kaliteli bir yapıya sahip olmasının uzun vadede verimliliği ciddi şekilde artıracağına dikkati çekti.

Çalışanların işverenden beklentileriyle işverenlerin çalışanlardan beklentileri arasındaki uyumsuzluğun ekonominin gelişmesine engel olduğuna değinen Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, bu durumun işsizliği beslediğini belirterek, işsizlik sonucu insanların mutsuz olduğunu ya da iş bulamadığı için mutsuzluğa kapıldığı bir sürece kapı araladığını söyledi.

İşveren-çalışan ilişkisinin iyileştirilmesi için yapılması gerekenlere değinen SETA Ekonomi Araştırmacısı Tatlıyer, “Çalışanların beklentileriyle vasıf düzeyleri arasındaki farkın azaltılması önemlidir. Bu hususta ise yapılması gereken bir taraftan çalışanların vasıf düzeylerini yükseltmek diğer taraftan da özellikle mavi yakalı işlerde çalışma koşullarını iyileştirmektir” diye konuştu.

"ÇALIŞMA SÜRELERİ DÜŞMELİ"

Türkiye’nin işsizliği ortadan kaldırmak için kapsamlı çözümlere ihtiyaç duyduğunu dile getiren Mevlüt Tatlıyer, 2 ay önce çıkan “İstihdamı Paylaşmak: İşsizliğin Nedenleri ve Çözümü” isimli kitabında işsizliğin arka planını istihdam piyasasında var olan sorunlara vurgu yaptığını sözlerine ekledi.

Tatlıyer, “İşsizliğin yüksek olmasının arka planında istihdam piyasasındaki sorunlar bulunuyor. Bu sorunların başında ise ‘aşırı çalışma’ ve ‘kısmi süreli işlerin az olması’ bulunuyor. Türkiye’de haftalık fiili çalışma süresi diğer ülkelere kıyasla ciddi şekilde yüksek. Bu rakamın dünya ortalaması 40 saat iken, bizde 48 saat. Yine kısmi süreli işler birçok ülkede ciddi bir yaygınlığa sahip iken Türkiye’de istisnai bir yapıya sahip. Çalışma sürelerinin normal düzeylere gerilemesi ve kısmi süreli işlerin belirli bir yaygınlığa kavuşması durumunda işsizliğin bir problem olmaktan büyük oranda çıkacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“FAİZ ORANLARININ DÜŞMESİ ÖNEMLİ”

Türkiye’de ekonomik canlanmanın ve faizlerin düşmesinin işsizliğin azalmasına nasıl etki edeceğine dair konuşan Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, kur krizinin akabinde enflasyon artışı ve faizlerin yükselmesinin 2019’un 2’nci yarısından itibaren düşüşe geçtiğini belirterek, ekonomik aktivitenin de canlandığı bir dönemin yaşandığını dile getirdi.

Tatlıyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Faiz oranlarındaki düşüş ekonomik canlanmayı hatırı sayılır oranda besleyecektir. İşsizlik oranıysa bir taraftan ekonomik canlanmayla diğer taraftan faiz oranlarında yaşanan düşüşle birlikte ekstra bir canlanmayı yaşayacak, düşüş trendinde olacaktır.

KAYNAK: DİRİLİŞ POSTASI
YORUMLAR 2
  • messi 4 yıl önce Şikayet Et
    sakamisiniz ya siftahsiz dukkan kapatiyoruz siz sahlanmadan bahsediyorsunuz esnafin halini bir gorun
    Cevapla
  • gakko 4 yıl önce Şikayet Et
    Yalan Virus 2 aya herşeyi bitirecek malesef
    Cevapla