ABD petrol fiyatı tahminini aşağı çekti

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, bu yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti.

ABD petrol fiyatı tahminini aşağı çekti
ABD petrol fiyatı tahminini aşağı çekti
GİRİŞ 08.04.2020 09:36 GÜNCELLEME 08.04.2020 13:58

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) "Nisan 2020 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"na göre, bu yıl  Brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatının 33 dolar olacağı öngörülüyor.  Mart 2020 raporunda, bu rakam 43 dolar olarak tahmin edilmişti.

Yılın ikinci çeyreğinde ortalama 23 dolar olması beklenen Brent türü  ham petrolün varil fiyatının, ikinci yarıda 30 dolara, gelecek yıl ise 46 dolara  yükseleceği öngörülüyor.

EIA, Mart 2020 raporunda bu yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini 18  dolar düşürmüştü.

Raporda, fiyat beklentisindeki aşağı yönlü revizyonla ilgili, dünya  geneline yayılan yeni tip corona virüsün (Kovid-19) ekonomik daralmaya neden  olduğuna işaret edildi.

Ayrıca, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı  petrol üreticisi ülkelerin geçen ayki toplantısında petrol üretiminde ek kesinti  yapma kararı alamamasının küresel arz fazlasında ani artışa sebep olduğu  vurgulandı.

OPEC  olarak adlandırılan grubun bu hafta ek kesinti kararı alması  durumunda ise bu yıla ilişkin fiyat beklentilerinin yeniden revize edileceği  belirtildi.

ABD'NİN ÜRETİM BEKLENTİSİ AŞAĞI ÇEKİLDİ

EIA, ABD'nin bu yıla ilişkin günlük ham petrol üretim beklentisini de  1,2 milyon varil aşağı çekti.

Buna göre, ülkenin günlük ortalama ham petrol üretiminin 11,8 milyon  varil seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Mart 2020 raporunda, ülkenin günlük  ham petrol üretiminin bu yıl 13 milyon varil seviyesinde gerçekleşmesinin  öngörüldüğü belirtilmişti.

ABD, Kasım 2018'de Suudi Arabistan ve Rusya'yı geride bırakarak dünyanın en büyük ham petrol üreticisi olmuştu.

 

 

KAYNAK: AA