BTK yetki verdi: İnterneti yavaşlatma hakkı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), operatörlerin, internet hizmetlerinin sürekliliğini devam ettirmek için acil durumlarda trafik yönetimine ilişkin geçici ve orantılı önlemleri Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi ile koordineli biçimde alabileceğini bildirdi.

BTK yetki verdi: İnterneti yavaşlatma hakkı
BTK yetki verdi: İnterneti yavaşlatma hakkı
GİRİŞ 21.03.2020 16:21 GÜNCELLEME 21.03.2020 16:22
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

BTK'den yapılan açıklamaya göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünyada giderek daha da sıkılaşan tedbirler, sosyal yaşantıdaki alışkanlıkları ve internet kullanımında önemli değişimleri beraberinde getiriyor. 

 

 

Çin'den sonra pandeminin merkezi haline gelen Avrupa'da bazı ülkelerde internet kullanımı yüzde 50'den fazla arttı. Kullanıcıların evde kalmaya teşvik edilmesi nedeniyle başta sabit altyapı olmak üzere mobil altyapılar dahil, tüm şebekelerde video ve oyun trafiğinde artış görülüyor.

Geçen hafta boyunca Avrupa ülkelerindeki internet servis sağlayıcıları, trafik artışının devam etmesi halinde sıkışıklık nedeniyle internet altyapısının kullanılamaz hale gelmesinden duyulan kaygıları dile getirdi.

 

 

Avrupa Birliği'nde (AB) elektronik haberleşme sektörünün düzenleyici kurumlarının birliği olan BEREC, internet trafiğindeki öngörülemeyen artış nedeniyle oluşan tıkanıklığa müdahale için internet servis sağlayıcılara yetki veren bir karar aldı.

Bu kapsamda internet servis sağlayıcılara, kullanıcıların internet hizmetlerini almaya devam edebilmesi için acil durumlarda trafiği uygun ve ölçülü bir biçimde yönetebilmesi imkanı verildi.

Benzer şekilde sosyal medya hizmeti sağlayıcılarıyla yapılan görüşmelerde de internet trafiğindeki artışa karşı önlem olarak Youtube ve Netflix gibi platformlar Avrupa ülkelerinde görüntü kalitesini düşürme yolunu seçti.

TÜRKİYE'DE OPERATÖRLERİN KAPASİTESİ ARTIŞI KARŞILAYABİLECEK SEVİYEDE

Türkiye'de Kovid-19 tedbirleri kapsamında elektronik haberleşme sektöründe hizmetlerin sürekliliğinin devam etmesi için BTK de kararlar aldı. Operatörlere, trafik yönetimi, güvenlik, personel yedekliliği ve müşterilerle etkileşim gerektiren durumlardaki sağlık risklerine kadar alınması gerekli önlemler bildirildi.

Buna göre, AB'deki önlemlerle benzer şekilde internet hizmetlerinin sürekliliğini devam ettirmek için operatörler acil durumlarda trafik yönetimine ilişkin geçici ve orantılı önlemleri Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi ile koordineli biçimde alabilecek.

Mevcut durumda trafik artışı gözlenmekle birlikte Türkiye'de operatörlerin kapasitelerinin artışı karşılayabilecek seviyede olduğu görüldü.

Açıklamada, her türlü riske karşı oluşturulan muhtemel senaryolarda alınacak önlemlerin şimdiden belirlenmesinde fayda görüldüğü kaydedildi.

YORUMLAR 15
  • Ahmet Kaya 4 yıl önce Şikayet Et
    Acaba neden? Işın içinde başka iş olmasın mesala
    Cevapla
  • Öğretmen 4 yıl önce Şikayet Et
    "Operatörlerin kapasitesi artışları karşılayabilecek seviyede" operatörlerin bundan haberi var mı? He birde merak ettim yavaşlatacakları hizmetin faturasında aynı oranda kesinti yapacaklar mı? Malum parayı ona göre ödüyoruz çünkü.
    Cevapla
  • Kadir 4 yıl önce Şikayet Et
    Saten çekmiyor ander.daha da yavaşlatacakmış
    Cevapla
  • Internet Can 4 yıl önce Şikayet Et
    Sene 2020 olmuş internet hızı 1mb ,Her yerde fiber var diyolar ya bide, çok hızlı biraz daha yavaslatın,Belki elektrik parası az gelir,giremeyecegimiz icin.
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    yavaşlar ise okul internet eba nasil çalışacak 20 milyon öğrenci! !!!!!!! Ücret de yavaşlayacak mı! !!!!!!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle