'Eski arabeskçi' Şimşek'e Gencebay sürprizi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir ilki gerçekleştirdi ve radyo programına katıldı. Orhan Gencebay, Neşe Karaböcek ve Ferdi Tayfur telefonla programa katılarak sürpriz yaptı. Şimşek'e sorulan sorulan sorular şöyle

'Eski arabeskçi' Şimşek'e Gencebay sürprizi
'Eski arabeskçi' Şimşek'e Gencebay sürprizi
GİRİŞ 23.03.2011 14:22 GÜNCELLEME 23.03.2011 14:22

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şu ana kadar 500 bin vatandaşın kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına dönük düzenlemeden yararlanmak için başvuruda bulunduğunu bildirdi.

Bakan Şimşek, ilk kez bir radyo programına konuk oldu. Kral FM'de bir programa katılan Maliye Bakanı, yeniden yapılandırma ve diğer bazı konularla ilgili soruları yanıtladı ve müzik sohbeti yaptı.

Verginin bir vatandaşlık görevi olduğunu dile getiren Şimşek, vergi verenleri de ''kral olanlar ve aynı zamanda hesap soranlar'' olarak niteledi.

Ekonomi, demokrasi ve vatandaşa hizmetin at başı gittiğini kaydeden Şimşek, ''Vergilerini verenlerin, vatandaş olarak sormaları lazım. (Siz, bu vergileri topluyorsunuz, bunlar nereye gidiyor?) demesi lazım. Bizim de mükellefe bunun hesabını vermemiz lazım'' diye konuştu.

Programda, vatandaşın Torba Yasayla ilgili görüşlerine de yer verildi. Ancak hiçbir görüşte, vatandaşın Torba Yasanın içeriğini bilmediği görülünce, Bakan Şimşek, ''Bizim için talihsiz bir durum. Vatandaşın hayatını kolaylaştıran çok önemli düzenlemelerle dolu bir kanun. Bunun bu şekilde algılanıyor olması bizim eksikliğimizi gösterir'' dedi

Şimşek, daha sonra Torba Yasa'da yer alan düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

İlk 1-2 haftada 500 bin vatandaşın bu kolaylıktan yararlanmak için başvurduğunu anlatan Şimşek, yeni düzenleme için 10 milyon mükellefe mektup gönderdiklerini ifade etti. Şimşek, ''Bu mektuplarda, (Değerli vatandaşımız, TBMM böyle bir Kanun çıkardı. Bu kanun, şu şu kolaylıkları sağlıyor. Sizin durumunuz da bundan yararlanmaya müsait. Bu fırsatı kaçırmayın. Biz, beyaz bir sayfa açmak istiyoruz. Gelin siz de bundan yararlanın. Bu şekilde yargının yükü de azalsın. Devlet de bütün bu sorunlarını çözmüş olsun) diyoruz'' açıklamasında bulundu.

EMEKLİ MAAŞLARI

Maliye Bakanı Şimşek, programda emekli maaşlarının düşük olduğundan yakınılması ve emekli maaşlarıyla, asgari ücretin 2 katına çıkarılıp çıkarılamayacağının sorulması üzerine de şunları söyledi:

''Emekli maaşları nispeten düşük. Biz, bu maaşları Kanunla ancak enflasyon kadar artırabiliyoruz. Biz dedik ki, (Ekonominin durumu iyi, bütçenin durumu iyi. Emeklilere, özellikle düşük maaşlı emeklilere daha yüksek artış verelim.) Bunun için Kanun çıkardık ve en düşük maaş alan emekliye yüzde 21 artış getirdik. En yüksek emekli maaşına da yüzde 8 zam verdik.

Emekli maaşlarını 2 katına çıkarırsanız ne olur derseniz, Türkiye, 2001'deki gibi uçurumun kenarına gider. İflasa gider. Asgari ücreti 2 katına çıkarsanız, şirketler dünya ile rekabet edemez hale gelir, maliyetleri yükseleceği için mallarını satamaz, satamadığı için de faaliyetlerini sürdüremez ve adam çalıştıramaz. Ama bu arada biz, asgari ücreti her yıl enflasyonun üstünde artırdık. Türkiye'de her kategoride asgari ücretli daha iyi durumda.

Emekliler için de bu böyle. SSK emeklileri, 2002 Aralık ayında SSK emekli aylığı 257 liraydı, 782 liraya çıktı. Enflasyon kadar artsaydı 500-550 lira olurdu. Bağ-Kur emeklileri, 2002 yılında tarımda Bağ-Kurlu olan emeklilerin maaşları yüzde 600 artmış.''

VERGİ ORANLARI

Programda vatandaşın vergi oranları ile ilgili şikayetleri de aktarıldı. Şimşek, AK Parti hükümeti döneminde vergi oranlarının artırılmadığını, tam tersine oran indirimine gidildiğini belirtti.

Türkiye'de sadece bazı ürünlerde, özellikle de akaryakıt ürünlerinde vergilerin yüksek olduğunu yineleyen Şimşek, imkanları bulunduğunda burada da indirime gidebileceklerini ifade etti.

Yaptıkları bir araştırmada 4'ten fazla kirada evi olup da, hiç beyanname vermeyen yüz binlerce kişinin olduğunu tespit ettiklerini anlatan Şimşek, bunlara tek tek mektup yazdıklarını, kayıt dışı ekonominin azaltılması için de çalıştıklarını söyledi.

Şimşek, vergi denetimlerinden şikayetçi olanlara da, bu durumu kendilerine bildirmeleri çağrısında bulundu.

MİLLETVEKİLİ MAAŞLARI

Programda milletvekili maaşları da gündeme geldi. Vatandaşın, milletvekili maaşlarını yüksek bulduğunun hatırlatılması üzerine Şimşek, şu değerlendirmede bulundu:

''550 milletvekili var. Diyelim ki, şu anda 9 bin lira alıyorlar. 12 ile çarpalım, toplam 59 milyon lira yapıyor. Sadece özürlü kardeşlerimize yıllık harcadığımız para 3 milyar lira. Bizim bütçemiz 312 milyar lira. Eski parayla 312 katrilyon lira. 312 milyar liranın 59 milyon lirası maaş olarak milletvekillerine veriliyor.

Bunlar milletin temsilcisi. AK Parti döneminde milletvekili maaşlarında hiçbir şekilde enflasyonun üstünde artış olmadı. Biz, yeni bir imkan sağlamadık. Ama ben şuna da inanıyorum, milletvekili maaşları üzerinde durmanın inanın bu ülkeye bir faydası yok.

Tam aksine milletvekillerine iyi bir çalışma ortamı sağlamak lazım ki, milletvekilleri bu milletin sorunlarıyla uğraşsın, geçim sorunlarıyla uğraşmasın. Önemli olan burada hakikaten bütün vatandaşlarımızın imkanlarını iyileştirmek ki biz de  iyileştirmişiz.

Ben, köyde büyüdüm. Babam, bir şey almak için hayvan satmak zorunda kalırdı. Benim annem hastalandığında inek satılmak zorunda kalınmış Ankara'ya götürülebilsin diye. Bugün öyle değil, rahatlıkla başka yere hastaneye götürülebiliyor, yanına gidecek refakatçi için para veriliyor. Özürlü kardeşlerimizin evde bakılması için maaş veriliyor. Bakın üniversite sayısı ikiye katlandı. Bunların hepsi vatandaş için.''

GENCEBAY, KARABÖCEK VE TAYFUR'LA SOHBET

Şimşek, müzikle ilgili konuşurken de, Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur ve Neşe Karaböcek'in müzikleriyle büyüdüğünü söyledi.

Bu arada Orhan Gencebay, telefonla programa bağlandı. Bakan Şimşek, Gencebay'a, ''Size Orhan Abi demek istiyorum. Çocukluğumuzda sizler bizim büyük kahramanlarımızdınız. Hala da öylesiniz. Bir gün bana deselerdi ki, (Orhan abi sizin katıldığınız programı arayacak, radyo programınızda sizinle birlikte olacak. Bu benim için bir hayal olurdu, onur olurdu)'' dedi.

Gencebay da, hizmetleri nedeniyle Bakana teşekkür ederken, ''Bu ülkeyi yönetmek kolay değil, ama biz harika bir ülkeyiz. Daha da iyi olacağız, size de Allah kolaylık versin'' diye konuştu.

Gencebay, müzik sektörünün özellikle korsan indirmeler nedeniyle çökmüş durumda olduğunu dile getirdi ve sektörü canlandırmanın yollarını aradıklarını söyledi. Gencebay, bu konuda Maliye Bakanından da destek istedi.

Şimşek de, korsan indirmelerin büyük sorun olduğuna dikkati çekerek, Gencebay ve arkadaşlarını Ankara'ya beklediğini ifade etti ve bu konuda Maliye Bakanlığı olarak ellerinden gelen herşeyi yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Programa telefonla Neşe Karaböcek de katıldı. Şimşek, Karaböcek'e de, ''Sizin şarkılarınızla büyüdük. Dün bana sordular. Listenin başında Neşe Karaböcek geliyor) dedim'' diye konuştu.

Maliye Bakanını çok başarılı bulduğunu belirten Karaböcek'de, 1980'lerde ilk bandrolü Türkiye'ye kendisinin getirdiğini ifade etti ve ''Ama bugün maalesef bunu pek kaale alan yok'' diye yakındı.

Şimşek de, büyük emek verilerek hazırlanan ürünlerin korsan şekilde yayılmasının büyük talihsizlik olduğunu söyledi ve sektör temsilcileriyle her zaman için biraraya gelmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Karaböcek, ''Sayın Bakanım, siz bir gazino açın da biz orada çalışalım. Eskiden belediye gazinoları vardı, şimdi niye maliye gazinoları olmasın'' önerisinde bulundu. Bu öneriyi ilginç olarak niteleyen Şimşek de, ''Bütün mesele, korsanlığın önüne geçebilmek. En büyük sıkıntı o. Televizyonlar çok yaygınlaştı. Bunlar pazarı da ciddi şekilde etkiledi. Ama ben inanıyorum ki, ülke geliştikçe müziğe, sanata olan ilgi artar ve sizin gibi değerli sanatçıların emeği de hak eden değeri görür'' dedi.

Şimşek, müzik endüstrisini etkileyen bu trendlerin bütün dünyada geçerli olduğunu dile getirdi ve korsanlığı caydırıcı hale getirecek düzenlemeler ve uygulamalarda etkinliği sağlamanın önemine işaret etti. Şimşek, bunları Kültür ve Turizm Bakanına da aktaracağını söyledi.

Ferdi Tayfur da, programa telefonla katılan son sanatçı oldu. Tayfur, Bakana benzinin Türkiye'de neden bu kadar pahalı olduğunu sordu. Şimşek de, popülizm yaparak, benzin fiyatlarını indirebileceklerini, ancak bunun da açıkları artıracağını anlattı. Vergiyi tabana yaymaya çalıştıklarını kaydeden Şimşek, burada başarılı oldukları sürece, vergi indirimlerini sürdüreceklerini belirtti.

KAYNAK: AA