Teşvik süresi yıl sonuna kadar uzatıldı

Bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmak adına 2009'da hayata geçirilen yeni teşvik paketinin süresi 1 yıl daha uzatıldı.

Teşvik süresi yıl sonuna kadar uzatıldı
Teşvik süresi yıl sonuna kadar uzatıldı
GİRİŞ 18.04.2011 19:01 GÜNCELLEME 18.04.2011 19:01

Yeni düzenlemeye göre 2011 Aralık ayına kadar yatırım yapmak isteyenler bu desteklerden yararlanabilecek.

Yatırım teşvikleri uygulama süresinin uzatılmasını olumlu bir karar olarak değerlendiren Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, “Biz her fırsatta bu kararın 1 yıl daha uzatılmasını dile getirmiştik.Uygulamanın özellikle yabancı yatırımları artacağını ümit ediyorum. Bu da Türkiye’nin cari açık sorununu çözmesine katkı sunacaktır. Ekonomik istikrar adına olumlu bir karar. Ekonomi yönetimine teşekkür ediyorum.” dedi.

Teşvik uygulamasının detayları hakkında bilgi veren Başkan Boydak, “Yatırımlarda, üçüncü bölge için, daha önce 31 Aralık 2010 tarihine kadar yatırıma başlanması durumunda Yatırıma Katkı Oranı yüzde 40 ve Kurumlar/Gelir Vergisi İndirim Oranı yüzde 80 olarak uygulanırken, yapılan değişiklik ile Yatırıma Katkı Oranı 5 puan indirilerek destek uygulama süresi 31 Aralık 2011 tarihine kadar başlayan yatırımlar için uygulanmak üzere 1 yıl daha uzatılmıştır. 31 Aralık 2011’den sonra başlayan yatırımlar için uygulanan destek miktarları yaklaşık yüzde 25 oranında azalmaktadır. Benzer şekilde, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 31 Aralık 2010’a kadar başlanılan yatırımlar için 5 yıl olarak uygulanırken, bu süre 31 Aralık 2011’e kadar uzatılmıştır” diye konuştu.

Bölgesel desteklerden faydalanan sektör sayısının 25’ten 27’ye çıkartıldığını açıklayan Boydak, "Odamızın girişimleri ile Kayseri’de özellikle destek dahilinde yer alması talep edilen kağıt ve kağıt ürünleri imalat sektörü ile su ürünleri yetiştiriciliği sektörü böylece kapsama alınmıştır. Daha önceki dönemde kapsamı kısıtlı tutulan demir-çelik dışındaki ana metal sanayinin kapsamı genişletilerek metal döküm sanayi de bu bölüme eklenmiş, ağaç ile mantar ürünleri imalat sektörü ana sektör olarak kapsama dâhil edilmiştir.” şeklinde konuştu.

Entegre damızlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin de bölgesel desteklerden yararlanacak sektörler arasına girdiğini açıklayan Mustafa Boydak, “Burada ön plana çıkan en önemli husus, KOBİ tanımının tekrar teşvik kapsamına alınması ve KOBİ niteliğindeki firmaların AKÇT çerçevesine giren ürünlerin imalatına yönelik gerçekleştirecekleri yatırımlardan, sıvı çelik üretimi ve sıcak haddelemeye yönelik yatırım projeleri dışında kalan yatırımların devlet desteklerden yararlanabilmesinin sağlanmasıdır.” şeklinde sözlerini tamamladı.

KAYNAK: CİHAN