Piyasalardaki yükselişin sebebi merkez bankaları

Salgının etkileri halen hissedilirken piyasalardaki yükselişin sebebi merkez bankalarının ve hükümetlerin aldığı önlemler olabilir. Uzmanlara göre yatırımcılar güvenebileceği hisseleri tercih etmeli

Piyasalardaki yükselişin sebebi merkez bankaları
Piyasalardaki yükselişin sebebi merkez bankaları
GİRİŞ 08.04.2020 17:21 GÜNCELLEME 08.04.2020 17:21

ABD ve Avrupa piyasaları korona virüsün etkilerinden yükselerek kurtulmayı hedefliyor. Bununla beraber İspanya’da Salı günü tekrar artan ölüm oranları bu savaşı kolay olmayacağının sinyallerini veriyor. Marketwatch’un haberine göre piyasalardaki olası keskin düşüşleri hükümetlerin ve merkez bankalarının aldığı ciddi önlemler engelliyor.

Piyasaların kendilerini fazla aştığı eleştirileri ise akıllarda belirmeye başladı. Danimarka bankası Saxo Bank’in Baş Yatırım Direktörü Steen Jakobsen, Avrupa’da ekonomisini tekrar açmayı planladığını açıklayan tek ülke olan Danimarka’nın bile 10 Mayıs’a kadar sadece 5. sınıfa kadarki öğrencilerini okula gönderebildiğini hatırlatıyor. Jakobsen, “Bu normalleşmenin çok yavaş olacağına işaret ediyor” sözleriyle hızlı toparlanmanın borsaların öngördüğü kadar kolay olmayacağını belirtiyor.

Cenevre merkezli İsviçreli bankacılık şirketi Banque SYZ’in Baş Portföy Yöneticisi Luc Filip, yatırımcıları virüs istatistiklerine fazla odaklanılmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Filip, “vaka sayılarındaki tepe noktaları gelecek hafta ekonomi tekrar açıldığında hiçbir şey ifade etmeyecek” ifadelerini kullanıyor.

Bununla beraber Filip piyasaların tekrar %20 ya da %30 oranlarında düşüş yaşamayacağını öngörüyor. Baş Portföy Yöneticisi’ne göre piyasaların bu denli düşüş yaşamasını engelleyen şeyse hükümetlerin ve merkez bankalarının aldığı ciddi önlemler.

Wall Street’te doğru yatırım güvenlikli hisselerde

Luc Filip’e göre ABD’de Federal Hükümet’in ve eyaletlerin virüs konusundaki kötü koordinasyonu nedeniyle Wall Street hisse senetleri tedbirli davranılması gereken yatırım araçları. Filip konuyla alakalı, “ABD’nin daha güçlü önlemleri erteleyerek, tereddüt ederek, daha sonra ekonomide görece çok daha büyük bir ekonomik etki yaratacak daha büyük bir salgına sebep olma riski var” ifadelerini kullanıyor.

Altın ve dolar tercihinin yanında yatırımcılara ABD ve Avrupa’daki nitelikli hisselere yatırım yapmasını öneren Filip bu hisselerin hükümetlerin önlemleriyle birlikte nötr pozisyon aldığını belirtiyor. Filip portföy tercihlerini ilişkin yaptığı açıklamada, “Büyük şirketler, güçlü bilançolar, güçlü piyasa pozisyonu, düşük borç… Avrupa ve ABD’de bu tip şirketleri tercih ediyoruz” sözlerine yer verdi. Google’ın çatı şirketi Alphabet, Amazon, Mastercard, L’Oréal ve Nestlé gibi şirketlerin hisseleri Filip’in portföy tercihlerinin arasında.

Talep düşüşüyle oluşan daha düşük gelirler nedeniyle hayatta kalmaya çalışan şirketlerin yeterli rezerve sahip olmaya ihtiyacı var. Bu şirketler en ucuz hisseler olmayabilir ve hatta bazen sıkıcı bile görünebilir fakat Filip bu hisselerden bir kısmının salgın destekleri sonrasında çok daha güçlü olacaklarını iddia ediyor.

Filip, “Önermeyeceğimiz şeyse zayıf bilançoları olan stres altındaki şirketlerin peşinden koşmak. Onları sevmiyoruz ve fiyatları %40’ın altında olsa bile onları tercih etmiyoruz. Tüm bu süreç daha fazla uzarsa düşük nitelikli şirketler için çok daha kötüsü olacaktır” ifadelerini kullandı.